hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Atipikus foglalkoztatás, a távmunkától a behívásig

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Bár a magyar munkáltatók alapvetően a tipikus foglalkoztatáshoz szoktak, napjainkra megváltoztak a munkaviszony két pólusán állók igényei, a technika fejlődése egyre inkább megköveteli a rugalmasságot. Ennek szükségszerű következménye lett az új foglalkoztatási formák megjelenése. Két cég például együttesen alkalmazhat egy könyvelőt, portást, jogászt, de két vagy akár négy munkavállaló is elláthat egyetlen munkakört. Ma már alig akad olyan szellemi tevékenységet igénylő munkakör, melyet ne lehetne otthonról ellátni. A behívás alapján arra van lehetőség, hogy a munkáltató csak akkor vegye igénybe a munkavállalót munkavégzés céljából, amikor valóban tud is neki munkát adni. Az atipikus foglalkoztatási formák egyfajta hidat képeznek a teljes napi munkaidőt nem vállaló munkavállalók és a hullámzó tevékenységgel működő munkáltatók között.

Több munkáltató által létesített munkaviszony

Csábító jogi megoldás, mely során a munkáltatók egy munkaszerződés aláírásával mindannyian munkaviszonyba kerüljenek egy munkavállalóval és a maguk között kialakított elvek mentén, arányosan, egymás közt megosztva viseljék a foglalkoztatás anyagi terheit. A korábban hatályos munka törvénykönyve (Mt.) szerint ha a munkavállaló több helyen vállalt munkát, a munkáltatókkal külön-külön kellett munkaszerződést kötnie. A jelenleg hatályos Mt. a helyzetet rugalmasan kezeli, és lehetőséget ad arra, hogy több munkáltató egy munkaszerződésben megállapodjon egy munkavállalóval abban, hogy a munkaköri feladatait a munkáltatók között megosztva látja el. Ez a modell a gyakorlatban leginkább azoknál a kis cégeknél fordulhat elő, ahol a munkáltatók tulajdonosa és a tevékenységi köre azonos. Például amikor több cégnek van közös bérszámfejtője, informatikusa, vagy a cégek közösen alkalmaznak takarítót, portást. A tulajdonosi kapcsolat mellett az üzleti kapcsolat, vagy egyszerűen ugyanazon a telephelyen történő tevékenység folytatása is jó alapot szolgáltathat ezen munkaviszony létesítésére.

A munkaszerződésben kötelező megállapodni abban, hogy a munkabért melyik munkáltató fizeti meg (ugyanis tb szempontjából a kijelölt munkaadó minősül foglalkoztatónak). Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 8. § szerint több munkáltató által létesített munkaviszony esetén a munkáltatók a munkaviszony létesítésével egyidejűleg kötelesek írásban az adókötelezettségek teljesítésére egy munkáltatót kijelölni, továbbá a kijelölt munkáltató személyéről a munkavállalót tájékoztatni. Kijelölés hiányában a több munkáltató által létesített munkaviszonyból eredő adókötelezettségek teljesítésére a munkaviszonyban érintett bármely munkáltató kötelezhető. A kijelölt munkáltató a munkavállaló tekintetében adókötelezettségeit saját nevében teljesíti.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük a munkakör megosztásának, a behívásnak és a távmunkának a szabályait!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdaságban felhasznált gázolaj

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Erdő többlethasználati megállapodás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Árfolyam beszerzéskor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close