239 találat a(z) Munka Törvénykönyve cimkére

Új Mt.: mi vár a kismamákra július 1-től? Cikk

A 2012. július 1-jétől hatályba lépő új Munka törvénykönyve a kismamáknak is tartogat meglepetéseket. Miközben eddig sem ment gördülékenyen a fizetés nélküli szabadságról történő visszatérés, július 1-jétől várhatóan még nehezebb lesz, és nagyon bizonyítási lehetőséget sem kaphatnak a dolgozni vágyó kismamák régi-új munkahelyükön.

Új Munka törvénykönyve: káoszba fullad az átállás? Cikk

Szakértők szerint egyelőre megjósolhatatlanok a július elsejével életbe lépő új Munka törvénykönyvének várható hatásai. Bár a még hatályba sem lépett jogszabályt már számos ponton módosították, értelmezése azonban ennek ellenére szakembereknek is nehézségeket okoz, a munkaerőpiac szereplői számára pedig szinte lehetetlen. A rengeteg megválaszolatlan kérdés miatt sokan attól tartanak, hogy káoszba fullad az átállás.

Felmondás esetén csökken a kifizetett járandóság Cikk

A július 1-jén hatályba lépő új Munka törvénykönyve szisztematikusan törekszik a munkavállalókat megillető járandóságok csökkentésére. Ez nem csak a munka díjazására, hanem a munkaviszony felmondással történő megszüntetése esetén kifizetendő juttatások mértékére is igaz. Nézzük a részleteket.

Elfogadták a Munka törvénykönyve hatályba lépését könnyítő javaslatcsomagot Cikk

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az új Munka törvénykönyvével (Mt.) kapcsolatos átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról szóló javaslatcsomagot, amely több ponton módosítja a július 1-jén hatályba lépő munkajogi kódexet is.

Az NGM megígérte: idén még egyszer módosítják az Munka törvénykönyvét Cikk

Az idén még legalább egyszer biztosan módosítják a Munka törvénykönyvét – értesült a Napi Gazdaság.

Új Mt.: bizonytalanság és kedvezőtlen változások Cikk

Továbbra is nagy a bizonytalanság a júliustól hatályos új Munka törvénykönyve körül, hiszen a módosító javaslatokat még csak most tárgyalja a parlament - írja a Népszabadság. Az új munka törvénykönyvét (Mt.) július 1-jétől részlegesen már alkalmazni kell, a parlament viszont csak most tárgyalja azt az előterjesztést, amely a jogszabály hatálybalépésével kapcsolatos átmeneti rendelkezéseket tartalmazza. A törvénycsomag a még hatályba sem lépett új munkajogi szabályokat is több ponton módosítja, és ez tovább fokozza a bizonytalanságot.

Új Mt.: benyújtotta a kormány az átmeneti rendelkezéseket Cikk

Benyújtotta pénteken a kormány a Munka törvénykönyvéről (Mt.) szóló törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot, amely a július elsején hatályba lépő új szabályozásra való áttérés szabályait tartalmazza.

Új Munka törvénykönyve: mi vár a munkavállalókra július 1-től? Cikk

Július 1-től számos ponton változik a Munka Törvénykönyve. A decemberben elfogadott új törvény hatályba lépése után jelentősen befolyásolni fogja a munkaügyi kapcsolatokat. A változások célja a szabályozás rugalmasabbá tétele, és az életszerűbb belső szabályozási környezet létrehozása. A változásokat üdvözlik a jogalkalmazók, azonban számos ponton kérdéses, hogy a jelenlegi munkaerőpiac megfelelően tudja-e kezelni és adaptálni ezeket a változásokat.

Borsik: az új Munka törvénykönyve kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza a dolgozókat Cikk

A munkajog liberalizálása, a július 1-jén hatályba lépő új Munka törvénykönyve még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza a munkavállalókat - jelentette ki Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke kedden Szegeden.

Munkaviszony, mint az önrendelkezési jog korlátozása Cikk

Az új Munka törvénykönyve 2012. július 1-jétől a munkavállaló magánéletének szabályozására tesz kísérletet, amikor elvárja, hogy az alkalmazottak a munkaidőn kívül is olyan magatartást tanúsítsanak, amely nem sérti a munkáltató jogos gazdasági érdekeit.

Júliustól több munkáltató osztozhat a munkavállalón egy munkaszerződéssel Cikk

Milyen szabályozás érvényes a "több munkáltató - egy munkavállaló" modell esetén, s miként kell eljárni top menedzserek foglalkoztatásánál? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Külön törvény lépteti hatályba az új Munka Törvénykönyvét Cikk

A július elsejétől hatályos új Munka Törvénykönyvéhez kapcsolódóan külön hatályba léptető törvény születik majd április-május körül. Az új törvény következtében szükség lesz technikai és érdemi jogszabályi módosításokra. Összefoglaltuk a HVG Nexon Munkajogi konferenciáján hallottakat.

Gyermeket nevelőket érintő változások 2012-ben Szakértői Kommentár

Áttekintjük, milyen változások történtek/történnek 2012-ben a gyermeket nevelőkre vonatkozó fontosabb törvényi szabályozásokban.

Rendkívüli felmondás: van, amikor plusz papír nélkül is megoldható Cikk

A jelenleg még hatályos Munka törvénykönyve szerint ha egy szakszervezeti tisztségviselőt akar a munkáltató rendkívüli felmondással eltávolítani, köteles az intézkedés előtt beszereznie a felsőbb szakszervezeti szerv véleményét. Felmerül a kérdés, mi van abban az esetben, ha a munkáltató eleve meg sem kísérli a vélemény beszerzését.

Mikor és hogyan lehet munkaügyi pert indítani 2012-től? Szakértői Kommentár

Változik az Munka törvénykönvye - a munkaügyi jogvitákkal kapcsolatban néhány új szabályt kell megismerniük az érintett feleknek.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mennyi lehet a legrövidebb napi munkaidő?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Próbaidő alatt okozott vagyoni kár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Alkalmi munkavállaló – kártérítés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs