hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így lesz öregségi nyugdíjas a korhatár előtti ellátásban részesülőből

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
3

Mikor válnak automatikusan öregségi nyugdíjassá a korhatár előtti ellátásban részesülők, és kinek lehet plusz teendője? Cikkünkben bemutatjuk, hogyan fest az átmenet a korhatár előtti ellátásból az öregségi nyugdíjba.

Noha a korhatár előtti ellátásban (szolgálati járandóságban) részesülő személyt a közvélekedés lényegében már nyugdíjasnak tartja, ténylegesen sajátjogú nyugdíjassá csak akkor válik, amikor számára a sajátjogú öregségi nyugellátást megállapítják. Azaz betölti a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt vagy nő lévén, 40 évnyi jogosultsági idejére tekintettel, azt megelőzően érvényesíti nyugdíjjogosultságát.

Kiindulási pontként a korhatár előtti ellátásról szóló 2011. évi CLXVII. törvény 18. § (1)-(2) bekezdését kell megemlítenünk, amely szerint a korhatár előtti ellátásban részesülő személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a korhatár előtti ellátás összegét öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani.

OLVASSA EL cikkünket, amelyből kiderül, mikor válnak automatikusan öregségi nyugdíjassá a korhatár előtti ellátásban részesülők, és mikor van plusz teendőjük.
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
volt pgm.

T. Címzett!!

2010 októberében 20 év polgármesterkedés után az akkori rám irányadó jogszabály szerint 57. életévemet betöltve ('53-ban születtem) nyugdíjba mentem ( ez van a megállapító Határozatban). Időközben változott a jogszabály miszerint ha jól olvasom korhatár előtti ellásban részesülő vagyok??? egészen addig míg be nem töltöm a 63. évemet??? Időközben önkormányzati képviselővé választottak, tiszteletdíjat kaptam, kapok melyből mindent vonnak és még 8 órás munkaviszonyom is van!
Kérdezem mik az ilyen helyzetre vonatkozó szabályok? Én is újraszámoltathatom majd (ha megérem a 63. évemet) a kapott ( évente növekvő korhatár előtti ellátásomat?? Vagy én még is csak nyugdíjas vagyok mert mikor befejeztem a polgármesterséget nyugdíjasként aposztrofáltak s egyszer megkaptam a 0,5 %-os emelést is?? Kesze-kusza ez számomra!! Kérem válaszában tegyen rendet!! Köszönöm!!

Klárissza

T. Címzett!
Korhatár előtti nyugdíjas 2012. jan 1-től mukaviszonyban dolgozott és kb 320 nap szolgálati időt szerzett. 2014-ben öregségi nyugdíjas lesz.
Mikor a nyugdíját megállapítiották 39 év és 61 nap szolgálati éve volt.
A kérdésem arra vonatkozik, hogy a 320 napot és a 61 napot kérelem esetén összeszámítják-e és ezzel az öregségi nyugdíj megállapitásakor már 40 év szolgálati ideje lenne az illetőnek ezzel emelve a nyugdíjának összegét.

Köszönettel

Nemtudomka*

Köszönöm a cikket, már régóta esedékes volt az ilyen ellátásban részesülők öregségi nyugdíjjal kapcsolatos teendője. A cikk érthetően tisztán fogalmazva írta le, azt amire kíváncsi voltam.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végkielégítés

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Nyíltvégű pénzügyi lízing lezárás

Nagy Norbert

adószakértő

Különbözeti áfa évközi választása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close