hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Három leggyakoribb kérdés munkába való visszatéréskor csed, gyed, gyes után – 1. rész

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Munkavállalói oldalról sokféle kérdés megfordul az ember fejében, mikor gyermekvállalás után a munkába való visszatérést tervezi. Egyáltalán vissza kell-e vennie a munkáltatónak a munkavállalót? Milyen bért kap majd a dolgozó, miután lehet, hogy több évig nem dolgozott? Tud-e részmunkaidőben dolgozni, hogy ér majd délután időben a bölcsődébe, óvodába a gyermekért? Egyéni élethelyzetektől is függ, hogy mi a fontos számunkra, milyen lehetőségeink vannak a munkahelyünkön. Cikkünk első részében azt a három legjellemzőbb kérdést járjuk körbe, amikor a munkáltató visszavárja a munka törvénykönyve szerint foglalkoztatott munkavállalót.

Milyen munkakörbe tud visszamenni a munkavállaló gyermekvállalás után?

Első fontos tény, hogy a munkavállaló érvényes munkaszerződéssel rendelkezik, abban pedig meghatároznak egy munkakört. A munkáltatónak az a kötelezettsége, hogy a munkaszerződésben foglaltak szerint foglalkoztassa a munkavállalót, tehát elsődlegesen az abban szereplő munkakör lesz az, amely visszatéréskor is az irányt kell, hogy adja. Többévnyi kihagyás esetén azonban gyakran előfordul egy vállalat életében olyan változás, amely munkakörmegszűnésekkel jár, így ebben az esetben értelemszerűen nem biztos, hogy abban a munkakörben tudja folytatni a munkavállaló a munkát, amelyből szülni ment. Nézzük meg az idevonatkozó jogszabályt!

 A társadalombiztosítással kapcsolatos további cikkeinket itt olvashatja el!

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 66. § (4) A munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással a 78. § (1) bekezdésében meghatározott okból szüntetheti meg.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott munkavállaló munkaviszonya a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál a 45. § (3) bekezdése szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

(6) Az anya vagy a gyermekét egyedül nevelő apa munkaviszonyának felmondással történő megszüntetése esetén a gyermek hároméves koráig a (4)–(5) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni, ha a munkavállaló szülési vagy a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot [128. § (1) és (2) bekezdése] nem vesz igénybe.

Tehát, amennyiben a munkavállaló nem veszi igénybe, vagy megszünteti a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot, és a gyermek még három év alatt van, akkor a munkáltatónak kötelessége megvizsgálni, hogy milyen olyan másik munkakört tud felajánlani a munkavállaló számára, amely képességének, végzettségének megfelel.

Fontos kiemelni, ahogy már fentebb írtuk, hogy az aktuális munkaszerződésben lévő munkakörben kell foglalkoztatni a munkavállalót, de amennyiben erre nincs lehetőség (mert például nincs már ilyen munkakör a vállalatnál), akkor a gyermek hároméves koráig a munkáltatónak kötelezettsége másik munkakört keresni a munkavállaló számára. A munkavállaló természetesen ezt nem köteles elfogadni, azonban akkor, ahogy a jogszabály is írja, a munkáltató felmondhat a munkavállalónak. Ki kell emelnünk azonban, hogy az nem megfelelő indok egy felmondáshoz, hogy az eredeti munkakörben egy másik munkavállaló dolgozik, és vele mennének tovább, nem a visszatérő munkavállalóval. Ebben az esetben a munkavállalónak javasolt, hogy ragaszkodjon a szerződésében szereplő munkaköréhez, hiszen jelen helyzetben ez nem lehet megfelelő indok az elbocsátáshoz. (Természetesen, ha tud a vállalat olyan munkakört felajánlani, amely megfelel az elképzelésének, akkor mindenképpen érdemes megfontolni annak elfogadását.)

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja van-e lehetősége a munkavállalónak részmunkaidőben visszamenni dolgozni, illetve mennyi lesz a munkavállaló bére a munkába való visszatérés után, jár-e neki béremelés!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs