Keresőtevékenység öregségi nyugdíj, korhatár előtti ellátás mellett 2022-ben

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Minden év elején fokozott érdeklődés mutatkozik arra vonatkozóan, hogy az öregségi nyugdíj és a korhatár előtti ellátás melletti keresőtevékenység miatt az ellátás folyósítása korlátozásra kerül-e vagy sem.

A keresőtevékenység miatti esetleges ellátáskorlátozás tekintetében elsődlegesen azt kell tisztázni, hogy valaki nyugdíjban vagy csak úgynevezett korhatár előtti ellátásban részesül-e, ugyanis 2020 második felétől a két személyi körre részben eltérő szabályok érvényesülnek a nyugellátás, illetve ellátás melletti keresőtevékenység miatti nyugdíj, ellátás szüneteltetésére.

2012. január 1-jétől kezdődően saját jogú öregségi nyugdíjas státusszal kizárólag azok a személyek rendelkeznek, akik részére a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.), illetve nemzetközi egyezmény alkalmazásával saját jogú nyugellátást állapítottak meg. Jelen időpontban saját jogú nyugdíj megállapítására és folyósítására kizárólag az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek részére, illetve nők esetében (úgynevezett „nők 40” kedvezményes nyugdíja) kerülhet sor.

A nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, de a külön jogszabályban meghatározott jogosultsági feltételekkel – például korkedvezményt szerzett, táncművészek – rendelkező személyek részére viszont úgynevezett korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság kerülhet megállapításra és folyósításra. Az előzőekben említett ellátásokban részesülő személyek társadalombiztosítás szempontjából nem minősülnek saját jogú nyugdíjasnak, függetlenül attól, hogy ezen ellátások összegének megállapítására, folyósítására, valamint az évenkénti rendszeres nyugdíjemelések tekintetében a saját jogú nyugellátásokra vonatkozó szabályok az irányadóak.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Jogosultság korhatár előtti ellátásra 2022-ben", "A nap kérdése: mit jelent a nettósítás a nyugdíj összegének megállapításánál?", valamint "Három hiba, amellyel elveszhet a szolgálati idő" című írásait is, illetve rendelje elő a HVG TB 2022 különszámát kiadói kedvezménnyel!

A nyugdíj, illetve a korhatár előtti ellátások megállapítása szempontjából a keresőtevékenység folytatása nem bír relevanciával, ugyanis 2018 júliusától kezdődően már nem feltétele a nyugdíj, ellátás megállapításának a biztosítási jogviszony megszüntetése, azaz az öregségi nyugdíj, korhatár előtti ellátás abban az esetben is megállapítható, ha az adott személy a nyugdíj, ellátás megállapításának kezdő napján keresőtevékenységet folytat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen esetekben eredményezi a megállapított nyugellátás, korhatár előtti ellátás melletti munkavégzés, keresőtevékenység az ellátás folyósításának korlátozását!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőketartalék vagy halasztott bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Értékpapírszámla jutalékból

Nagy Norbert

adószakértő

Gyes mellett egyéni vállalkozó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs