hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korkedvezményt szerzett személyek korhatár előtti ellátása: ezek a szabályok 2022-ben

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A korengedményes nyugdíjazás, valamint az előrehozott öregségi nyugdíjazás lehetőségének megszűnését követően fokozott érdeklődés mutatkozik arra vonatkozóan, hogy milyen lehetőség maradt a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző korai nyugdíjazásra.

A jelenleg hatályos jogi szabályozás alapján nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően, öregségi nyugdíj megállapítására kizárólag a nők esetében kerülhet sor, amennyiben rendelkeznek legalább 40 év jogosultsági idővel, azonban a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően lehetőség nyílik ún. korhatár előtti ellátás megállapítására azon személyek részére, akik a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre ártalmas munkát végeztek és annak alapján korkedvezményt szereztek.

További nyugdíj témájú cikkeket az Adózóna oldalán itt olvashat.

Korkedvezmény alatt azt kell érteni, hogy a korkedvezményt szerzett személyek az öregségi nyugdíjkorhatáruk betöltése előtt annyi évvel korábban szerezhetnek nyugdíjszerű ellátásra jogosultságot ahány év korkedvezményt szereztek. Ez az ellátás nem minősül saját jogú nyugdíjnak, ami azt jelenti, hogy az a személy, aki részére az ellátást megállapítják nem válik nyugdíjassá, az ellátás kiszámítása, folyósítása és évenkénti emelése viszont a nyugdíjakkal azonos módon történik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja milyen egyéb feltételei vannak a korhatár előtti ellátás igénybevételének, illetve példákon keresztül szemléltetjük, hogy a jogosultak mikor, milyen követelményekkel kaphatják meg az ellátást!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed új munkaviszony esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink