420 találat a(z) részmunkaidő cimkére

Biztosítás Kérdés

Fiatal munkavállaló új munkahelye heti három napra és naponként 2 óra munkaidőre kötötte meg a munkaszerződést. Kérdés, hogy ezen kevés munkaidő alatt a dolgozó biztosított-e? Ha nem, akkor maga után kell-e fizetni a havi 7320 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot?

Nyugdíjasnak mennyi bért kell fizetni? Cikk

Teljes jogú nyugdíjas munkavállalónak az adott munkakör betöltése esetén kötelező-e legalább a garantált bérminimumot fizetni, vagy annál kisebb összegben is meg lehet vele állapodni? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Részmunkaidős foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két munkáltató, akik kapcsolt vállalkozások részmunkaidőben foglalkoztatnak egy azonos munkavállalót. A munkavállaló egyik munkaviszonyában meghatározott munkakörrel napi 4 órában, a másik munkaviszonyban is napi 4 órában azonos munkakörben dolgozik. Jelent a munkáltatók kapcsolt viszonya munkaügyi, adózási vagy egyéb szempontból különös - az általános részmunkaidős foglalkoztatáshoz képest - kötelezettséget a társaságok vagy a munkavállaló számlára? Köszönettel.

Nyugdíjas szabadsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas munkavállaló adminisztrációs munkakörben helyezkedik el úgy, hogy heti 2 munkanapot dolgozik volt munkahelyén. A munkáltatóval nem havi munkabérben, hanem órabérben állapodnak meg, tehát ahány órát dolgozott egy hónapban, annyit számolnak el hó végén. A kérdés, hogy jár-e fizetett szabadság, és ha igen, hogy kell kiszámolni és elszámolni? Előre köszönöm válaszát.

Ügyvezetés díjazás nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott A Kft., melynek két tagja van. Mindketten nyugdíjasok és mindketten heti 20 órás munkaviszonyban vezető tisztségviselők (ügyvezetők) is. Létrehozzák B Kft.-t, melyben szintén mindketten tagok lesznek és ügyvezetők is. Mindazonáltal B Kft. ügyvezetését díjmentesen végeznék. Kérdéseink az alábbiak lennének: a) ezt milyen jogviszonyban tehetik (ha tehetik)? b) jár-e ez a 'felállás' B Kft.-ben bármiféle járulékfizetési kötelezettséggel, és ha igen, milyennel és mennyivel? c) amennyiben jár, segítene-e a helyzeten, ha a két érintett A Kft. ben heti 30 vagy 36 vagy 40 órára lenne bejelentve? Segítségüket előre is nagyon köszönöm!

Részmunkaidős jogviszony tb-jogosultsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy napi egyórás munkaviszony képez-e tb-jogosultságot? Köszönettel: DM

Heti 4 órában foglalkoztatott orvosok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szabályos bérszámfejtéshez és a szabadság kiadásához kérem a segítségüket. Szakorvosokat foglalkoztatunk heti 4 órás beosztásban, mellékfoglalkozású munkaviszony keretében. Különféle előírások miatt kötelező a munkaviszonyban történő foglalkoztatás. Erre a heti 4 órára, illetve a havi 16 órára a szakmai minimálbért meghaladó, 2800 forintos órabért, 44 800 forint havi bruttó bért állapítunk meg. Problémánk a szabadságok kiadásánál merült fel, sok orvosunknak közel 30 napnak megfelelő szabadságot kell számfejtenünk, természetesen ez 24 órának felel meg. Ezt úgy kell akkor értenünk, hogy 6 alkalommal ( 6x4óra) nem kell dolgozniuk éves szinten? Szeretnénk szabályosan eljárni, ehhez kérnénk a segítségüket.

Ügyvezetők és tagok jogviszonya, társadalombiztosítási járulékai Cikk

Kell-e a társaság tulajdonos ügyvezetőinek minimum járulékokat fizetniük, ha munkaviszonyban, illetve megbízási jogviszonyban látják el feladatukat? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

Katás többes jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyidejűleg két társas vállalkozásnál lévő tagi jogviszonynál az alábbi esetben a tag hol köteles a minimum járulék megfizetésére? A tag választása szerint a bt.-ben lenne főállású katás társas vállalkozó, a magasabb összegű, 75 ezer forint tételes adó megfizetésével. A kft.-ben tagként nem venne fel jövedelmet, de munkaviszonyban – napi két órában – végezne tevékenységet. A kft.-ben akkor mentesülne a minimum járulékfizetés alól, ha a bt.-ben megfizetné azt, vagy heti 36 órát meghaladó foglalkoztatása lenne. Kérdésem az, hogy a bt.-ben megfizetett magasabb összegű adó fedezi-e a minimum járulékfizetési kötelezettséget, azaz így mentesítheti-e a tagot a minimum járulékfizetés alól a kft.-ben? Előre is köszönöm szépen a segítségét!

Munkavállaló áthelyezése részmunkaidős állásba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Év elején a nagy munkaerőhiányra tekintettel felvettünk mosogató-konyhai kisegítő munkakörre egy oltalmazott státuszú külföldi munkavállalót, aki csak angolul beszél. Már az elejétől fogva kommunikációs problémák adódtak, a közvetlen felettese megfelelő angol nyelvtudás hiányában nem tudott neki közvetlen utasításokat adni. Sajnos ezt a mai napig nem sikerült orvosolni egyik fél részéről sem, emiatt felmerült, hogy ilyenformán a konyha megfelelő működése nem biztosított. Egy másik telephelyen viszont éppen üresedés van és szívesen befogadnák, azonban ott részmunkaidős mosogatót keresnek. Az a kérdésem, hogy áthelyezhetjük-e a munkavállalót a másik telephelyre, illetve, ha ezt nem fogadja el, megszüntethetjük-e a munkaviszonyát rendes felmondással? Ha elfogadja a másik telephelyen a munkát, ott ugye a jelenlegi bérét kellene minimálisan kapnia, függetlenül a részmunkaidőtől? Ha még egy másik telephelyen – lényegében ugyanott, ahol előtte dolgozott, csak másik egységben – próbálnánk pótolni az így felszabadult órákat, azt megteheti-e a munkáltató?

Sportegyesület pályagondnok – munkarend Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportegyesületünk januártól munkaviszony keretében fog pályagondnokot foglalkoztatni. Részmunkaidős munkaviszonyban kívánjuk alkalmazni (havi 48 óra), viszont a munkaidő-beosztással kapcsolatosan szeretném a segítségét kérni. Ami fontos számunkra, hogy a hazai meccseken előre megadott időpontban a rendelkezésünkre álljon az illető (nyilván azért, hogy felkészítse a pályát a mérkőzésekre (felcsíkozás, hálók felrakása stb.)). Ezeket a dátumokat előre ismerjük. Viszont például a pálya nyírásának idejét, az eszközök (például fűnyíró) karbantartását, egyéb munkák időpontját rábíznánk. Munkaidőkeret alkalmazásával nem igazán tudjuk előre beosztani a munkaidőt (amit ugyebár legalább egy héttel előre kell megtenni), például, hogy mikor nyírja a pályát, hisz akár az adott napon az időjárás sem biztos hogy engedi ezt (például ha esik az eső, akkor nem tud pályát nyírni). Így ezen munkák elvégzését terveink szerint rugalmasan oszthatná be magának. A lényeg az, hogy meglegyen neki a havi 48 órás munkaideje. A kérdésem az, hogy milyen munkarendet javasolnak a fenti esetben, illetve hogyan célszerű így a munkaidő beosztása? Lehetséges rugalmas vagy kötetlen munkarendet előírni? Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy a munkaidejéről mindenképp nyilvántartást kell vezetnünk, tekintettel arra, hogy a bérét pályázaton nyertük és az elszámolás feltétele a munkaidő-nyilvántartás csatolása. Segítségét előre is köszönöm.

Részmunkaidős illetménypótléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kttv. hatálya alá tartozó intézetünk 20 órában kíván alkalmazni egy kormánytisztviselőt. Középfokú angol nyelvvizsgával rendelkezik, amelyre a munkakör betöltéséhez szüksége van, azaz idegennyelv-tudási pótlékot fizetnénk részére. A Kttv. 141. §-a rendelkezik a nyelvpótlék mértékéről (illetményalap százalékában meghatározva), de arra vonatkozóan nem tartalmaz rendelkezést, hogy részmunkaidős foglalkoztatás esetén ezt a pótlékot - a részmunkaidős illetményének meghatározásához (131. § (5) b) alpont) hasonlóan - csökkenteni kellene a foglalkoztatotti óraszám arányában. Képzettségi pótlék esetében sem rendelkezik a 249/2012. (VIII.31) kormányrendelet 2. §-a arról, hogy az ott meghatározott pótlék összeg részmunkaidős foglalkoztatás esetén arányosan járna. Kérem szíves állásfoglalását, hogy helyesen járunk-e el, ha részmunkaidős foglalkoztatás esetén az idegennyelv-tudási és képzettségi pótlékot is a Kttv. 141. §, illetve a 249/2012. kormányrendelet 2. §-ában meghatározott mértékben adjuk leendő kormánytisztviselőnknek? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Munkabér gyed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló – teljes munkaidős szerződéssel – gyed folyósítása mellett fizetés nélküli szabadságon van 2017. augusztustól. 2017. 12. 01. naptól kezdődően – a gyed mellett – kérte munkába állását napi 4 órai részmunkaidőben. 2017.12.01-től kezdődően a munkaszerződés szerinti munkabére a részfoglalkozású munkaidőnek megfelelően csökken. Az igénybe nem vett szabadság idejére járó munkabér (távolléti díj) a 2017.12.01-től érvényes szerződés szerinti részmunkaidős bére alapján jár-e?

Gyed melletti foglalkoztatás Kérdés

A http://adozona.hu/kerdesek/2017_4_25_GYED_melletti_foglalkoztatas_yhr linken lévő válaszhoz az alábbi kérdést szeretném feltenni: Egyik vállalkozásunknál is felmerült, hogy a jelenleg gyeden lévő kolléganő havi 2-3 hétvégén besegítene a (vendéglátó) kft.-ben, melyre ezek szerint célszerűbb megbízási szerződést kötnünk, mint a jelenlegi fizetés nélküli szabadságot felbontani és a jelenlegi főállású munkaszerződését részmunkaidőssé módosítani. Örök dilemmám viszont a járulékalap meghatározása. Ha folyamatos megbízási szerződést kötünk havi elszámolással, akkor havi szinten kell nézni a biztosítási jogviszony státuszt vagy napi szinten? Nem mindegy, hogy a minimálbér 30 százalékát havi szinten nézem, vagy csak azokra a napokra, melyen dolgozott. Melyik az irányadó számítás?

Tulajdonos, ügyvezető és katás: tb többes szereposztásban Cikk

Melyik jogviszonyában, mennyi és milyen társadalombiztosítási járulékokat kell fizetnie a többes vállalkozónak? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Apport

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs