hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Még nem hatályos, de máris módosítják az új társadalombiztosítási törvényt

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász
2

Többek egészségügyi ellátását oldhatja meg, ha elfogadja az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely rendezné a belföldi fogalmát. Ugyanebben az előterjesztésben szerepelnek a munkaviszony minimális járulékalapjával összefüggő kötelezettségek, de – legalábbis a jogalkalmazói várakozásokhoz képest – hiányos az indítvány.

Az Országgyűléshez T/10856. számon benyújtott „Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról” szóló törvényjavaslat többek között az új Tbj. szabályait is módosítja. A változtatások sokrétűek és nagy terjedelműek, így azokról két cikkben adunk tájékoztatást. Első írásunkban ismertetjük az új Tbj. több területére – például a belföldi fogalmának kiterjesztésére, a munkaviszonyban a minimális alap utáni fizetési kötelezettségre, a tanulószerződésben foglalkoztatottakra – vonatkozó változtatásokat. Következő cikkünkben összefoglaljuk az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének módosítására benyújtott javaslatokat.

Még kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.
Részletek >>

Először a „belföldi” fogalmának kibővítését tekintjük át.

A már elfogadott új Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) belföldi fogalma megegyezik a Tbj. (1997. évi LXXX. törvény) fogalmával. A benyújtott módosítás azonban bővíti a belföldi személy fogalmát, melynek alapja az indokolásban leírtak szerint a következő: „A rendelkezés beiktatására azért van szükség, hogy rendezze a Magyarországon élő, de lakóhelyet bejelenteni nem tudó magyar állampolgárok egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságának helyzetét.”

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen változásokat hoz a társadalombiztosítási törvény módosítása, mi szükséges az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsághoz!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

haben

Érdekelne még, hogy a módosítás tükrében, hogy alakul a családi adó és JÁRULÉK KEDVEZMÉNY intézménye, vagyis a munkáltató(k) által megfizetett "járulékaim" után igénybe vehető-e utólag kedvezmény, amit akár egyösszegben kaphat meg a munkavállaló. A régi tbj a társas vállalkozók minimum járulékalapja utáni kedvezmény igénybevételét ugyebár tiltotta, ha a kivét, tagi jövedelem tényleges járuléka kevesebb volt.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nagyszülői gyed melletti munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kapcsolt vállakozások összeszámítási kérdései

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Munkavégzés előre betervezett állásidő helyett

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close