229 találat a(z) Munka Törvénykönyve cimkére

Táppénzes dolgozó kirúgása: mit tehet a sejk, aki mit se sejt? Cikk

Mikor, hogyan köteles bejelenteni a munkavállaló a keresőképtelenségét, és milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak beteg dolgozójával kapcsolatban, s mit jelent az általános elvárhatóság követelménye?

Szabadságmegváltás Kérdés

Munkaviszony megszűnése esetén a túlvett időarányos szabadságot a munkáltató visszavonhatja-e? A 2012. évi I. törvény nem tartalmazza ezt, szemben a régi munka törvénykönyvével. A 2012. februárban megjelent Munkajog 2012 című kiadvány változásként hozza, hogy 2013. január 1-jétől nem lehet visszavonni. Kérhetnénk ehhez törvényi vagy kormányrendeleti hivatkozást?

Munka törvénykönyve: kicsit több pihenőidő a munkavállalóknak Cikk

A munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos garanciákat próbálja erősíteni a munka- és pihenőidőre vonatkozóan a munka törvénykönyvének parlament elé terjesztett módosítása az Európai Unió irányelvének megfelelően. A törvényjavaslat további pontosításokat fogalmaz meg a kialakult jogértelmezési bizonytalanságok feloldása érdekében.

Jogellenes felmondás: sérelemdíjat is követelhet a dolgozó Cikk

A munka törvénykönyve szerint a munkáltató köteles megtéríteni a munkaviszony jogellenes megszüntetésével összefüggésben okozott teljes kárát. Nem mindegy azonban, hogy a munkavállaló milyen jogcímen kíván kártérítési igényt érvényesíteni, hiszen a munkáltató kártérítési felelőssége limitált.

Módosítják a munka törvénykönyvét Cikk

Októberben kezdődő, széles körű társadalmi egyeztetés után, várhatóan november végére kerül a parlament elé a munka törvénykönyvének (Mt.) módosítása – mondta Jáczku Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője a Liga Szakszervezetek által koordinált, Mt.-ről készített hatástanulmány eredményeit bemutató konferencián szerdán Budapesten.

Szabadság gyed ideje alatt Kérdés

2015. évben a gyedre jár-e fizetett szabadság, miután a Mt. 115. paragrafusa azt írja, hogy a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első hat hónapjának tartama munkában töltött időnek minősül.

Így lehet visszaszerezni a tévesen utalt bért, egészségügyi ellátást Cikk

Mennyi időn belül, milyen módon követelheti vissza a kifizető szerv a jogalap nélkül "tévesen" kiutalt juttatást, például munkabért vagy táppénzt? A jogi szabályozás egyértelmű és pontos szabályt fogalmaz meg erre vonatkozóan, az alábbiakban ezeket a szabályokat ismertetjük.

Nem mindenki nyugdíjas, aki annak számít: tb- kontra munkajog Cikk

A munkajog és a társadalombiztosítási jog eltérően határozza meg a nyugdíjasnak minősülő személy fogalmát, ami – a két terület szoros összetartozása miatt – nem egyszer jogbizonytalanságot okoz.

Facebook, Twitter, magánlevelezés munkaidőben: mit lehet, és mit nem? Cikk

Megtiltható-e, hogy a munkavállaló munkaidőben magáncélú levelezéseket folytasson? Kifogásolható-e, ha a dolgozó munkaidőben lájkolja barátai fotóit, de egyébként a munkaköri feladatait határidőben és megfelelően ellátja? Mit tehet a munkáltató, ha az igazoltan beteg dolgozó keresőképtelensége alatt a családi nyaralásról tölti fel a fényképeket?

Megjelent az áprilisi VálaszAdó Cikk

A magyar jogalkalmazás szempontjából is fontos döntést hozott az Európai Bíróság 2015. február 12-én minimálbér témakörben. E döntés ugyan nem a „német minimálbér” néven elhíresült szabállyal összefüggésben, hanem egy korábbi ügyben született, ám lényeges abban a kérdésben, hogy a minimálbér-szabályozások szempontjából hogyan kell eljárni az egyes bérelemeket illetően.

Elégedetlen a munkavállalójával? Csak így lehet fegyelmezni, büntetni Cikk

Nem szabhatnak ki a munkáltatók kényük-kedvük szerint szankciókat a megítélésük szerint kötelezettségüket megszegő munkavállalókkal szemben. Csak a kollektív szerződésben rögzítettek szerint, annak hiányában pedig a két fél megállapodása, közös akarata mellett elfogadott feltételek és természetesen a törvényben rögzített szigorú szabályok betartása mellett marasztalható el a dolgozó.

Táppénz, csed Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munka törvénykönyve 127. § (3) bekezdése szerint: "A szülési szabadságot – eltérő megállapodás hiányában – úgy kell kiadni, hogy legfeljebb négy hét a szülés várható időpontja elé essen. Szeretném megkérdezni, hogy amennyiben egy kismama a szülés várható időpontja előtt három-négy héttel megbetegszik, lehet-e táppénzen a szülésig, ha ezt szeretné, vagy muszáj szülési szabadságra mennie? Válaszát előre is köszönöm.

Nagyon kellemetlen hír a rokkantsági ellátásban részesülőknek Cikk

Valóban nyugdíjasnak minősülnek a rokkantsági ellátásban részesülő személyek munkajogi szempontból, és így kedvezőtlenül érintik őket a felmondásra és a végkielégítésre vonatkozó szabályok – álmélkodott olvasónk a korábbi cikkünkben leírtak alapján. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Kamionsofőr bérezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra szeretnék választ kapni, hogyan történik egy kamionsofőr bérezése, amennyiben csak Magyarországon fuvarozik? A vezetési és az azzal kapcsolatos pihenőidőre és egyéb munkavégzésére vonatkozóan alkalmazni kell az 56/2006 EK rendeletet és a 3821/85 EGK rendeletet. A kérdésem az lenne, hogyan hozható össze ezen rendeletek betartása a munka törvénykönyvévél? Hogyan történik a munkaidő nyilvántartása? Kell jelenléti ív, vagy elég a tachograf? Munkaügyi ellenőrzés során mire kell odafigyelni, hogy a foglalkoztató valamennyi törvényi előírásnak megfeleljen? Kell-e alkalmazni a bérek pótlékolására vonatkozó előírásokat? Egyáltalán vonatkozik rájuk a munka törvénykönyve, vagy az előzőekben említett két rendelet felülírja azt? Válaszát előre is köszönöm.

Elégedetlen a munkahelyével? Ezt kell tudnia a sztrájkról Cikk

Ősidők óta az elégedetlenség jele a sztrájk, tekintet nélkül az abban résztvevők foglalkozására és annak helyére. A munkavállalók a sztrájkban való részvételük esetén a legizgalmasabb kérdésre koncentrálnak, ez pedig értelemszerűen annak sikere. Legalább ennyire lényeges szempont azonban, hogy betartsák a sztrájk jogszerűségére vonatkozó előírásokat, és tisztában legyenek a munkamegtagadás ezen eszközének részletes jogi szabályaival.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs