171 találat a(z) korhatár előtti ellátás cimkére

Korhatár előtti nyugdíjat kap és dolgozik is? Erre figyeljen! Cikk

Ha valaki dolgozik vagy vállalkozik, miközben valamilyen korhatár alatti ellátásban részesül, munkájáért kapott, vállalkozásában felvett nyugdíjjárulék-köteles jövedelme nem haladhatja meg az úgynevezett éves kereseti korlátot. Ha mégis több annál, le kell mondania nyugellátásáról. Cikkünkben ismertetjük azokat a legális megoldásokat, amelyek megszüntetik, vagy enyhítik ezt a gondot.

Nyugdíjjogosultság Kérdés

1956-ban született férfi vagyok, az ONYF-től megkaptam a szolgálati időre és korkedvezményre vonatkozó határozatot, mely szerint (2012. 10. havi adatok) 36 év 51 nap szolgálati időm van, és jogosult vagyok 5 év korkedvezményre, mivel azóta is munkaviszonyban állok, a szolgálati időm már több mint 37 év. Kérdéseim: 1. mikor tudok leghamarabb nyugdíjba, illetve korhatár előtti ellátásra menni? 2. mikor, hová és milyen nyomtatványt kell benyújtanom ehhez? 3. milyen feltételek mellett tudok munkaviszonyt létesíteni, ha korhatár előtti ellátásban részesülök?

Ezeket a nyugdíjakat és ellátásokat kellene emelni Cikk

Hivatalosan már többször is bejelentették a kormány prominensei, hogy január 1-jétől a 2014-es költségvetési törvényben előirányzott infláció mértékének megfelelően, 2,4 százalékkal emelkednek majd a nyugdíjak. A januári emelést a hatályos törvények szerint nem csak a nyugdíjaknál, hanem más nyugdíjszerű és egyéb ellátásoknál is végre kell hajtani.

Nyugdíj: szüneteltethetik, visszafizettethetik Cikk

Kaphat-e egyidejűleg korhatár előtti ellátást, öregségi nyugdíjat és bért vagy más jövedelmet az ember? Ez attól függ, hogy mekkora az a kereset, de attól is: milyen adózási formát választ jövedelmére az érintett.

Növelheti nyugdíját, ha erre figyel Cikk

Az öregségi nyugdíj akár több is lehet a korhatár előtti ellátásnál. Ehhez a korhatár betöltése idejének környékén újra kell számoltatni (megállapíttatni) a nyugdíjat. A siker azon is múlik, hogy mikor nyújtják be az ehhez szükséges papírokat. A szabályokat úgy alkották meg, hogy egyeseknek a korhatár betöltése előtt, másoknak az után kell új megállapításért folyamodniuk.

Korkedvezményes szolgálati nyugdíjak: elutasítva Cikk

Az Alkotmánybíróság (Ab) javarészt elutasította a korkedvezményes szolgálati nyugdíjak megszüntetésével kapcsolatos beadványokat - közölte a testület kedden a honlapján.

Özvegyi nyugdíj együttfolyósítása saját jogú ellátással Cikk

Milyen esetben milyen mértékű az özvegyi nyugdíj és milyen más tb-ellátásokkal folyósítható együtt?

Korhatár előtti ellátásban részesülők munkavégzése oktatási intézményben Kérdés

T. Adószakértő!2013.06.30 után a korhatár előtti ellátásban részesülő taníthat-e (természetesen az éves bruttó keretösszeg erejéig) óraadóként, saját névre szóló megbízási szerződéssel: főiskolán, egyetemen, illetve alapítványi, vagy magániskolákban. Ha igen, mely törvényi paragrafus alapján? Válaszát előre is köszönöm.___ Ilyen témájú kérdésem már volt ez év elején, akkor azt a választ kaptam (nyilvánvalóan a törvények akkori folyamatos változása miatt, hogy "Tudomásunk szerint ilyen módon még június 30. napjáig lehet oktatni."__ Kérdésem, hogy mostanra letisztult-e e kérdés törvényi háttere és hogyan.Köszönöm.

Korhatár előtti ellátásban részesülő és a kata választás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulunk Önökhöz, hogy 1952-ben született férfi korhatár előtti ellátásban részesül és mellette heti 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik, amelyben nem éri el a jövedelme a minimálbér 18-szorosát. Lehet-e ő katás egyéni vállalkozó (milyen mértékű kata adót kell fizetnie) és a katás bevétele beleszámít-e a jövedelemkorlátba, vagyis ha eléri a minimálbér 18-szorosát akkor szüneteltetni kell-e az ellátását? Válaszukat előre is megköszönöm

Korhatár előtti ellátás Kérdés

60éves nő vagyok. 2012.11hónapban korhatár előtti ellátást igényeltem. Jelenleg biztosítási jogviszonyt létesítettem (megbízási szerződés) "olyan gazdasági társaságként/társas vállalkozásként működő munkáltatóval, amelynek természetes személy tagja és a munkavállaló a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 685. §-ának b) pontja szerinti hozzátartozói viszonyban" állok. Kérdésem: hogy milyen esetben szüntetheti meg a nyugdíjfolyósító az ellátásomat.

Korhatár előtti ellátás igénylésekor biztosítási jogviszony megszüntetése Kérdés

Kétszemélyes kft egyik ügyvezetője munkaviszonyban látta el ügyvezetői tevékenységét. 2012.12.28-án korhatár előtti ellátás igénylése miatt munkaviszonyát megszüntették. A munkaviszony megszüntetését követően szerintem az ügyvezetés miatt főfoglalkozású társas vállalkozóvá vált. Kérdés, hogy az ellátás igényléséhez az ügyvezetői tevékenységét is meg kellett-e volna szüntetni? Vagy az ügyvezetőkénti társas vállalkozói státusz nem akadálya az ellátás igénylésének? Köszönöm

Korhatár előtti ellátásban részesülők munkavégzése oktatási intézményben Kérdés

Korhatár előtti ellátásban részesülő taníthat-e (természetesen az éves bruttó keretösszeg erejéig) óraadóként, saját névre szóló megbízási szerződéssel : főiskolán, egyetemen, illetve alapítványi, vagy magániskolákban. Ha igen, mely törvényi paragrafus alapján? Válaszát előre is köszönöm.

Korhatár előtti ellátás csökkentéssel Kérdés

Tisztelt Szakértő!Megkaptam a határozatot, mely szerint csökkentéssel jogosult lettem korhatár előtti ellátásra.Kérem segítsen annak értelmezésében, mely szerint a csökkentés végleges, az irányadó korhatár betöltése azt nem befolyásolja.Ez azt jelenti, hogy amennyiben az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig járulékköteles jövedelmet szerzek ( a minimálbér 18-szorosáig), kizárja az újraszámítás lehetőségét annak ellenére hogy nyugdíjjárulékot fizetek? Válaszát előre is köszönöm.

Korhatár előtti nyugdíj és ellátás: így lehet dolgozni mellette Cikk

Cikkünkben összefoglaljuk a korhatár előtti nyugdíjban, ellátásban részesülők keresőtevékenységének korlátozásával kapcsolatos tudnivalókat.

1952-ben született férfi nyugdijba menetelének lehetősége Kérdés

1952. II. félévében született férfinak a jelenlegi szabályok szerint 2013-ban van-e lehetősége korhatár előtti ellátás igénybe vételére?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Fejlesztési adókedvezmény meghatározása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3