hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Letölthető VálaszAdó adózási szaklapok 2021

 • adozona.hu
170

VálaszAdó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Ha előfizetőnk, akkor lépjen be, ha még nem, akkor próbálja ki 14 napos próbaidőszakunkat, és ez idő alatt érje el kötelezettségek nélkül minden fizetős szolgáltatásunkat!

A 2021-es számok tartalmából: 

VálaszAdó 2021/12.

• Szja-visszatérítés gyermekeseknek
Ipafelezés jövőre is?
Minimálbér közterhei 2022
Termőföld-bérbeadás adózása
Kérdések és válaszok

Az elmúlt időszakban leginkább a gyermeket nevelőknek járó szja-visszatérítés foglalkoztatta az Adózóna felhasználóit. Ugyanakkor folyamatosan sok egyéb, a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendelkezés is születik, ilyen például a 2022-ben is igénybe vehető rendkívüli adókönnyítésekre vonatkozó, illetve a lapzártánkkor még csak törvényjavaslati szinten létező, az ipafelezésre jövőre is lehetőséget biztosító jogszabály. E két témakör mellett a decemberi VálaszAdóban arra is kitérünk, hogy a minimálbér növekedése miatt – 2021-hez képest – 2022-ben mennyiben változik a munkavállalók nettó bére és a vállalkozók befizetendő közterhei, továbbá bemutatjuk, hogyan lehet lekérdezni a nyugdíjbiztosítási nyilvántartás adatait.

VálaszAdó 2021/11.

• Kötelező könyvvizsgálat esetei
• Új cégjogi szabályok a Ptk.-ban
• Gyermekesek szja-visszatérítése
• Egyéni vállalkozók átalányadózása
• Kérdések és válaszok

Az elmúlt hónap legnagyobb horderejű, és milliókat lázban tartó kormányzati határozata, hogy a gyermeket nevelők jövő év elején visszakaphatják az idei évi jövedelmük után fizetendő személyi jövedelemadójukat. Az Adózóna is folyamatosan értelmezi a vonatkozó kormányrendeletben foglaltakat, minden érintett adózó szemszögéből megvizsgálva.

Számos kérdés érkezik szerkesztőségünkhöz a könyvvizsgálati kötelezettséggel kapcsolatban; írásunkból megtudhatja, mely vállalkozások kötelesek könyvvizsgálót igénybe venni, és melyek mentesülnek az éves beszámoló könyvvizsgálóval történő ellenőriztetése alól.

Lényegesen megváltozik jövő évtől a Polgári törvénykönyv társaságokra vonatkozó szabályozása, nyár végéig több időpontban lépnek hatályba a változásokkal érintett szakaszok.

A biztosítási kötelezettség elbírálásának egyik alaprendelkezése, hogy az egyidejűleg több biztosítással járó jogviszonyban álló személy biztosításának fennállását mindegyik jogviszonyában külön-külön kell elbírálni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy rendelkezzen az adott személy egyidejűleg bármennyi jogviszonnyal (akár ugyanazon munkaadónál), társadalombiztosítási jogállását az egyes jogviszonyaiban külön-külön kell megvizsgálni.

2022-től az átalányadózó egyéni vállalkozók bevételi értékhatára – az őstermelőkhöz hasonlóan – az éves minimálbértől függ. Az adott évi vállalkozói bevételnél – a választott adózási módtól függetlenül – minden olyan bevételt figyelembe kell venni, amelyet a magánszemély az egyéni vállalkozói tevékenységére tekintettel szerez, így beleértendő a katásként szerzett bevétel is.

Bérpótlék a jogosultsági feltételek teljesülése esetén, többféle jogcímen megilleti a munkavállalót. A pótlékok párhuzamosan is járhatnak, léteznek azonban olyan kivételek, amikor egyes pótlékok kizárják egymást. 


VálaszAdó 2021/10.

• Kreativitás az értékcsökkenési leírásban
• Többletnyugdíj többletmunkáért
• Egészségügyi szolgáltatásra jogosultak
• Minimum részmunkaidő

• Kérdések és válaszok

Az ősz eleje jellemzően szélcsendes időszak az adózási jogalkotásban; mindenki arra vár, hogy a kormány benyújtsa az őszi adócsomagot.
Ezúttal kicsit mintha másként festene a helyzet. Sokan úgy vélik, hogy az idén felborul a szokásos menetrend. Részben azért, mert a 2022-es esztendő választási év lesz, részben pedig azért, mert az év végéig ismét veszélyhelyzeti jogalkotásról döntött a parlament.
Az utóbbi miatt nem kell végigfuttatni az Országgyűlés különböző szűrőin az előterjesztéseket, megoldható a döntés kormányszinten is. A kormányrendeleteket is folyamatosan nyomon követjük az Adózóna portálon megjelenő friss cikkekekel.
Mostani összeállításunkban viszont elsősorban örökzöld témákat mutatunk be. Így szó lesz például a kreatív értékcsökkenés alkalmazásáról, a többletnyugdíja érő többletmunkáról, továbbá az egészségügyi szolgáltatásra jogosultak ellátásairól is.

VálaszAdó 2021/9.

• Új rendelet: adatgyűjtés a NAV-nál
• Számlakibocsátás szabályai
• Méltányosság a nyugellátásban
• EU-s információcsere
• Kérdések és válaszok

A nyári időszakban sem szünetelt a jogalkotás, szinte naponta jelentek meg új jogszabályok a Magyar Közlönyben. A nemrégiben kihirdetett 470/2021. kormányrendelet például a magánszemélyek családi jogállására vonatkozó információk szolgáltatására kötelez egyes adatkezelőket. Dolgozott a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is, jelentős bírságokat kiszabva az adatkezelési előírások megszegőire.


VálaszAdó 2021/8.

• Ügyvezetők járulékterhei
• Illetékfizetés speciális esete

• Minimálbér kiküldetéskor
• KMRP: új javadalmazási forma
• Kérdések és válaszok


Évek óta számos, az ügyvezetők jogviszonyára és tb- közterheire vonatkozó kérdés érkezik az Adózónához, amelyekre cikkünkben részletes választ kaphat.

Jó hír a cégvezetőknek, hogy július 1-jén hatályát vesztette az a szabály, mely szerint az egyébként jól működő bt.k és kkt.-k végét jelentette, ha haláleset miatt megszűnt a beltag vagy a kültag jogviszonya, vagy a tagok száma egy főre csökkent, és hat hónap alatt nem tudták pótolni a hiányt.

Magyarországon a tulajdoni részesedést megtestesítő értékpapírok vásárlása fő szabály szerint nem jár illetékfizetési kötelezettséggel. Ha azonban valaki olyan vállalkozásban szerez részesedést, melyben ingatlanvagyon is található, előfordulhat, hogy mégis illetéket kell fizetnie.

Fontos döntést hozott a magyar munkavállalók számára az Európai Unió Bírósága: a munkavállalók az egyenlő munkáért egyenlő bért elvét a tagállamok előtt közvetlenül érvényesíthetik abban az esetben is, ha az elv a tagállamban nem jelenik meg jogszabályi szinten.

Július közepétől új, kedvezményes adózású javadalmazási lehetőséggel (KMRP) élhetnek a munkáltatók.


VálaszAdó 2021/7.

• E-kereskedelmi áfa
• Változott a csed és a gyed
• Új átalányadózás
• Hibás bevallás javítása

• Kérdések és válaszok

A remények szerint véget érő járványhelyzet és a nyaralási idény ellenére mostanában sem ülhetnek ölvetett kézzel a számlázással, munkaügyekkel, adminisztrációval foglalkozó szakemberek: számos korábbi szabály és előírás módosult. Ezekről közölt cikkeinkből szemléztünk.

Így részleteztük a július 1-jén hatályba lépett, e-kereskedelemmel kapcsolatos új áfaszabályokat. Bemutatjuk, hogy a csed és a gyed jogosultsági és mértékszabályainak módosítása kiket érint.

Sok egyéni vállalkozó számára érdemes lesz 2022-től a legújabb átalányadózást választani. Ismertetjük ennek lényegét és a kedvezményezett tevékenységeket.

Külön írásban részletezzük a fiatalkorúak foglalkoztatásának speciális szabályait. De van úgy, hogy elbocsátás miatt az idősebb munkavállalók kerülnek reménytelen helyzetbe. Számukra szóba jöhet a nyugdíj előtti álláskeresési segély. Egyes vállalkozásokon pedig a december végéig érvényesíthető rendkívüli fizetési könnyítés segíthet.

Ismertetjük azt is, mit jelent és kire, milyen feladatot ró az új központi nyilvántartás, amelynek célja a vállalkozások tényleges tulajdonosának nyilvántartása.


VálaszAdó 2021/6.

• Kiegészítő nyugdíjemelés – részletek
Ipamegállapítás speciális kérdései
Társas vállalkozó és járulék
Kamerás megfigyelés
Kérdések és válaszok

A május idén is a bevallások és beszámolók jegyében telt, miközben gőzerővel dübörgött a „törvénygyár”: az újabb, veszélyhelyzettel kapcsolatos rendelkezések mellett megszületett a tavaszi adótörvénycsomag, melynek részleteiről folyamatosan tájékozódhat a www.adozona.hu-n.

Júniusi VálaszAdónkból viszont – egyebek mellett – megtudhatja, kockázatos-e számlát befogadni szünetelő egyéni vállalkozótól, ki, hol, mikor és kit rögzíthet kamerás megfigyelés során és melyek a megfigyelési tevékenységgel kapcsolatos leggyakoribb hibák, valamint azt is, hogyan kezelendők az ingyenes ügyletek online számlaadat-szolgáltatásnál.


VálaszAdó 2021/5.

• Beszámoló, társaságiadó-bevallás
• Áfalevonás teljesítés elmaradásakor
• Gyógykezelés külföldön magyar tb-vel
• Felszámolás helyett reorganizáció
• Kérdések és válaszok

A veszélyhelyzet miatt számos vállalkozás tanácstalan, hogyan lehet a számviteli beszámolót elfogadni, közzétenni, letétbe helyezni, cikkünkben ehhez nyújtunk fogódzót. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára közölte: kérelemmel menthető ki a május 31-ei határidő elmulasztása. A minisztérium arra kérte az adóhivatalt, hogy a június 30-áig benyújtott igazolási kérelmekben a koronavírus-járványra visszavezethető indokokat minősítse különösen méltányolandó körülménynek (erről kapcsolódó cikkünkben olvashat).

Többször felmerült kérdésként, hogyan kell eljárnia egy számla befogadójának, ha a számlakibocsátás ellenére nem valósult meg az adott ügyet, vagy a szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő fél nem a szerződésnek megfelelően járt el az ügylet teljesítése során. Még bonyolultabb kérdés, hogy miként kell eljárni, ha előlegfizetés ellenére nem valósul meg a teljesítés.


VálaszAdó 2021/4.

• Számlaadatok: már szankcionálhat a NAV

Kamatjövedelem bevallása
Elbocsátható az oltást megtagadó dolgozó?
• Változott a keresőképtelenség igazolása
• Kérdések és válaszok

Április 1-jétől minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja az adóhivatal; március 31-én véget ért a zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentesidőszak – emlékeztetünk a mostani VálaszAdóban egy fontos változásra.

Egy másik írásunkban az új t ípusú keresőképtelenségi igazolás kiállításához szükséges tudnivalókat részletezzük, és egy külön írásban foglalkozunk azokkal a szabályokkal is, amelyek alapján a 2021-ben nyugdíjba vonulók ellátását állapítják meg. 

Szintén sokakat izgató kérdést boncolgat munkajogi írásunk, amely arra keres választ, hogy elbocsátható-e az oltást megtagadó munkavállaló. Beszámolunk egy érdekes bírósági döntésről is: a perbeli ügyben a kényszerhitelező húzta a rövidebbet. Az utóbbi hetekben-hónapokban több cikket is megjelentettünk a 2020. évi személyi jövedelmek bevallásáról. Ezúttal azt az írásunkat válogattuk be a VálaszAdóba, amely kamatjövedelemről készítendő számadáshoz nyújt segítséget.

Kérdések és válaszok rovatunkban szintén aktuális kérdésekkel foglalkozunk, így például a szünetelő egyéni vállalkozó teendőivel és a kezdő őstermelő járulékfizetési kötelezettségeivel

VálaszAdó 2021/3.

• Őstermelők és a minimálbér
• Katások szolgálati ideje 2021
• Hipacsökkentés kérdései
• Internetes kereskedelem áfája
• Kérdések és válaszok

A 2021-ben hatályba lépő jogszabályok alkalmazása számos kérdést vetett fel már az év első két hónapjában.

Az Adózóna előfizetőit mostanában leginkább a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett hipafelezés, az új kataelőírások, a tb-szigorítások és a 2021-ben hatályba lépő áfaváltozások következtében felmerülő problémák foglalkoztatják.

Sokan kérdezik szakértőinket az őstermelőkkel, családi gazdaságokkal kapcsolatos új szabályokról és az évközi minimálbér-változás alkalmazásáról is.

Igyekszünk továbbra is naprakész információkkal segíteni olvasóinkat a bizonytalanságok megszüntetésében.

Válaszadó 2021/2.

 • Új minimálbér, garantált bérminimum
 • Adózási könnyítések a kivában
 • Felezett iparűzési adó
 • SZÉP-kártya – szakképzési hozzájárulás
 • Kérdések és válaszok

Az idei év is számos adózási szabályokat érintő változással indult, amelyekről az Adózóna szakértői naprakészen tájékoztatnak. Utoljára 2003-ban volt rá példa, hogy nem emelkedett a minimálbér az előző évihez képest, idén pedig csak február 1-jétől nő az összege. A nemrégiben közzétett vonatkozó rendeletek az egyes adótörvényekben előírt jogosultságokra is hatást gyakorolnak.

Többlet adminisztrációs terhet jelent a katás vállalkozások számára, hogy január 1-jétől kötelesek üzleti partnereiket tájékoztatni arról, hogy a kisadózók tételes adójának alanyai.

Heteken át tartó bizonytalanságot oszlathat el a veszélyhelyzet ideje alatt igénybe vehető szakképzésihozzájárulás-fizetési kedvezményről szóló, január 28-án megjelent kormányrendelet.

VálaszAdó 2021/1. 

 • Adó- és tb-változások 2021-ben
 • Visszatérés katáról az szja alá
 • Módosult a számlarendelet
 • Éven áthúzódó kifizetések
 • Kérdések és válaszok

  Ha valamikor, tavaly aztán igazán működött a törvénygyár, illetve a rendeletgyár. Az utóbbi szükségességét a pandémia okozta veszélyhelyzettel indokolták a jogalkotók.

  Tény, hogy a 2021-es adó- és tb-változások megszavazására ezúttal talán még többször futottak neki az országgyűlési képviselők: először a nyáron elfogadott adócsomagnál, majd az őszinél, a továbbiakban pedig belevarrva egy-egy (olykor témaidegen) törvényjavaslatba.

  Készítettünk egy összefoglalót arról, hogy mi minden változott 2021. január 1-jétől, illetve már 2020-ban év közben is.

  A katásoknak jelentős szigorítással kellett szembenézniük, ezért szemléztük a katáról az szja-ra visszatérők egyes teendőiről szóló írásunkat is.

  A tavalyi év utolsó napján, a huszonnegyedik órában jelent meg a Magyar Közlönyben a számlarendelet módosítása, amelyről készült cikkünk szintén szerepel ajánlott írásaink között. Hasonlóképpen aktuális az éven áthúzódó kifizetésekkel kapcsolatos tudnivalókról szóló írásunk.

 • A folytatáshoz előfizetés szükséges.
  A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

  Előfizetési csomagajánlataink:


  Hozzászólások (0)

  Új hozzászólás

  Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
  További hasznos adózási információk

  NE HAGYJA KI!
  Ezért érdemes előfizetni!

  Kérdések és válaszok

  Külföldi munkavállaló hazautazásának költségtérítése

  Horváthné Szabó Beáta

  adószakértő

  Ajándékutalány

  Horváthné Szabó Beáta

  adószakértő

  Szakértőink

  Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

  2021 december
  H K Sze Cs P Sz V
  29 30 1 2 3 4 5
  6 7 8 9 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 31 1 2
  hirdetÉs