Növelhető a szolgálati idő nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátások mellett?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Számos esetben előfordul, hogy nyugdíjas vagy magát nyugdíjasnak vélő személy az ellátása mellett folytatott keresőtevékenységére és nyugdíjjárulék fizetésére tekintettel további szolgálati idő beszámítását és nyugellátása ismételt megállapítását szeretné kezdeményezni. A következőkben e téren szeretnénk némi eligazítást adni.

Mindenekelőtt lássuk, hogy mi a helyzet a sajátjogú nyugellátás melletti keresőtevékenyéggel!

Az 1975. július 1-jén hatályba lépett 1975. évi II. törvény 46. §-a akként rendelkezett, hogy az öregségi nyugdíj mértékét a nyugdíj megállapítása után szerzett szolgálati idő figyelembevételével kérelemre módosítani kell. A szolgálati időnek azt a tartamát azonban, amely alatt a nyugdíjat korlátozás nélkül folyósították, nem lehet figyelembe venni.

Olvassa el Adózóna „Nyugdíjprémium, egyszeri juttatás 2021-ben: ki jogosult rá, jár-e duplán?”, „Milyen egészségügyi szolgáltatások vehetők igénybe a tb keretében?” és „Méltányossági csed, gyed: kinek, mikor jár?” című írását!

Ez alapján 1975-től 1987-ig a sajátjogú – mivel biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony esetén nyugdíjjárulék-fizetés terhelte – nyugellátása mellett elvileg szolgálati időt szerezhetett.

1988. január 1-jétől 1992. február 29-éig a nyugdíjas csak 5 százalékos nyugdíjjárulék-fizetésre volt kötelezett (ami fele az általános nyugdíjjáruléknak), így szolgálati időt nem szerezhetett.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja hogyan bírálják el szolgálati idő szempontjából, ha sajátjogú nyugdíjas 1992 márciusa után keresőtevékenységet folytatott, illetve más, nyugdíjszerű ellátás igénybevétele mellett van-e lehetőség további szolgálati idő szerzésére!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járványügyi szűrővizsgálat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkáltató által átvállalt költségek

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kisvállalati kedvezmény

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs