1239 találat a(z) KATA cimkére

Katás ügyvéd bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kisadózó ügyvéd esetében bevételnek számít-e az ügyvéd számlájára az ügyfél által utalt azon összeg, amiből az eljárási illetéket egyenlíti ki az ügyvéd? Köszönettel

Főállású kisadózónak számít-e az 53 százalékos egészségkárosodásra mínősített egyéni vállalkozó? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó 1954.11.16-án született és 2010.03.05-én kelt I. fokú határozat alapján az egészségkárosodása 53 százalékos, és a rehabilitáltsága szerint komplex minősítése alapján III.(harmadik) csoportú rokkant. 2014.02.01-jétől lett a vállalkozás megkezdve és abból kiindulva, hogy a komplex minősítés 50 százalék felett volt, és a határozatot a rokkantsági csoport besorolásáról a döntést 2011. december 31. előtt hozták, ezért a kisadózó vállalkozó, főállásúnak nem minősülő kisadózónak lett bejelentve (25 000 Ft/hó). Az lenne a kérdésem, hogy helyesen lett, így a fentiek alapján a vállalkozó besorolva és esetleg nem a főállású kisadózónak kellett volna bejelenteni? Előre is megköszönve segítségét: Erika

Külföldre számlázás kata és alanyi áfamentesség mellett Kérdés

Tisztelt Adózóna! Katás egyéni vállalkozó vagyok főállásban, alanyi áfamentes. A kérdésem az lenne, hogy nyújthatok-e külföldre szolgáltatást a kata és az áfamentesség fenntartása mellett? Azaz bocsáthatok-e ki számlát külföldi jogi személynek vagy természetes személy ügyfélnek? A külföld jelentené mind az EU más országait, mind EU-n kívüli országokat is (például USA). Szükséges-e valamilyen adóhatósági bejelentés ehhez? Válaszukat előre is nagyon köszönöm.

Katás vállalkozó – a munkaviszonnyá minősítés Cikk

Főállású munkaviszony mellett lehet-e valaki tanácsadó csak egy cégnél – nem főállású – katás vállalkozás keretében anélkül, hogy a jogviszonyt a NAV munkaviszonnyá minősítené? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szakértőnk, Kocsis Zoltán közgazdász válaszolt.

Katából nyugdíjba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó 2018.04.03-tól nyugdíjas lett a nők 40 évével. A kérdésem az lenne, hogy áprilisra a 75 000 forint katát vagy a 25 ezer forintot kell megfizetnie?

Ma jár le a katás kifizetések adatszolgáltatási határideje Cikk

Idén a húsvéti ünnepek miatt április 3-a a katás kifizetésekről szóló adatszolgáltatás határideje. Összefoglaltuk a teendőket.

Bérelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakártő! Kft. egyszemélyes tagjaként az ügyvezetést is ellátva és személyesen közreműködve milyen minimális adófizetési és bevallási kötelezettségem keletkezik, ha ezzel egyidejűleg katás egyéni vállalkozásom is van? Válaszát előre is köszönöm.

Áfa – adózási mód változásakor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk (ügyvédi iroda) év közben eváról szeretne áttérni katára. Evásként áfával számláz. Ha áttér katára nyilatkozhat-e az áfáról, lehet-e alanyi mentes, vagy marad az általános szabályok szerinti áfaalany? Az éves 8 milliós áfahatárba beleszámít az evás időszak bevétele is? Válaszát köszönöm.

Egyéni vállalkozás – önellenőrzés Kérdés

2016. évben kezdő nyugdíjas egyéni vállalkozó elrontotta a bejelentkezését, 2016-2017. években havi 25 ezer forint katát fizetett, mert azt hitte, hogy katás vállalkozó. 2018. február 25-én derült ki, hogy nem katás, ezért az szja-bevallásait önellenőriznie kell. 2016-2017. években az egyéni vállalkozóként kapott bevételét elszámolhatja-e vállalkozói kivétként 15 százalék szja és 10 százalék nyugdíjjárulék bevallásával és megfizetésével? Ezekben az években volt egy 4 órás munkaviszonya; az egészségügyi szolgáltatási járulékot is meg kell fizetnie, mivel nem éri el a munkaviszonyban töltött ideje a heti 36 órát? Köszönöm.

Áttérés katára év közben Kérdés

Egyéni vállalkozó év közben áttér katára. Mikor kell bevallást benyújtani?

Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni. Adott egy kiegészítő tevékenységű, kata hatálya alá bejelentkezett egyéni vállalkozó, akinek a főtevékenysége: fordítás – Egyetlen – német – partnere van, akivel szerződést kötött, a teljesítés folyamatos. – Havonta egy számla készül, melynek összege 1900-2200 euró között mozog, a számla ellenértéke a magyar vállalkozó német bankban nyitott számlájára érkezik, euróban. – A szerződés szerint a vállalkozó otthonában, külön irodahelység nélkül, saját eszközein végzi a tevékenységet, a teljesítésigazolások szerint több száz e-mailt és levelet fordít egy hónapban. Végezhető-e így a tevékenység a kata keretein belül?

Cégautóadó – Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg a számviteli törvény hatálya alá tartozó, kettős könyvvitelt vezető evás ügyvédi iroda év közben áttérne katára. Az ügyvédi iroda tulajdonában van egy személygépkocsi. Jól gondolom, hogy katásként is kell majd cégautóadót fizetni? Köszönöm válaszukat.

Katabevétel megállapítása, téves utalás Kérdés

Tisztelt Szekértő! Egyéni vállalkozó, kata alanya. Szolgáltatást végez, amiről az áfatörvény 58, paragrafusa szerinti időszakos elszámolású ügyletként számol el, e szerint állítja ki a számlákat. Hogyan kell megállapítani a 2017. évi bevételt? 1; Olyan számla esetében, amelynél az elszámolási időszak 2017.11.27-12.01., a számla kelte: 2017.12.19., az áfateljesítés időpontja és a fizetési határidő egyaránt: 2018.01.01., az ellenérték jóváírásának napja is 2018. évi, melyik év katás bevétele lesz a fenti számla nettó összege? 2; Beleszámít-e a 2017. évi bevételbe az olyan bankszámlán jóváírt összeg, amelyet a vevő – tévesen – duplán utalt el az adott számlához kapcsolódóan? A téves utalást az egyéni vállalkozó 2018-ban visszautalta. Segítségét előre is köszönöm!

Avon jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beléptem az Avonba 2017-ben, igy olcsóbban szerezhetem meg a kozmetikai termékeket. Kérdés, hogy a 2017-re vonatkozóan a piaci ár és a tanácsadói ár közötti különbséget le kell-e adózni, ha ténylegesen saját beszerzésre történtek a vásárlások? (Ez a volumenből és a mennyiségből is tisztán látszik, mivel az éves vásárlásom nem érte el szerintem a 20 ezer forintot.) Másik kérdés, hogy ha le kell adózni, akkor azt milyen minőségben , ha egy bt.-ben kültagként katázom, illetve egyéni vállalkozásom is van, szintén katas ? Az Avon tevékenységet nem vállalkozásban gondoltam végezni, kizárólag saját célra gondoltam a vásárlást. Tisztelettel várom válaszukat.

Adó mindenhol: ennyi teher nyomja a lakosság és a vállalkozások vállát Cikk

Eggyel csökkent idén a magyarországi adónemek száma, miután a jövedéki adó újraszabályozásának köszönhetően formálisan megszűnt az energiaadó. Így is összesen 58 féle adó nyomja a lakosság és a vállalkozók vállát a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összesítése szerint.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolásnál érvényes határidők

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kapcsolt vállalkozás kft. és egyéni vállalkozás között

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close