132 találat a(z) korhatár előtti ellátás cimkére

Így lesz a szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj Cikk

Mikor alakul át a szolgálati járandóság öregségi nyugdíjjá, van-e erre lehetőség már a nyugdíjkorhatár betöltése előtt? Hogyan számolják ki az ellátások összegét, befolyásolja-e azt, ha valaki a járandóság mellett dolgozik? Összefoglaltuk.

Kaphat-e táppénzt más tb-ellátás mellett? Amikor igen, és amikor nem Cikk

Jogosult-e táppénzre, betegszabadságra, baleseti táppénzre, ha nyugdíjas, ha szünetel nyugdíjának folyósítása, ha korhatár előtti, vagy rokkantsági ellátásban részesül? A válasz több jogszabály együttes értelmezését igényli.

Az egészségbiztosítás miatt sem mindegy, hogy sajátjogú nyugdíjas-e Cikk

A sajátjogú nyugdíjasnak minősülő személyek köre utoljára 2012. január 1-jétől változott jelentősen, ám sokakban máig sem tudatosodott, hogy bizonyos járandóságok nem tartoznak a sajátjogú nyugellátások közé.

Korhatár előtti ellátás megszüntetése Kérdés

Kérdésem, hogy a korhatár előtti ellátást kapó személy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően lemond az ellátásról akkor már nem számít nyugdíjasnak? Tovább dolgozik, esetleg még hónapokat, éveket, majd akkor kérheti az öregségi nyugdíj megállapítását?

Szolgálati járandóság, korhatár előtti ellátás: így jár a családi kedvezmény Cikk

Tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) arról, hogy azon magánszemélyek, akiknek a korhatár előtti ellátását, illetve szolgálati járandóságát a személyi jövedelemadóval – 2015-ben még 16 százalékos – csökkentve folyósította a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, hogyan számolhatják el az őket megillető családi kedvezményt.

Munka rokkantsági, árvaellátás, családi pótlék és ápolási díj mellett Cikk

A sajátjogú nyugellátás, korhatár előtti ellátás vagy éppen a megváltozott munkaképességű ellátások melletti keresőtevékenység gyakran szóba kerül, ugyanakkor ritkábban foglalkozunk az említett, illetve az egyes szociális vagy családtámogatási ellátások melletti munkavégzés lehetőségeivel vagy éppen ezek együttes folyósításával, holott ilyen jellegű kérdések is gyakran érkeznek. A következőkben ezekből érintünk néhányat.

Öregségi nyugdíj megállapítása Kérdés

Ügyfelem 40 év szolgálati idő után nyugdíjba ment. Ezt követően még dolgozott, és az a kérdése, hogy az öregségi korhatárt elérve kérheti-e ennek az időnek a beszámítását és új nyugdíjmegállapítást?

Korhatár előtti nyugellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tagja munkajogviszonyban látja el az ügyvezetői és a felelős műszaki vezetői teendőket a gazdasági társaságban, s mellette egyéni vállalkozó. Korára való tekintettel öregségi nyugdíjra még nem, de korhatár előtti nyugellátásra (61 éves, bányában szerzett munkajogviszony alapján) jogosult, melyet szeretne igénybe venni. Kérdésem az lenne, hogyan tudná a korhatár előtti nyugellátást jogszerűen igénybe venni úgy, hogy a kft.-nél végzett felelős műszaki vezetői posztját meg szeretné tartani (esetleg rövidebb időre szüneteltetné is), meg szeretné tartani a tagságát a kft.-ben, valamint az egyéni vállalkozását is szeretné folytatni (rövidebb szünetelés itt is megoldható)?

Nem kaphat nyugdíjat, ha ezekre nem figyel! Cikk

Sokan nem gondolnak arra, hogy nyugdíjuk, korhatár előtti, illetve rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátásuk igénylésekor számos feltételnek kell megfelelniük. Összeszedtük, hogy az egyes járandóságok megállapítását mi akadályozhatja.

Nyugdíj újraszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjam újraszámíttatása miatt segítségét kérem a következő számítás alapján: 2011. 12. 09-én megállapítottak részemre korhatár előtti nyugdíjat: Évek száma: 40 év Havi átlagkereset: 142 994 Ft Nyugdíj összege: (80 %): 114 395 Ft 2016.01. hónaptól az emelések miatt a nyugdíj összege: 134 945 Ft. Kérelmeztem az újraszámítást, mert 2016. 01. 29-én öregségi nyugdíjba léptem át. Az új adatok a következők: Évek száma: 44 év Havi átlagkereset: 159 349 Ft Ezek után a nyilatkozatom alapján "visszavontam" az újraszámoltatási kérelmem, mert az új nyugdíj kevesebb, mint a régi. Ez volt az indokolás. (Biztosan tévedek, de én úgy számoltam, hogy növekedett a nyugdíjam 5 282 forinttal: 159 349 x 88 %=140 227 forint. Az összes nyugdijemelésem:134 945-114 395=20 550 A nyugdíj növekedése: 140 227-134 945=5282 Ft) Megnyugtató lenne számomra, ha ellenőriznék a hatóság számítását. Köszönettel: Szilasné

Munka nyugdíj, korhatár előtti ellátás mellett – új járandóság Cikk

Ha valaki saját jogú nyugdíja, illetve korhatár előtti ellátása mellett keresőtevékenységet folytat, a fizetett járulék alapján nyugdíjnövelésre, illetve újabb szolgálati időre lehet jogosult. Ismertetjük a lehetőségeket.

Nyugdíjkorhatár előtti ellátást ők kaphatnak 2016-tól. Példákkal Cikk

Ki jogosult korhatár előtti ellátásra, mik a feltételek, hogyan és hol kell igényelni a járandóságot? Ismertetjük a szabályokat.

Nyugdíj és kereset: amikor kizárják vagy korlátozzák egymást Cikk

Dolgozhat-e a korhatár előtti ellátásban, illetve a „nők 40” jogosultság alapján nyugdíjban részesülő személy, és ha igen, mennyit kereshet? Vállalhatnak-e bárhol munkát a nyugdíjasok? Ismertetjük a legfontosabb szabályokat.

Korhatár előtti ellátás megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korhatár előtti ellátás megszüntetésével kapcsolatban szeretném kérdezni a következőt: 2010. októberétől az egyik kft.-tag korhatár előtti ellátásban részesül. Egy kft.-ben munkaviszony keretében ügyvezető (napi 2 óra), amit a társasági szerződésben is rögzítettek. 2016. januárban betölti a 63. életévét. A kérdésem, hogy hol kell kezdeményezni, hogy 2016. januártól már nyugdíjas. Milyen bevallási kötelezettsége van, mint magánszemélynek, és mint kft.-tagnak. Köszönöm a segítségüket. Margit

T1041 korhatár előtti ellátás, saját jogú nyugdíj esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A korhatár előtti ellátásban részesülő személyt a jogviszony kezdetekor a T1041-es nyomtatványon 1101 jogviszony kódon jelentjük be. Amikor eléri a rá érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor a korhatár előtti ellátása saját jogú nyugdíjként kerül tovább folyósításra. A munkaviszonya folyamatos. A T1041 nyomtatványon kell a jogviszonykódot változtatni 3110-re? A kitöltési útmutató szerint helyesbíteni nem lehet, hanem a törlés szabályait kell alkalmazni. Ebben az esetben azonban a T1041 úgy lesz kitöltve, mintha már a munkaviszony kezdetekor nyugdíjas lett volna, holott akkor még nem minősült annak. Mi a helyes eljárás? Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close