hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás - mit enged meg a törvény?

  • Dr. Hajdu-Dudás Mária

Az új Munka törvénykönyve (2012. évi I. törvény) már nem használja az átirányítás, kiküldetés, kirendelés fogalmát, azonban a régi szabályokhoz hasonlóan lehetővé teszi, hogy a munkáltató a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztassa.

A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásra rendszerint akkor kerül sor, amikor a munkáltató hirtelen felmerült szükséglete következtében az adott munkavállaló esetében a nélkül tér el a munkaszerződésben foglaltaktól, hogy azt módosítani kellene.

Az ilyen jellegű foglalkoztatás tartama naptári évenként összesen a 44 beosztás szerinti munkanapot vagy 352 órát nem haladhatja meg (e két számítási módszer nem kombinálható). Ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony évközben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás akkor sem haladhatja meg ezt a tartamot, ha ugyanazon naptári éven belül kerül rá sor más munkakörben, munkahelyen vagy munkáltatónál. Lényeges, hogy a várható tartamról a munkavállalót értesíteni kell.

Ha a munkáltató az időtartambeli korlátokat nem tartja be, nem alkalmazhatók jelen szabályok. Ilyen esetben kezdeményezheti a munkaszerződés módosítását, azonban ha ahhoz a munkavállaló nem adja a hozzájárulását, és ezt a munkáltató figyelmen kívül hagyva nem a munkaszerződés szerinti munkakörben foglalkoztatja őt tovább, a munkavállaló azonnali hatályú felmondással élhet, vagy egyoldalú szerződésmódosításra hivatkozva keresetet terjeszthet elő.
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mire kell még ügyelnie a munkavállalónak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close