hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj-újraszámítás: ők kérhetik

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő
1

A korhatár előtti ellátásban részesülők jelentős része dolgozik, vállalkozik, következésképpen nyugdíjjárulékot kell fizetnie. Ezért a korhatár betöltésekor – meghatározott feltételek teljesülése esetén – kérhetik nyugdíjuk újraszámítását. Milyen határidővel van erre lehetőségük és mit kell tenniük? Összefoglaltuk.

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer 2012. január 1jétől történt átalakítását követően azon személyek saját jogú nyugellátása, akik a fenti időpontban még nem töltötték be a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt – előrehozott öregségi nyugdíj, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes nyugdíj, korengedményes nyugdíj, bányásznyugdíj, a külön jogszabály alapján megállapított művésznyugdíj stb. – ezen időponttól a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (a továbbiakban: Khtv.) rendelkezései alapján korhatár előtti ellátásként folyósítják.

A Khtv. 18. § (1) bekezdése értelmében, amennyiben a korhatár előtti ellátásban részesülő személy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, a korhatár előtti ellátást az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése napjától automatikusan – tehát külön kérelem nélkül – öregségi nyugdíjként kell a részére folyósítani. Az ellátás összege ebben az esetben nem változik, csak a folyósítás jogcíme módosul, tekintettel arra, hogy ettől a naptól kezdve az ellátásban részesülő ismét sajátjogú öregségi nyugdíjasnak minősül.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől az addig folyósított korhatár előtti ellátás összege csak abban az esetben változhat, ha az illető személy a korhatár előtti ellátás folyósításának tartama alatt fennállt kereső tevékenysége alapján legalább 365 nap szolgálati időt szerez, és ennek alapján a Khtv. 18. § (3) bekezdésére való hivatkozással a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervtől külön igénybejelentéssel az öregségi nyugdíj újbóli kiszámítását kéri.

Az öregségi nyugdíj ismételt megállapításához szükséges 365 nap szolgálati időt a korhatár előtti ellátás folyósításának kezdő időpontja (legkorábban 2012. január 1-je) és az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nap közötti időtartamban kell megszerezni, figyelemmel arra, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésének napjától kezdődően az adott személy saját jogú nyugdíjasnak minősül, és ettől a naptól a nyugellátás folyósítása mellett fennálló kereső tevékenysége alapján a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 22/A §-a szerinti növelésre szerezhet jogosultságot.

Tekintettel arra, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülő a nyugdíjkorhatára betöltésétől kezdődően öregségi nyugdíjasnak minősül, az öregségi nyugdíj ismételt megállapítása során az eljáró nyugdíjbiztosítási szerveknek a Tny. 18. § (2) bekezdés c) pontjában foglaltak fennállását nem kell vizsgálniuk. Ez egyben azt jelenti, hogy, amennyiben a nyugdíjigénylő az öregségi nyugdíjkorhatára betöltésének napján biztosítással járó jogviszonyban áll, ezen jogviszonyát nem kell megszüntetnie az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítása érdekében.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Khtv. 18. § (3) bekezdése szerinti az öregségi nyugdíj ismételt kiszámítása iránti kérelmet a nyugdíjkorhatár betöltését követő 6 hónapon belül lehet benyújtani, ezen határidő elmulasztása jogvesztő, azonban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szerinti igazolási kérelem előterjesztésére lehetőség van.

Az öregségi nyugdíj ismételt kiszámítása során a Tny. 20-22. §-ainak rendelkezéseit kell alkalmazni, a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset meghatározásánál a tárgyévi valorizációs szorzókat kell alkalmazni. Amennyiben az így kiszámított ellátás az adott személyre kedvezőbb, ez az összeg az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének a napjára visszamenőlegesen kerül megállapításra és folyósításra.

A fentiek alapján tehát, amennyiben a korhatár előtti ellátás mellett az adott személy keresőtevékenységet folytat, és ezáltal legalább 365 nap szolgálati időt szerzett, a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül kérheti annak beszámítását és a nyugdíja összegének módosítását.

Újabb 365 nap szolgálati idő hiányában a korhatár előtti ellátásban részesülő személy számára az öregségi nyugdíj újonnan történő kiszámítására nem kerülhet sor.

Ugyanakkor meg kell említeni, hogy sem a Khtv., sem a Tny. nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülő személy a korhatár betöltését megelőzően öregségi nyugdíjigényt terjesszen elő. A fent említett korhatár előtti ellátás folyósítása mellett szerzett 365 napi szolgálati idő hiányában, az öregségi nyugdíj megállapítására azonban csak akkor nyílik lehetőség, ha az adott személy legkésőbb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napját megelőző nappal lemond a korhatár előtti ellátásról (Khtv. 17. § (1) bekezdés d) pont), hiszen az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésével a korhatár előtti ellátás megszűnik (Khtv. 17. § (1) bekezdés b) pont), és a nyugdíjfolyósító szerv öregségi nyugdíjként folyósítja tovább a korhatár előtti ellátást.

A fentiek szerinti öregségi nyugdíj újbóli megállapítása során is a Tny. 20-22. §-ainak rendelkezéseit kell alkalmazni, azonban ezen igények elbírálásakor az eljáró nyugdíjbiztosítási igazgatási szerveknek a Tny. 18. § (2) bekezdésében foglalt feltételek fennállását is vizsgálniuk kell, azaz, amennyiben az adott személy az öregségi nyugdíjkorhatára betöltésének napján biztosítással járó jogviszonyban áll, ezen jogviszonyát meg kell szüntetnie az öregségi nyugdíja megállapítása érdekében.

Fontos hangsúlyozni, hogy a lemondást követően a korhatár előtti ellátás ismételten már nem állapítható meg még akkor sem, ha az újonnan megállapításra kerülő öregségi nyugdíj alacsonyabb összegű lenne a korábbi korhatár előtti ellátásnál, ezért ennek kiküszöbölése érdekében mindenképpen célszerű előzetes tájékoztatást kérni a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerveknél a követendő eljárásra nézve, ahol az igénybejelentésre tekintettel teljes körű, személyre szóló tájékoztatást nyújtanak az öregségi nyugellátás várható összegére vonatkozóan, mely alapján az adott személyek megalapozottan dönthetnek az öregségi nyugdíj és a korhatár előtti ellátás között.

Végezetül tájékoztatásul közlöm, a különböző korcsoportokra alkalmazandó Tny. hatályos rendelkezései szerinti az öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatárokat:

- 1952. január 1-je előtt született személy, a betöltött 62. életév,
- 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183 nap,
- 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
- 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183 nap,
- 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
- 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183 nap,
- 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
Porszivo

Nyugdijam megállapitásánál mint 2 -es kategóriáju nyugdijasnál, a korábbi szolgálati idő rosszul lett beszámitva, kérem segitségüket.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs