hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Még nem hatályos, de máris módosítják az új társadalombiztosítási törvényt

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász
2

Többek egészségügyi ellátását oldhatja meg, ha elfogadja az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely rendezné a belföldi fogalmát. Ugyanebben az előterjesztésben szerepelnek a munkaviszony minimális járulékalapjával összefüggő kötelezettségek, de – legalábbis a jogalkalmazói várakozásokhoz képest – hiányos az indítvány.

Az Országgyűléshez T/10856. számon benyújtott „Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról” szóló törvényjavaslat többek között az új Tbj. szabályait is módosítja. A változtatások sokrétűek és nagy terjedelműek, így azokról két cikkben adunk tájékoztatást. Első írásunkban ismertetjük az új Tbj. több területére – például a belföldi fogalmának kiterjesztésére, a munkaviszonyban a minimális alap utáni fizetési kötelezettségre, a tanulószerződésben foglalkoztatottakra – vonatkozó változtatásokat. Következő cikkünkben összefoglaljuk az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének módosítására benyújtott javaslatokat.

Még kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.
Részletek >>

Először a „belföldi” fogalmának kibővítését tekintjük át.

A már elfogadott új Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) belföldi fogalma megegyezik a Tbj. (1997. évi LXXX. törvény) fogalmával. A benyújtott módosítás azonban bővíti a belföldi személy fogalmát, melynek alapja az indokolásban leírtak szerint a következő: „A rendelkezés beiktatására azért van szükség, hogy rendezze a Magyarországon élő, de lakóhelyet bejelenteni nem tudó magyar állampolgárok egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságának helyzetét.”

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen változásokat hoz a társadalombiztosítási törvény módosítása, mi szükséges az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsághoz!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

haben

Érdekelne még, hogy a módosítás tükrében, hogy alakul a családi adó és JÁRULÉK KEDVEZMÉNY intézménye, vagyis a munkáltató(k) által megfizetett "járulékaim" után igénybe vehető-e utólag kedvezmény, amit akár egyösszegben kaphat meg a munkavállaló. A régi tbj a társas vállalkozók minimum járulékalapja utáni kedvezmény igénybevételét ugyebár tiltotta, ha a kivét, tagi jövedelem tényleges járuléka kevesebb volt.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyed melletti munka

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Közös tulajdonú (társaság és magánszemély) ingatlan bérbeadása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Közösségi adószám hiánya

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close