Kereseti korlát korhatár előtti ellátásnál 2021-ben

  • adozona.hu

A nyugdíjkorhatár előtti nyugdíjszerű ellátások esetében az adóév január 1. napján érvényes legkisebb bér 18-szorosa a kereseti korlát. 2021-ben hogyan kell számítani a keresetkorlátot, tekintettel a február 1-jei bérminimum-emelésre? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A korhatár előtti ellátások, szolgálati járandóságok munkavégzésből származó keresetek mértéke miatti korlátozása tekintetében a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Khtv.) 11. §-ában meghatározott rendelkezéseket kell alkalmazni.

Az említett szakasz (1) bekezdése alapján mindaddig, amíg az ellátásban részesülő személy adott évi (társadalombiztosítási járulék-alapot képező) keresete nem éri el a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér – minimálbér – összegének tizennyolcszorosát (az úgynevezett éves keretösszeget), a keresete mellett az ellátást is korlátozás nélkül felveheti, ha azonban a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig az ellátás folyósítását szüneteltetni kell, továbbá, ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi ellátást vissza kell fizetni.

A korhatár előtti ellátások keresetkorlátra vonatkozó szabályozása azonban 2021. július 1-jétől kiegészítésre került egy új (1a) ponttal, mely arról rendelkezik, hogy amennyiben a kötelező legkisebb munkabér havi összege a tárgyévben emelkedik, az éves keretösszeget a megemelt összeg alapján kell meghatározni, és a korábbi minimálbér szerint már elrendelt szüneteltetést ennek figyelembevételével felül kell vizsgálni.

A gyakorlatban a fenti jogszabályváltozás azt jelenti, hogy jelen időpontban a korhatár előtti ellátások, szolgálati járandóságok keresetkorlátjának mértéke az idei évben a korábbi 2 898 000 forintról 3 013 200 forintra (167 400x18) emelkedett.

Az előzőekkel kapcsolatban meg kell még jegyezni, hogy amennyiben az idei évben a minimálbér összege tovább emelkedne, úgy – az új szabályozásra tekintettel – a keresetkorlát mértéke is tovább emelkedne.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close