59 találat a(z) egészségbiztosítás cimkére

Amit a keresőtevékenységről érdemes tudni Cikk

A társadalombiztosítási, illetve családtámogatási ellátásokra való jogosultság általában összefügg a keresőtevékenység folytatásával. Emiatt fontos annak ismerete, hogy a vonatkozó jogszabály egészen pontosan mit is ért a fogalom alatt.

Egészségbiztosítás fizetése Kérdés

Változások az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapításában Kérdés

Változások az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapításában Cikk

A július 1-jén hatályba lépett új tb-törvény egyebek mellett módosította a nem nyugdíjas vállalkozók és a biztosított őstermelők minimális járulékalapját. Ez a változás kihatással van a vállalkozók, őstermelők egészségbiztosítási pénzbeli ellátására, azaz ezáltal változott a táppénz, a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, az örökbefogadói díj megállapítására vonatkozó szabályozás.

Gyermekneveléshez kapcsolódó egészségbiztosítási ellátások optimalizálása Kérdés

Kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozó tb helyzete 2020. július 1. után Kérdés

Egészségbiztosítás családtag részére Kérdés

Nem katás bt. beltag üzletvezető járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nem katás bt. beltagja üzletvezető is egyben, és nincs más üzletvezető a cégben milyen minimális adó- és járulékfizetésre kötelezett? Az üzletvezetői tevékenységet társas vállalkozóként végzi, személyesen is közreműködött a tevékenységben, de a koronavírus miatt be kellett zárnia. A cég tevékenysége tulajdonképpen szünetel, ő csak a minimális üzletvezetési dolgokat végzi, de az egészségbiztosítását mindenképpen meg szeretné őrizni. Lehetséges-e átjelenteni munkaviszonyba heti 1–2 órára, vagy ehhez mindenképpen társasági szerződést kell módosítani?

Törlesztési haladék, egyes ágazatokban bér- és adóterhek mérséklése – megjelent a kormányrendelet Cikk

Rendeletet hozott a kormány „A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről” címen. A 2020. március 19-étől hatályos jogszabály a Magyar Közlöny 2020/47. számában olvasható.

Kft. ügyvezetője közösségi tagállamban foglalkoztatott Kérdés

Kft. ügyvezetőjét EU-tagállamban heti 40 órás munkaviszonyban távmunkában alkalmaznának programozóként. Kérdésem: itthonról dolgozik, hogy történik az adózása és az egészségbiztosítása?

Egészségbiztosítás díjának dolgozó általi megfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018 októberében cafeteriajuttatásként a kft. a dolgozóira – igen kedvezményes feltételekkel – egészségbiztosítási szerződést kötött. A cafeteriára vonatkozó megnövekedett terhek miatt 2019 októberétől a munkáltató nem tudja fizetni a biztosítási díjat, ugyanakkor a munkavállalók továbbra is fenn szeretnék tartani ezt a biztosítást, mert amennyiben újrakötnék, úgy az sokkal drágább lenne számukra, ráadásul rosszabb feltételekkel. Kérhetik-e a munkavállalók a biztosítás díjának levonását a kifizetendő munkabérükből, így fennmaradhatna a szerződés folytonossága és a munkáltatónak sem jelentene többletköltséget az egészségbiztosítási szerződés fenntartása? Köszönettel várom szíves válaszukat.

Munka családtámogatási és egészségbiztosítási ellátások mellett Cikk

A legtöbb gyermekvállalás esetén járó pénzbeli és családtámogatási ellátás mellett megengedett a munkavégzés, azonban vannak kivételek, illetve különböző korlátozások; cikkünkben sorra vesszük a legfőbb eseteket.

Öregségi nyugdíjas egészségbiztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérjük szíves állásfoglalását: Egy kft.-ben két ügyvezető van, mind a ketten öregségi nyugdíjasok. Ők az eladók, heti 40 órás munkaszerződéssel rendelkeznek. 2019. 01. 01-jétől csak az szja-t vonják tőlük, kérdésünk, hogy esetükben a havi 7500 Ft egészségbiztosítási járulékot meg kell-e fizetniük? Válaszát előre is köszönjük. Tisztelettel: Tóth Mária

Kik és mikor kötelesek megtéríteni az egészségbiztosítási ellátás árát? Cikk

Megtérítési eljárás keretében megfizetteti az egészségbiztosítási ellátásokat a kormányhivatal egészségbiztosítási szerve azzal, aki felelős a baleset bekövetkezésért vagy másik személy betegségéért, keresőképtelenségéért, egészségkárosodásáért, haláláért. Erre a visszafizetésre megtérítési eljárás keretében kerül sor. Cikkünkben mind a foglalkoztató, mind a természetes személy megtérítési kötelezettségeit ismertetjük.

Utazás- és egészségbiztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk közúti fuvarozással foglalkozó vállalkozás. Minden, a vállalkozásnál dolgozó sofőrre belépéskor 1 évre, névre szóló egészség és utazási biztosítást köt a vállalkozás. Területi hatálya Európa. A biztosításnak nincs lejárata és kifizetés csak akkor történik, ha bármiféle olyan esemény történik, ami miatt a sofőr sérül. Ezen felül van olyan eset is, hogy a sofőröknek amiatt kell biztosítást kötnünk, mert harmadik országba mennek és vízumot csak úgy állítanak ki részükre, hogy legalább féléves, érvényes egészségbiztosításuk van. A jelenlegi, 2019-es szabályozás szerint akkor az összes ilyen típusú biztosítás mint magánszemély jövedelme fog adózni? Mi van azokkal a biztosításokkal, amiket vízumkérelem miatt például 2018. novemberben kötöttünk és 2019. novembertől – 2020. novemberig érvényesek? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás csed és gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Jövedelem piaci érték alatti bérleti díj miatt

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szövetkezet igazgatójának jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close