hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ők szerezhetnek korhatár előtti nyugdíjszerű ellátást

  • Winkler Róbert
7

Már két éve, hogy nem állapíthatók meg a korábbi klasszikus korhatár előtti ellátások (például korkedvezményes, korengedményes vagy előrehozott öregségi nyugdíj). Átmeneti szabályok alapján azonban más címszó alatt meghatározott feltételek teljesítése esetén kapható korhatári előtt nyugdíjszerű ellátás.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) vonatkozó rendelkezései szerint öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki a születési évének megfelelő öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik, valamint azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki
- 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév,
- 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183 nap,
- 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
- 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183 nap,
- 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
- 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183 nap,
- 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.

2012. január 1-jétől a társadalombiztosítási ellátórendszert átalakították a jogalkotók, ezen időponttól a nyugdíjkorhatár betöltése előtt korhatár előtti öregségi nyugdíj – például előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes nyugdíj, korengedményes nyugdíj stb. – nem állapítható meg.
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, kik azok, akik a fenti szabályok ellenére korhatár előtti ellátásban részesülhetnek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (7) , melyek közül a legfrissebbek:
juhi007

Kíváncsi lettem volna a korhatár előtti nem nyugdíjszerű ellátás igénybe vételének a feltételeire, de sajnos több órás küzdelem és regisztrálás után sem sikerült információhoz jutnom! A megoldás a munkaügyi központban található, remélem Ott pontos tájékoztatást kapok a problémám megoldására!

Sunsys01

Előfizetőként nem tudom olvasni - sem itt, sem más cikknél - az előfizetéshez kötött tartalmat. Mivel nem egyedül vagyok ezzel a gonddal, nem lehetne az esetleges problémákat és azok megoldását (számítógép beállítás) közzétenni? Nem lehet olyan sok variáció... és az ügyfélszolgálat telefonjának szabad jelzésére sem kellene "vadászni", előfizetőként...

Adózóna

Kedves totimi53!
Köszönjük az észrevételét. Az Adózóna nagy hangsúlyt fektet arra, hogy szakmailag megbízható, hasznos információkkal lássa el az ügyfeleit. Szakértőink a szakma elismert képviselői, a törvényeink időgépes funkcióval használhatóak. Mindezeknek természetesen számunkra is költségvonzata van, ezért ingyenesen nem tudjuk kínálni. Az oldal által nyújtott széles szolgáltatáscsomag ár-érték aránya azonban rendkívül kedvező, az éves díj megállapításakor fontos célunk volt, hogy mindenki számára elérhető szolgáltatást kínáljunk. A havi nettó 1250 Ft-os árral azt hiszem, ezt sikerült elérnünk. Azon látogatóinknak pedig, akik nem kívánnak csatlakozni a folyamatosan bővülő előfizetői táborhoz, továbbra is számos ingyenes szolgáltatást kínálunk. Üdvözlettel: az Adózóna.hu csapata

Adózóna

Kedves Bogyoka54,
Kedves papa007,
köszönjük a hibajelzést. Az oldal a belső tesztjeinkben zavartalanul működik, ezért a belépési probléma kapcsán gépbeállítási problémára gyanakszunk.
Kérem, hívják az ügyfélszolgálatunkat, akik segítenek felderíteni a probléma okát. (+36 1) 436 2045. Köszönjük a segítségét és türelmét! Üdvözlettel: az Adózóna.hu csapata

papa007

Én sem tudom tovább olvasni a cikket, hiába jelentkeztem be. Miért????????????? "tomiti53" hozzászólásával teljes mértékben egyetértek.

totimi53

[email protected]: A BEJELENTKEZÉS nem ugyanaz, mint az ELŐFIZETÉS! Pedig a továbbolvasáshoz - NEM ÉRTHETŐ MÓDON - előfizetés KELL!!! Véleményem szerint - LEGALÁBB - a vonatkozó JOGSZABÁLYOKAT megjeleníthetné az ADÓZÓNA.HU, így könnyítve meg, hogy az emberek TÖRVÉNYESEN és INGYENESEN tájékozódhassanak!!! Sajnálatos módon - NEM TUDOM és NEM ÉRTEM, hogy MIÉRT - az ADÓZÓNA és a HVG.HU NEM hajlandóak az embereknek segíteni, hogy megismerhessék jogaikat és kötelezettségeiket... A sok-sok "FÉL" INFORMÁCIÓVAL MIRE mehetnénk??? Úgy tűnik, az emberek nyomorúságából "szépen" MEGÉLNEK... Ha az ember valamit OKVETLENÜL meg akar tudni valamit, KÉNYTELEN lesz ELŐFIZETNI... NEM éppen EMBERBARÁT "szolgáltatás", mondhatom...

Bogyoka54

Nem tudom tovább olvasni a cikket, hiába jelentkeztem be.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Gyedhez 365 nap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close