hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alkalmi munka vagy turisztikai idénymunka?

  • adozona.hu

Alkalmi vagy turisztikai jellegű foglalkoztatottnak minősülnek a strandbüfé dolgozói? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Vállalkozásom idényszerűen működik a májustól szeptemberig tartó időszakban, strandbüfé jelleggel. A büfében egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazott személyek ez esetben alkalmi vagy turisztikai jellegű foglalkoztatottnak minősülnek?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Abból kell kiindulni, hogy idényjellegű az a tevékenység, amely munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik. Az idényjelleget nem a munkáltató vagy a felek megállapodása határozza meg, hanem kizárólag a munka jellege, mert hiába szeretne a munkáltató januárban horgászversenyt szervezni a befagyott Tiszán, azt nem tudja mesterségesen előidézni. Ezen specialitásra figyelemmel a munkavállalók munkarendjének igazodnia kell a munkateher szezonális ingadozásához.

Ugyanakkor az idényjelleg változásának megítélése nem mindig egyszerű: a turizmus, idegenforgalom tekintetében megfigyelhető, hogy csúcsidő sem feltétlenül nyáron van, különösen, hogy egyre erőteljesebben terjed a konferenciaturizmus.

Ha részletesebben tájékozódna a témában, rendelje meg a HVG 2020-as Munkajog különszámát kiadói kedvezménnyel!
A NAV ide vonatkozó tájékoztatója szerint a hatályos törvény két kritériumot határoz meg: egyfelől, hogy azzal a munkáltatóval létesítsék a jogviszonyt, amely kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytat, másfelől, hogy a munka idényjellegű, vagyis olyan munka legyen, amely a nyújtott szolgáltatás természete miatt – a munkaszervezés körülményeitől függetlenül, vagyis munkaszervezéssel nem kiküszöbölhető módon – évszakhoz, az év adott valamely időszakához vagy időpontjához kötődik.

Ha a két feltétel megvalósul, akkor lehet az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény (Efo tv.) szabályait alkalmazni. Azt tehát minden esetben egyedileg kell megvizsgálni, hogy érvényesül-e szezonális fluktuáció jelleg.

Olvassa el az Adózóna "Változtak az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás szabályai" című írását is!
Az Efo tv. 2. § 2. pontja szerint turisztikai idénymunka a kereskedelemről szóló törvényben meghatározott kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunka, feltéve, hogy azonos felek között a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a 120 napot. Ezen fogalom szerinti kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységnek az alábbiak minősülnek: az idegenvezetői tevékenység, a lovas szolgáltató tevékenység, a szálláshely-szolgáltatási tevékenység, a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenység, valamint az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység. A strandbüfé ezen csoportok egyikébe sem tartozik, amire figyelemmel alkalmi munkára irányuló jogviszony létesíthető.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végelszámoló személye

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó általi egyszemélyes kft. alapítása 2.

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végelszámolás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close