hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Részmunkaidőben egyszerre több munkahelyen

  • adozona.hu

Milyen szabályok vonatkoznak a két cégnél is részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló szabadságolására? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt "Társaságunk az egyik dolgozójánál közös megegyezéssel a heti munkaidőt 40 óráról 24 órára, heti 3 napra csökkenti. Az adott munkavállalót egy másik munkáltató heti 2 napban szeretné foglalkoztatni. A két munkáltató teljesen független egymástól. Szabadságolásnál milyen problémák merülhetnek fel, mire kell társaságunknak figyelnie, hogy jogszerűen járjon el, amikor a részmunkaidős (heti 3 nap) foglalkoztatottunk szabadságra szeretne menni?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A hazai munkajogi szabályozás és a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) alapján nincsen annak akadálya, hogy egy munkavállaló több munkaviszonyt létesítsen. Minden egyes munkaviszonyban úgy kell eljárni, mintha az lenne a munkavállaló egyetlen munkaviszonya, és biztosítani kell a munka és pihenőidő szabályainak érvényesülését.

A fentieknek megfelelően a szabadság szabályait is önállóan kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló mindkét helyen szabadságon lehet, vagy az egyik helyen munkát végezhet és ugyanazon héten a másik helyen szabadságon lehet. Annak sincsen akadálya, hogy az egyik munkaviszonyban a munkavállaló keresőképtelen státuszban van, a másikban pedig munkaképes (ez más kérdést felvethet).

Állapítsanak meg a munkavállaló számára munkaidőkeretet (például minden hónap első napjától annak utolsó napjáig)! Egyenlőtlen munkaidőbeosztás esetében a szabadság nem csak a munkanapokra, hanem a szabadnapokra is kiadható. Ez könnyebbséget jelent, hiszen ha a munkavállaló önöknél hétfőtől szerdáig végez munkát, abban az esetben hétfőtől péntekig tudnak szabadságot kiadni, így tehát a csütörtökre és péntekre mint szabadnapokra is kiadható szabadság. A hétvége pedig – felteszem – mindegyik munkaviszonyban a pihenőnapok ideje.

Nem kell tehát emiatt aggódniuk. Arra kell figyelniük a feleknek, hogy az együttműködési kötelezettségükre tekintettel a munkaidő-beosztásnál a másik munkaviszonyra valamilyen figyelemmel legyenek. Ennek megsértése csak durva visszaélésszerű helyzetekben történhet meg. Ilyen lenne az, ha olyan napra osztanának be rendes vagy rendkívüli munkavégzést, amikor a munkavállalót a másik munkaviszonyban munkavégzési kötezlezettség terheli, feltéve, ha erről tudomással bírnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

USA-ba távmunka

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Küldöldi kiküldetés

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Vállalkozásból kivont vagyon – monacói illetőségű tag

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs