1493 találat a(z) KATA cimkére

Koronavírus miatt elapadt a bevétel. Mit tehet a katás bt.? Cikk

Katás bt. bevétele teljesen visszaesett a koronavírus miatt, nincs forrás a kata megfizetésére sem. Milyen lehetőségei vannak a társaságnak? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó szünetelés utáni hipa kötelezettség bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozásomat 2018. október 01. – 2019. július 31. időszak alatt szüneteltettem. Hipa tekintetében a tételes adózást választottam. A szünetelés végét az önkormányzatnál bejelentettem. Más adatomban változás nem történt. Az ügyintéző szerint a szünetelés vége bejelentéssel egy időben ismételten be kellett volna jelentenem a kata szerinti adózást. Úgy gondolom, hogy csak a változást kell közölni, mivel továbbra is az eredeti választásom szerint kívánok adózni. Elbizonytalanodtam, lehet, hogy elkerülte a figyelmemet ez a kötelezettség. Szeretném megkérdezni, hogy helyes-e az ügyintéző eljárása. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Minimál taoalap katáról taora történő áttéréskor Kérdés

Tisztelt Szipszer Úr! Iparűzési adóra vonatkozó kérdésemre köszönöm szépen a válaszát! A másik kérdésemre kérem, szíveskedjen válaszolni! Íme újból a kiindulási alap. Egy 2018-ban alapított bt. beltagja 2019. 06. 28-án eladta üzletrészét egy kft.-nek, így az adóhatóság ezzel a nappal megszüntette a bt. kataalanyiságát. A bt. 2019. 07. 22-én kérte a kivára történő áttérését. Kérdés: a fenti paraméterek alapján kell-e a bt.-nek minimál taoalapot megállapítania, ha egyébként a 06. 29. – 07. 31. közötti időszakban veszteséges volt? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Koronavírus: bevételkiesés katás bt.-nél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen kedves segíteni az alábbi kérdésben. Egy magyar DJ a koronavírus okozta járvány miatt nem tud fellépni külföldön (a rendezvényeket lemondták), Magyarországon pedig a 100 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani. A külföldi-belföldi korlátozás feloldásáig nem lesz bevételszerző tevékenysége. A DJ betéti társaságban végzi a tevékenységét, nem egyéni vállalkozó, és ktás adóalany. Mivel nem egyéni vállalkozó, nem tudja szüneteltetni a tevékenységét. Van-e megoldás arra, hogy a katát addig, ameddig nem dolgozik, mert nem tud fellépni, ne kelljen fizetnie? Hálásan köszönjük a segítségét!

Visszatérés egyszerűsített végelszámolásból Kérdés

Kivás bt. megkezdte az egyszerűsített végelszámolást, de a 150 napon belül mégis folytatná a tevékenységét. Kötelező-e kiva hatálya alá visszakerülnie, vagy választhatja a tao vagy a kata szerinti adózást is? István

Adóügyi államtitkár: kockázatos az illegális katázás Cikk

A foglalkoztató sokat kockáztat, ha munkavállalóját katásként alkalmazza – nyilatkozta az MTI-nek Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára annak kapcsán, hogy a héten megtartott negyedik Adótanácskozás fókuszában a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) állt. A résztvevők jelezték, hogy a kata népszerűsége mögött egyre több esetben rejtett munkajogviszony áll.

Visszaélések a katával: gátat szabna a PM a munkaviszony helyett alkalmazásnak Cikk

Míg a gazdaságfehérítési reményeket beváltotta a kisadózók tételes adója (kata), hiszen több tízezer egyéni vállalkozót és kisvállalkozást terelt a legális irányba, addig számos cég alternatív foglalkoztatási módként használja, a probléma a héten összeülő, negyedik Adó-Tanácskozáson is megvitatják a jelenlévők – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Kata, hipa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kata szerint adózó az önkormányzatnál tételes hipa alá jelentkezett be. Kérdésem, hogy amennyiben az árbevétele meghaladja a 12 millió forintot hogyan alakul az adófizetési kötelezettsége?

Közeleg a határidő! Volt evás egyéni vállalkozók adóbevallása Cikk

Az egyszerűsített vállalkozói adó, közismertebb nevén az eva megszűnt. Azoknak a volt evás egyéni vállalkozóknak, akiknek az adóalanyisága 2019. december 31-én – az eva törvény hatályon kívül helyezése miatt – megszűnt, 2020. február 25-éig kell benyújtaniuk a 1943-as bevallást. A 19SZJA bevallás benyújtására nyitva álló határidő ezen adózói kör esetében is 2020. május 20.

Ellátási alap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adva van egy kismama, aki jelenleg gyedben részesül mellette fennál a jogviszonya munkahelyével, de fizetés nélküli szabadságon van. Egyéni vállalkozást indítana kata adózással, amelynek adója a munkavégzési kötelme nélkül 50 000 forint lenne. Mely jövedelmek képzik az ellátás alapját amennyiben megszületne a 2 babája még a gyes folyósítása alatt, de még szülési szabadságon lenne?

Másodállású katás vállalkozó csed alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Heti 40 órás mukaviszony melletti kata alany egyéni vállalkozó csed-et kap. Alkalmazott mellett folytathatja-e vállalkozási tevékenységét? Lehet-e bevétele?

Társaság tagja egyéni vállalkozóként nyújthat-e be számlát a saját vállalkozásának? Kérdés

Egy társas vállalkozás tagja a társaságban nem végez díjazás ellenében személyes közreműködést, a társaságnak nem ügyvezetője. Saját egyéni vállalkozása van, amelyben kata adózó. A társas vállalkozás kapott egy nagyobb megrendelést, amelyhez szüksége lenne a tulajdonos munkájára. Köthet-e a vállalkozás megbízási szerződést a tulajdonossal, mint egyéni vállalkozóval és a tulajdonos az elvégzett munkáról nyújthat-e be számlát a vállalkozásnak?

Gyed mellett katás egyéni vállalkozó Kérdés

40 órás munkaviszonnyal rendelkezem, ahonnan 2018 év elején jöttem el csedre, majd gyedre. A gyed időszaka alatt munkavégzés céljából katás egyéni vállalkozást indítottam 2019. február hónapban. Ekkor történt vállalkozói bejelentkezésemben mint munkaviszonnyal rendelkező egyéni vállalkozást jelöltem be, s így 25 000 Ft/hó katát fizettem. Most viszont most úgy értelmezem, hogy a gyed mellett legalább 50 000 Ft/hó kata-fizetési kötelezettségem lett volna. Ha ez így van, akkor ezt utólag tudom módosítani, s a fizetési kötelezettségemet rendezni? A másik kérdésem, hogy a gyed 2020. február hónapban jár le, viszont 2019. október hónaptól gyermekem állami bölcsődébe jár. Egyéni vállalkozásban továbbra is végzem a munkát, megfizetem az 50 000 Ft/hó kata összeget, de volt munkahelyemre nem mentem még vissza dolgozni, mert nem tudja a 6 órás munkát biztosítani, csak a 8 órásat. A gyed folyósításakor elismerik az egyéni vállalkozásban végzett munkát, vagy visszakövetelik tőlem a gyed összegét visszamenőleg 2019. október hónaptól? Köszönöm előre is segítő választ.

Kata egyéni vállalkozóként és bt. kültagjaként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású egyéni katás vállalkozásom mellett a feleségemmel bt.-t szeretnénk alapítani, ahol én lennék a katás kültag. A kérdésem arra irányul, hogy a jelzett vállalkozásokban hogyan alakulna a havi járulékfizetési kötelezettségem? Köszönöm válaszukat !

Kata adóalanyiság választása Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy egyéni vállalkozó panzió szolgáltatásra választhatja e a kata szerinti adózást? A választás évében nem szerzett bevételt sem magántulajdonú, sem bérelt ingatlan bérbeadásából.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs