hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Folt hátán folt: salátatörvényekről is szavaznak ma az országgyűlési képviselők

  • adozona.hu

Az Országgyűlés őszi ülésszakának utolsó napján egy tucatnál több – köztük adókat, társadalombiztosítási és illetékszabályokat is érintő – törvényjavaslatról szavaznak a képviselők. A törvényhozás pecsvörk jellege miatt egyre nehezebb kibogozni, hogy melyik javaslat milyen törvényt módosít, ugyanis egyik-másik csomagban 70-80 jogszabályon is változtatnak.

Ma szavaznak az országgyűlési képviselők – a héten színészek, rendezők által szervezett fővárosi tüntetéses tiltakozást is kiváltó, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes előterjesztésében csak két napja benyújtott, kivételes eljárásban tárgyalandó – Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturálisvonatkozású törvények módosításáról szóló javaslatról is. Az indítványba a társasági adóról szóló törvény (Tao) módosítását célzó passzusokat is bevarrt az előterjesztő. Ezek célja, hogy szabályozzák a műemléki ingatlannal kapcsolatos beruházások, illetve ezek bekerülési értékének adózás előtti eredményt csökkentő előírásait.

Az előterjesztések között számos olyan salátacsomag van, amelyek adó, társadalombiztosítási, munkajogi, illetve családtámogatási törvényt érintenek. Az egyik ilyen a szakképzésről szóló törvényhez kapcsolódó „szakképzés plusz”, amely a személyi jövedelemadóról, a társasági adóról, az áfáról, a szochóról, a társadalombiztosítási nyugdíjról, az egészségbiztosításról, a szakképzési hozzájárulásról és a kata-kiváról szóló törvényeket is módosítja. Hasonlóképpen sok (14) adó-, illetve társadalombiztosítási törvényen változtatnak majd az új Tbj.-ről szóló előterjesztésbe illesztett javaslatok.

Kivételesen akadnak olyan indítványok is, amelyeknek a címéből tudható, hogy mire vonatkoznak. Ilyen például az illetéktörvény módosítása, amely a belterületivé minősített ingatlanokkal kapcsolatos spekulációt igyekszik meggátolni. Egyértelmű az is, hogy mire vonatkozik néhány fideszes képviselő T/8040-es számot viselő törvényjavaslata, mert a címében is viseli a társasági adó kifejezést. Az előterjesztés lényege, hogy az országos sportági szakszövetségek a sportági stratégiákkal összhangban végzett sportági létesítmény-fejlesztéseket 100 százalékos támogatási intenzitással valósíthassák meg.

Arra azonban valószínűleg kevesen gondolnak, hogy „A kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény, valamint egyes törvényeknek a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvénnyel kapcsolatos módosításáról szóló T/8019. számú törvényjavaslatban illeték, helyi adó, személyi jövedelemadó, szocho és más társadalombiztosítási módosításokat is keressenek. Ebbe a tegnap már elfogadott előterjesztésbe gondolták illőnek az előterjesztők a köztársasági elnök családjának juttatásainak bővítéséről, illetve a köztársasági elnök (más özvegyekhez képest kiterjedtebb) özvegyi ellátásának szabályairól és adómentességéről szóló passzusokat.

A 2020-as változásokról további cikkeket itt olvashat!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ügyvédi iroda – könyvvizsgálat

Szipszer Tamás

adószakértő

Bt egyszerűsített végelszámolása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyszerűsített végelszámolást választó katás bt. számlája

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs