hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Foglalkoztatási tippek munkáltatóknak – fejpénzzel is vadásznak már a dolgozókra

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Számos ágazatban egyre nagyobb problémát okoz a munkaerőhiány. Cikkünkben a megoldási lehetőségeket vizsgáljuk, kitérve egyebek mellett a munkaerő optimális kihasználására, illetve a lehetséges foglalkoztatási formákra, mint például a munkaerő-kölcsönzésre, az alkalmi munkavállaló foglalkoztatására, illetve a szövetkezetekre jellemző, külső szolgáltatás nyújtására irányuló jogviszonyra. A megbízási jogviszony létesítése és az ingyenes munkavégzés során ügyelni kell a feltételek teljesülésére. Nem egyszerű feladat, mert mindeközben lényeges a munkavállalók megtartása is.

A munkaidő beosztása

Míg a napi munkaidő mértékéről a feleknek kötelező megállapodniuk a munkaszerződésben, addig a munkaidőbeosztást a munkáltató egyoldalúan határozhatja meg az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel. Önállóan döntheti el, hogy a munkavállalónak mikor, milyen ütemezésben kell teljesítenie a munkaszerződés szerinti óraszámot. A munkaerőhiány fokozódásával egyre fontosabb az okosan átgondolt, a munkavállalók érdekeit is figyelembe vevő beosztás, mellyel kiküszöbölhető a hullámzó foglalkoztatás, akkor dolgoztatva a munkavállalót, amikor épp szükség van rá. A munkaerő optimálisabb kihasználásnak fontos eszköze a munkaidőkeret.

Amikor egyre kevesebb munkavállalóval kell ellátni azonos mennyiségű feladatot, akkor a legkézenfekvőbb megoldás a rendkívüli munkaidő elrendelése. Korlátlanul nem lehet túlmunkára igénybe venni a munkavállalót: a törvény meghatároz egy éves maximumot, ami 250 óra. Ezt meghaladóan az önként vállalt túlmunka keretein belül a munkavállaló és a munkáltató írásbeli megállapodása alapján naptári évenként legfeljebb 150 óra rendkívüli munkaidő rendelhető el. Ha a munkaviszony év közben kezdődött, határozott időre vagy részmunkaidőre jött létre, arányosan kell alkalmazni ezt a szabályt. Kollektív szerződés rendelkezése alapján legfeljebb évi 300 óra rendkívüli munkaidő rendelhető el. Ezt meghaladóan a munkáltató és a munkavállaló írásbeli megállapodása alapján naptári évenként legfeljebb 100 óra rendkívüli munkaidő írható elő.

A munkavállaló a megállapodást a naptári év végére mondhatja fel. A munkáltatónak a rendkívüli munkaidő elrendelése folyamán vizsgálnia kell a munkavállaló körülményeit annak érdekében, hogy a rendkívüli munkavégzés ne okozzon aránytalan sérelmet. Így tilos a rendkívüli munkaidő elrendelése

– a munkavállaló várandósságának megállapításától a gyermeke 3 éves koráig, – a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló esetén a gyermek 3 éves koráig (ezen munkavállalók a gyermek 4 éves koráig is csak a hozzájárulásuk esetén túlóráztathatók),
– a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott egészségkárosító kockázat fennállásakor,
– fiatal munkavállaló számára.

Rendelje meg webáruházunkban most 15% kedvezménnyel Munkaügyi szerződés- és iratmintatárunkat!
Kiadványunkban 113 szerződés- és iratmintát talál 38 csoportban, amelyek segítségével könnyedén új szerződéseket köthet, könnyebbé teheti a személyügyi nyilvántartást, munkaszervezést és dokumentálást!

Ha a munkáltató a munkavállalót a munka törvénykönyvének (Mt.) 53. paragrafusa szerint ideiglenesen a munkaszerződéstől eltérően foglalkoztatja, az nem minősül munkaszerződés-módosításnak, így nincs szükség a munkavállaló hozzájárulására sem. Erre rendszerint akkor kerül sor, amikor a munkáltató hirtelen felmerült szükséglete következtében az adott munkavállaló tekintetében anélkül tér el a munkaszerződésben foglaltaktól, hogy azt módosítani kellene, például a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatja. Garanciális szabály azonban az átmeneti jellegre figyelemmel, hogy az ilyen jellegű foglalkoztatás tartama naptári évenként összesen a 44 beosztás szerinti munkanapot vagy a 352 órát nem haladhatja meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen bemutatjuk az egyszerűsített foglalkoztatásra, a munkaerő-kölcsönzésre, a szövetkezetben történő munkavégzésre, a részmunkaidőre, a határozott idejű munakviszonyra, illetve az egyéb, atipikus foglalkoztatási formákra vonatkozó szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs