hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kereseti korlát korhatár előtti ellátásnál 2021-ben

  • adozona.hu

A nyugdíjkorhatár előtti nyugdíjszerű ellátások esetében az adóév január 1. napján érvényes legkisebb bér 18-szorosa a kereseti korlát. 2021-ben hogyan kell számítani a keresetkorlátot, tekintettel a február 1-jei bérminimum-emelésre? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A korhatár előtti ellátások, szolgálati járandóságok munkavégzésből származó keresetek mértéke miatti korlátozása tekintetében a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Khtv.) 11. §-ában meghatározott rendelkezéseket kell alkalmazni.

Az említett szakasz (1) bekezdése alapján mindaddig, amíg az ellátásban részesülő személy adott évi (társadalombiztosítási járulék-alapot képező) keresete nem éri el a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér – minimálbér – összegének tizennyolcszorosát (az úgynevezett éves keretösszeget), a keresete mellett az ellátást is korlátozás nélkül felveheti, ha azonban a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig az ellátás folyósítását szüneteltetni kell, továbbá, ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi ellátást vissza kell fizetni.

A korhatár előtti ellátások keresetkorlátra vonatkozó szabályozása azonban 2021. július 1-jétől kiegészítésre került egy új (1a) ponttal, mely arról rendelkezik, hogy amennyiben a kötelező legkisebb munkabér havi összege a tárgyévben emelkedik, az éves keretösszeget a megemelt összeg alapján kell meghatározni, és a korábbi minimálbér szerint már elrendelt szüneteltetést ennek figyelembevételével felül kell vizsgálni.

A gyakorlatban a fenti jogszabályváltozás azt jelenti, hogy jelen időpontban a korhatár előtti ellátások, szolgálati járandóságok keresetkorlátjának mértéke az idei évben a korábbi 2 898 000 forintról 3 013 200 forintra (167 400x18) emelkedett.

Az előzőekkel kapcsolatban meg kell még jegyezni, hogy amennyiben az idei évben a minimálbér összege tovább emelkedne, úgy – az új szabályozásra tekintettel – a keresetkorlát mértéke is tovább emelkedne.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs