hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Letölthető VálaszAdó adózási szaklapok 2021

 • adozona.hu
170

VálaszAdó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

, ha még nem, akkor próbálja ki 14 napos próbaidoszakunkat, és ez ido alatt érje el kötelezettségek nélkül minden fizetos szolgáltatásunkat!

A 2021-es számok tartalmából: 

VálaszAdó 2021/12.

• Szja-visszatérítés gyermekeseknek
Ipafelezés jövore is?
Minimálbér közterhei 2022
Termoföld-bérbeadás adózása
Kérdések és válaszok

Az elmúlt idoszakban leginkább a gyermeket neveloknek járó szja-visszatérítés foglalkoztatta az Adózóna felhasználóit. Ugyanakkor folyamatosan sok egyéb, a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendelkezés is születik, ilyen például a 2022-ben is igénybe veheto rendkívüli adókönnyítésekre vonatkozó, illetve a lapzártánkkor még csak törvényjavaslati szinten létezo, az ipafelezésre jövore is lehetoséget biztosító jogszabály. E két témakör mellett a decemberi VálaszAdóban arra is kitérünk, hogy a minimálbér növekedése miatt – 2021-hez képest – 2022-ben mennyiben változik a munkavállalók nettó bére és a vállalkozók befizetendo közterhei, továbbá bemutatjuk, hogyan lehet lekérdezni a nyugdíjbiztosítási nyilvántartás adatait.

VálaszAdó 2021/11.

• Kötelezo könyvvizsgálat esetei
• Új cégjogi szabályok a Ptk.-ban
• Gyermekesek szja-visszatérítése
• Egyéni vállalkozók átalányadózása
• Kérdések és válaszok

Az elmúlt hónap legnagyobb hordereju, és milliókat lázban tartó kormányzati határozata, hogy a gyermeket nevelok jövo év elején visszakaphatják az idei évi jövedelmük után fizetendo személyi jövedelemadójukat. Az Adózóna is folyamatosan értelmezi a vonatkozó kormányrendeletben foglaltakat, minden érintett adózó szemszögébol megvizsgálva.

Számos kérdés érkezik szerkesztoségünkhöz a könyvvizsgálati kötelezettséggel kapcsolatban; írásunkból megtudhatja, mely vállalkozások kötelesek könyvvizsgálót igénybe venni, és melyek mentesülnek az éves beszámoló könyvvizsgálóval történo ellenoriztetése alól.

Lényegesen megváltozik jövo évtol a Polgári törvénykönyv társaságokra vonatkozó szabályozása, nyár végéig több idopontban lépnek hatályba a változásokkal érintett szakaszok.

A biztosítási kötelezettség elbírálásának egyik alaprendelkezése, hogy az egyidejuleg több biztosítással járó jogviszonyban álló személy biztosításának fennállását mindegyik jogviszonyában külön-külön kell elbírálni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy rendelkezzen az adott személy egyidejuleg bármennyi jogviszonnyal (akár ugyanazon munkaadónál), társadalombiztosítási jogállását az egyes jogviszonyaiban külön-külön kell megvizsgálni.

2022-tol az átalányadózó egyéni vállalkozók bevételi értékhatára – az ostermelokhöz hasonlóan – az éves minimálbértol függ. Az adott évi vállalkozói bevételnél – a választott adózási módtól függetlenül – minden olyan bevételt figyelembe kell venni, amelyet a magánszemély az egyéni vállalkozói tevékenységére tekintettel szerez, így beleértendo a katásként szerzett bevétel is.

Bérpótlék a jogosultsági feltételek teljesülése esetén, többféle jogcímen megilleti a munkavállalót. A pótlékok párhuzamosan is járhatnak, léteznek azonban olyan kivételek, amikor egyes pótlékok kizárják egymást. 


VálaszAdó 2021/10.

• Kreativitás az értékcsökkenési leírásban
• Többletnyugdíj többletmunkáért
• Egészségügyi szolgáltatásra jogosultak
• Minimum részmunkaido

• Kérdések és válaszok

Az osz eleje jellemzoen szélcsendes idoszak az adózási jogalkotásban; mindenki arra vár, hogy a kormány benyújtsa az oszi adócsomagot.
Ezúttal kicsit mintha másként festene a helyzet. Sokan úgy vélik, hogy az idén felborul a szokásos menetrend. Részben azért, mert a 2022-es esztendo választási év lesz, részben pedig azért, mert az év végéig ismét veszélyhelyzeti jogalkotásról döntött a parlament.
Az utóbbi miatt nem kell végigfuttatni az Országgyulés különbözo szuroin az eloterjesztéseket, megoldható a döntés kormányszinten is. A kormányrendeleteket is folyamatosan nyomon követjük az Adózóna portálon megjeleno friss cikkekekel.
Mostani összeállításunkban viszont elsosorban örökzöld témákat mutatunk be. Így szó lesz például a kreatív értékcsökkenés alkalmazásáról, a többletnyugdíja éro többletmunkáról, továbbá az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak ellátásairól is.

VálaszAdó 2021/9.

• Új rendelet: adatgyujtés a NAV-nál
• Számlakibocsátás szabályai
• Méltányosság a nyugellátásban
• EU-s információcsere
• Kérdések és válaszok

A nyári idoszakban sem szünetelt a jogalkotás, szinte naponta jelentek meg új jogszabályok a Magyar Közlönyben. A nemrégiben kihirdetett 470/2021. kormányrendelet például a magánszemélyek családi jogállására vonatkozó információk szolgáltatására kötelez egyes adatkezeloket. Dolgozott a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is, jelentos bírságokat kiszabva az adatkezelési eloírások megszegoire.


VálaszAdó 2021/8.

• Ügyvezetok járulékterhei
• Illetékfizetés speciális esete

• Minimálbér kiküldetéskor
• KMRP: új javadalmazási forma
• Kérdések és válaszok


Évek óta számos, az ügyvezetok jogviszonyára és tb- közterheire vonatkozó kérdés érkezik az Adózónához, amelyekre cikkünkben részletes választ kaphat.

Jó hír a cégvezetoknek, hogy július 1-jén hatályát vesztette az a szabály, mely szerint az egyébként jól muködo bt.k és kkt.-k végét jelentette, ha haláleset miatt megszunt a beltag vagy a kültag jogviszonya, vagy a tagok száma egy fore csökkent, és hat hónap alatt nem tudták pótolni a hiányt.

Magyarországon a tulajdoni részesedést megtestesíto értékpapírok vásárlása fo szabály szerint nem jár illetékfizetési kötelezettséggel. Ha azonban valaki olyan vállalkozásban szerez részesedést, melyben ingatlanvagyon is található, elofordulhat, hogy mégis illetéket kell fizetnie.

Fontos döntést hozott a magyar munkavállalók számára az Európai Unió Bírósága: a munkavállalók az egyenlo munkáért egyenlo bért elvét a tagállamok elott közvetlenül érvényesíthetik abban az esetben is, ha az elv a tagállamban nem jelenik meg jogszabályi szinten.

Július közepétol új, kedvezményes adózású javadalmazási lehetoséggel (KMRP) élhetnek a munkáltatók.


VálaszAdó 2021/7.

• E-kereskedelmi áfa
• Változott a csed és a gyed
• Új átalányadózás
• Hibás bevallás javítása

• Kérdések és válaszok

A remények szerint véget éro járványhelyzet és a nyaralási idény ellenére mostanában sem ülhetnek ölvetett kézzel a számlázással, munkaügyekkel, adminisztrációval foglalkozó szakemberek: számos korábbi szabály és eloírás módosult. Ezekrol közölt cikkeinkbol szemléztünk.

Így részleteztük a július 1-jén hatályba lépett, e-kereskedelemmel kapcsolatos új áfaszabályokat. Bemutatjuk, hogy a csed és a gyed jogosultsági és mértékszabályainak módosítása kiket érint.

Sok egyéni vállalkozó számára érdemes lesz 2022-tol a legújabb átalányadózást választani. Ismertetjük ennek lényegét és a kedvezményezett tevékenységeket.

Külön írásban részletezzük a fiatalkorúak foglalkoztatásának speciális szabályait. De van úgy, hogy elbocsátás miatt az idosebb munkavállalók kerülnek reménytelen helyzetbe. Számukra szóba jöhet a nyugdíj elotti álláskeresési segély. Egyes vállalkozásokon pedig a december végéig érvényesítheto rendkívüli fizetési könnyítés segíthet.

Ismertetjük azt is, mit jelent és kire, milyen feladatot ró az új központi nyilvántartás, amelynek célja a vállalkozások tényleges tulajdonosának nyilvántartása.


VálaszAdó 2021/6.

• Kiegészíto nyugdíjemelés – részletek
Ipamegállapítás speciális kérdései
Társas vállalkozó és járulék
Kamerás megfigyelés
Kérdések és válaszok

A május idén is a bevallások és beszámolók jegyében telt, miközben gozerovel dübörgött a „törvénygyár”: az újabb, veszélyhelyzettel kapcsolatos rendelkezések mellett megszületett a tavaszi adótörvénycsomag, melynek részleteirol folyamatosan tájékozódhat a www.adozona.hu-n.

Júniusi VálaszAdónkból viszont – egyebek mellett – megtudhatja, kockázatos-e számlát befogadni szünetelo egyéni vállalkozótól, ki, hol, mikor és kit rögzíthet kamerás megfigyelés során és melyek a megfigyelési tevékenységgel kapcsolatos leggyakoribb hibák, valamint azt is, hogyan kezelendok az ingyenes ügyletek online számlaadat-szolgáltatásnál.


VálaszAdó 2021/5.

• Beszámoló, társaságiadó-bevallás
• Áfalevonás teljesítés elmaradásakor
• Gyógykezelés külföldön magyar tb-vel
• Felszámolás helyett reorganizáció
• Kérdések és válaszok

A veszélyhelyzet miatt számos vállalkozás tanácstalan, hogyan lehet a számviteli beszámolót elfogadni, közzétenni, letétbe helyezni, cikkünkben ehhez nyújtunk fogódzót. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára közölte: kérelemmel mentheto ki a május 31-ei határido elmulasztása. A minisztérium arra kérte az adóhivatalt, hogy a június 30-áig benyújtott igazolási kérelmekben a koronavírus-járványra visszavezetheto indokokat minosítse különösen méltányolandó körülménynek (errol kapcsolódó cikkünkben olvashat).

Többször felmerült kérdésként, hogyan kell eljárnia egy számla befogadójának, ha a számlakibocsátás ellenére nem valósult meg az adott ügyet, vagy a szolgáltatást nyújtó, terméket értékesíto fél nem a szerzodésnek megfeleloen járt el az ügylet teljesítése során. Még bonyolultabb kérdés, hogy miként kell eljárni, ha elolegfizetés ellenére nem valósul meg a teljesítés.


VálaszAdó 2021/4.

• Számlaadatok: már szankcionálhat a NAV

Kamatjövedelem bevallása
Elbocsátható az oltást megtagadó dolgozó?
• Változott a keresoképtelenség igazolása
• Kérdések és válaszok

Április 1-jétol minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja az adóhivatal; március 31-én véget ért a zökkenomentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentesidoszak – emlékeztetünk a mostani VálaszAdóban egy fontos változásra.

Egy másik írásunkban az új t ípusú keresoképtelenségi igazolás kiállításához szükséges tudnivalókat részletezzük, és egy külön írásban foglalkozunk azokkal a szabályokkal is, amelyek alapján a 2021-ben nyugdíjba vonulók ellátását állapítják meg. 

Szintén sokakat izgató kérdést boncolgat munkajogi írásunk, amely arra keres választ, hogy elbocsátható-e az oltást megtagadó munkavállaló. Beszámolunk egy érdekes bírósági döntésrol is: a perbeli ügyben a kényszerhitelezo húzta a rövidebbet. Az utóbbi hetekben-hónapokban több cikket is megjelentettünk a 2020. évi személyi jövedelmek bevallásáról. Ezúttal azt az írásunkat válogattuk be a VálaszAdóba, amely kamatjövedelemrol készítendo számadáshoz nyújt segítséget.

Kérdések és válaszok rovatunkban szintén aktuális kérdésekkel foglalkozunk, így például a szünetelo egyéni vállalkozó teendoivel és a kezdo ostermelo járulékfizetési kötelezettségeivel

VálaszAdó 2021/3.

• Ostermelok és a minimálbér
• Katások szolgálati ideje 2021
• Hipacsökkentés kérdései
• Internetes kereskedelem áfája
• Kérdések és válaszok

A 2021-ben hatályba lépo jogszabályok alkalmazása számos kérdést vetett fel már az év elso két hónapjában.

Az Adózóna elofizetoit mostanában leginkább a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett hipafelezés, az új kataeloírások, a tb-szigorítások és a 2021-ben hatályba lépo áfaváltozások következtében felmerülo problémák foglalkoztatják.

Sokan kérdezik szakértoinket az ostermelokkel, családi gazdaságokkal kapcsolatos új szabályokról és az évközi minimálbér-változás alkalmazásáról is.

Igyekszünk továbbra is naprakész információkkal segíteni olvasóinkat a bizonytalanságok megszüntetésében.

Válaszadó 2021/2.

 • Új minimálbér, garantált bérminimum
 • Adózási könnyítések a kivában
 • Felezett iparuzési adó
 • SZÉP-kártya – szakképzési hozzájárulás
 • Kérdések és válaszok

Az idei év is számos adózási szabályokat érinto változással indult, amelyekrol az Adózóna szakértoi naprakészen tájékoztatnak. Utoljára 2003-ban volt rá példa, hogy nem emelkedett a minimálbér az elozo évihez képest, idén pedig csak február 1-jétol no az összege. A nemrégiben közzétett vonatkozó rendeletek az egyes adótörvényekben eloírt jogosultságokra is hatást gyakorolnak.

Többlet adminisztrációs terhet jelent a katás vállalkozások számára, hogy január 1-jétol kötelesek üzleti partnereiket tájékoztatni arról, hogy a kisadózók tételes adójának alanyai.

Heteken át tartó bizonytalanságot oszlathat el a veszélyhelyzet ideje alatt igénybe veheto szakképzésihozzájárulás-fizetési kedvezményrol szóló, január 28-án megjelent kormányrendelet.

VálaszAdó 2021/1. 

 • Adó- és tb-változások 2021-ben
 • Visszatérés katáról az szja alá
 • Módosult a számlarendelet
 • Éven áthúzódó kifizetések
 • Kérdések és válaszok

  Ha valamikor, tavaly aztán igazán muködött a törvénygyár, illetve a rendeletgyár. Az utóbbi szükségességét a pandémia okozta veszélyhelyzettel indokolták a jogalkotók.

  Tény, hogy a 2021-es adó- és tb-változások megszavazására ezúttal talán még többször futottak neki az országgyulési képviselok: eloször a nyáron elfogadott adócsomagnál, majd az oszinél, a továbbiakban pedig belevarrva egy-egy (olykor témaidegen) törvényjavaslatba.

  Készítettünk egy összefoglalót arról, hogy mi minden változott 2021. január 1-jétol, illetve már 2020-ban év közben is.

  A katásoknak jelentos szigorítással kellett szembenézniük, ezért szemléztük a katáról az szja-ra visszatérok egyes teendoirol szóló írásunkat is.

  A tavalyi év utolsó napján, a huszonnegyedik órában jelent meg a Magyar Közlönyben a számlarendelet módosítása, amelyrol készült cikkünk szintén szerepel ajánlott írásaink között. Hasonlóképpen aktuális az éven áthúzódó kifizetésekkel kapcsolatos tudnivalókról szóló írásunk.

 • A folytatáshoz előfizetés szükséges.
  A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

  Hozzászólások (0)

  Új hozzászólás

  Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
  További hasznos adózási információk

  NE HAGYJA KI!
  Ezért érdemes előfizetni!
  PODCAST

  Kérdések és válaszok

  Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

  Hunyadné Szűts Veronika Veronika

  igazságügyi adó- és járulékszakértő

  Bankkártyás fizetés

  Hunyadné Szűts Veronika Veronika

  igazságügyi adó- és járulékszakértő

  Szakértőink

  Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

  2024 február
  H K Sze Cs P Sz V
  29 30 31 1 2 3 4
  5 6 7 8 9 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 1 2 3