186 találat a(z) Túlóra cimkére

Túlóra elszámolása Kérdés

Adott egy cég, ahol az egyik dolgozó 4 órát túlórában dolgozott, mondjuk hétfőn. Másik napon nem tudja megkapni a 4 órát, mert nem volt lehetőség kiadni a dolgozónak, túlórában kifizetik a 4 órát. A dolgozó óradíja 900 forint. Mennyi a helyes összeg? 4x900 + 1800 (50 százalékos pótlék) = 5400 forint vagy 50 százalék pótlék, azaz 1800 forint? Nagy Bálintné

Túlórázni kell a munkahelyen? Mit tehet a munkáltató és a dolgozó? Cikk

Gyakran előfordul, hogy a munkavállaló rendes munkaidejében nem tudja elvégezni a kiszabott feladatokat, mert előre nem látott teendők merültek fel, vagy ügyeletet rendel el a munkáltató. Ilyen esetekben rendkívüli munkavégzésről beszélünk. Cikkünkben azt vizsgáltuk meg, mikor, hogyan rendelhető el a túlmunka? Mit tehet a munkavállaló, ha a munkáltató nem fizeti meg a bérpótlékot, vagy a törvényes kereten felül kötelezi túlmunkára? Mitévő legyen a munkáltató, ha a munkavállaló figyelmen kívül hagyja a túlórára vonatkozó utasítást, vagy éppen rendkívüli munkavégzés címén a lábát lóbálja az internet előtt?

Munkaidőkeret Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vendéglátóipari egység havi díjas konyhai kisegítő alkalmazottja az alábbi munkarendben dolgozik: havi munkaidőkeret, napi 6 óra alapulvételével. Heti két pihenőnapja: vasárnap és hétfő. November hónapra a vasárnap és hétfői pihenőnapjai miatt ezen ledolgozandó munkaóráinak száma 126 óra. Ez eltér az éves munkaidő-naptárban közölt 120 órától, ami szombat vasárnapi pihenőnapokkal számol. Tekinthetjük-e úgy, hogy ez az adott dolgozó személyes munkaidőkerete (ami egyébként néhány hónapban viszont kevesebb, mint a munkaidőnaptár szerinti), és nem számfejtünk 6 óra túlórát? Természetesen azon hónapokban is a teljes havi díját kapja, mikor kevesebb a kerete óraszáma, mint az országos munkaidőnaptárban szereplő óraszám.

Szenved a munkahelyén? Ezt teheti, ha cége megszegi a szabályokat Cikk

Nem kapta meg a munkabérét a munkavállaló adott hónap 10-éig, a túlórát rendszeresen nem fizeti ki a munkáltató, szabadságot nem ad ki, a közvetlen felettes megalázó hangnemben beszél a dolgozóval, vagy jogellenes utasítást ad, esetleg nem térítik meg a munkába járással kapcsolatos utazási költségeket. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy ilyen esetekben hová fordulhat jogorvoslatért a sérelmet szenvedett munkavállaló?

Várandós nő: felmondás, túlóra, munkakör Cikk

Fel lehet-e mondani a várandós nőnek, túlóráztatható-e, kötelező-e elengedni munkaidőben orvosi vizsgálatra, mit kell tenni, ha többműszakos munkára vették fel? Összefoglaltuk.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén túlóra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített munkaszerződésben rögzítve van, hogy a munkavállaló napi 10 órát dolgozik 6.000.-Ft-ért. Ez így megfelelő, vagy a 8 óra feletti 2 órára túlórát kell számfejteni? Hétvégi munkavégzés esetén vendéglátó egységben kötelező-e a vasárnapi pótlék számfejtése?

Az MSZP négymillió munkavállaló szabadságáért aggódik Cikk

Az MSZP szerint a munkavállalók döntő többségének kevesebb bérért kell majd többet dolgoznia a munka törvénykönyve új koncepciójának életbe lépése után.

Munka törvénykönyve: vészforgatókönyv az egészségügyre? Cikk

Hatalmas felháborodást váltott ki az egészségügyben dolgozók körében, hogy a Munka törvénykönyvének tervezett módosítása szerint csökkentenék az éjszakai és megszüntetnék a délutáni műszakpótlékot. Emellett nem csak a szándékos, hanem a gondatlan szakmai károkozásért is a dolgozókat terhelné a felelősség.

Az LMP népszavazást kezdeményez: nyugdíj, próbaidő, túlóra Cikk

Az LMP az alapvető munkavállalói jogok érdekében tíz, "a kiszolgáltatottság és a megszorítások" ellen irányuló kérdésben kezdeményez népszavazást az Országos Választási Bizottságnál - jelentett be hétfőn Schiffer András.

Megszüntetnék a túlórapénzt Cikk

Hat hónapos próbaidő, 44 órás munkahét túlórapénz nélkül és legfeljebb két hét szabadság járna dolgozóknak, ha a konvergencia program részeként nyáron parlament elé kerülő törvénymódosítási javaslatokat elfogadják. A foglalkoztatás átalakítására várhatóan 2011 júliusáig kerül sor, az új keretrendszer pedig 2012 januárjától léphet életbe.

A munkajogász válaszol: hogyan lehet meghatározni a munkaidő-keretet? Cikk

Mi módon lehet meghatározni a munkaidő-keretet, s lehet-e eltérő pótlékokat fizetni ugyanarra a túlmunkára? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Milyen feltételekkel lehet felmondani a nyugdíj előtt álló alkalmazottnak? Cikk

Nyugdíj előtti felmondás, a munkanélküli járadék feltételei, a pihenőidő és a rendkívüli túlmunka díjazása - olvasóink kérdéseire Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

A munkajogász válaszol: minimálbér, túlóra, kártérítés Cikk

Mennyi a középfokú végzettségért járó minimálbér? Miként határozhatja meg a munkaidőkeretet a munkaadó? A saját autóban, céges munka során keletkezett kár megtérítését igényelheti-e a munkavállaló? Olvasóink kérdéseire Horváth Linda munkajogász válaszol.

Hogyan kell kinéznie a túlóra-nyilvántartásnak? Cikk

Mit tehet a munkavállaló, ha tényleges túlórájából levon a nyilvántartási rendszer? Kérhet-e a gyed mellett dolgozó kismama rövidebb munkaidőt, mint ahogy az eredeti beosztásában szerepelt? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Éves szabadság kiadása és a ki nem fizetett túlóra Cikk

Köteles-e kiadni az éves szabadságot a munkáltató? Mikor és mennyi jár a munkavállalónak, ha túlórázik? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Viszló László válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs