hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rabszolgatörvény – az Mt. január elsejétől hatályos módosításai

  • adozona.hu
1

Január 1. napján hatályba lépett a munka törvénykönyve nagy felháborodást kiváltott, „rabszolgatörvény” néven elhíresült módosító rendelkezése, melyben biztosított lehetőségek kihasználása a munkavállalók "kizsigerelését" eredményezné, veszélyeztetve az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételét. Ezt súlyosbítja a 36 hónap elteltével történő elszámolás lehetősége. Vannak azonban követelményei a rendelkezések alkalmazásának, melyek a munkavállaló hozzájárulásán vagy kollektív szerződés előírásán múlnak. Bár egymással nem mellérendeltségi viszonyban álló felekről van szó, a lehetőségeihez képest most mindenkinek még inkább át kell gondolnia, mit ír alá, mihez járul hozzá. A munkaerőhiánnyal küzdő munkahelyeken most kellene kihasználni az alkupozíciót.

A rendkívüli munkavégzés és a munkaidőkeret felső határának felemelése mellett a módosítás egyéb rendelkezéseket is érint.

Munkanap, munkahét

A korábbi szabályozás szerint munkanap a naptári nap vagy a munkáltató által meghatározott megszakítás nélküli 24 óra, míg a hét a naptári hét vagy a munkáltató által meghatározott megszakítás nélküli 168 óra volt, mindkét esetben akkor, ha a munkáltató működése miatt a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete és befejezése nem azonos naptári napra esik. Azaz a munkanap és munkahét kezdetét a munkáltató határozhatta meg, ha azok nem estek egybe a naptári besorolással.

A módosítással a szabályozás rugalmasabbá vált, ugyanis annyi szerepel a törvényben, hogy az adott megszakítás nélküli időszakról (24, illetve 168 óra) beszélünk, ha a munkarend alapján a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete és befejezése nem azonos naptári napra is beosztható.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a munkaidőkeretre, az elszámolási időszakra, az önként vállalt túlmunkára, a munkaidő-beosztásra és az atipikus munkarendre vontakozó főbb előírásokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.


A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
emeszter

Felháborítónak tartom, hogy egy magát szakmainak tartó fórum politikailag elfogultan cikkez egy törvényről: "nyagy felháborodást kiváltott", "rabszolgatörvény", "kizsigerelés".

Persze, a HVG lapjától ez nem meglepő.
Ennyit a szakmaiságról.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelőként termőföld értékesítése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Áfaarányosítás őstermelő esetében

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Üzletrészeladás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close