1239 találat a(z) KATA cimkére

Katás egyéni vállalkozó külföldön végzett tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdéssel fordulok Önhöz: Van egy katás egyéni vállalkozó, aki egyezményes országban van, vízummal. Ott tartózkodása alatt munkát végez, és ez után a katás egyéni vállalkozóként számláz egy magyar ügyfél számára, és szeretne elvállalni egy megbízást egy (az egyezményes másik országban) helyi ügyfél számára is. Maximum egy évig lesz a harmadik országban, ahonnan tovább utazgat más országokba. Hogyan kell adózási szempontból helyesen eljárni ebben az ügyben? Hol keletkezik neki az adófizetési kötelezettsége a magyar ügyfél számára végzett tevékenység miatt? Hol keletkezik neki az adófizetési kötelezettsége a helyi ügyfél számára végzett tevékenység miatt? Milyen feltételek mellett kell a magyar jövedelmet is a másik államban adózni (ha van ilyen)? Számlázhat-e a helyi ügyfélnek a magyar adószáma alól, ha a munkát máshol végzi? Válaszát előre is köszönöm.

Beszámoló a kata hatálya alatt II. Kérdés

Kérdésem: Egy társasági adós bt. 2017. február 1-jével katás lett. Milyen beszámolót kell készítenie, 2017.01.31-ig vagy 2017.12.31-ig tartó időszakra kell vonatkozni a beszámolónak?

Ügyvédi iroda – osztalék utáni adót kiváltó adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvédi iroda 2018. január 1-jétől – élve az új lehetőséggel – áttért a katás adózási módra. Benyújtotta a 2017-es üzleti évről a 1771-es bevallását, aminek 06-os mellékletében elszámolt az osztalékot kiváltó adóval. A NAV a bevallásra hibaértesítést küldött, miszerint az ügyvédi irodáknak nem kell osztalékot kiváltó adót bevallaniuk és fizetniük. Ha a katatörvény 26. § (3) bekezdését olvassuk, akkor itt tényleg nincs említve az ügyvédi iroda, a 1771-es bevallás kitöltési útmutatója (bár ez nem jogforrás), viszont határozottan említi őket is, mint ezen adó érintettjeit. Kérdésem, hogy kell-e vagy sem osztalékot kiváltó adót fizetniük, illetve ha nem kell, akkor milyen formában tudják leadózni és kivenni a katás időszak előtt képződött és felhalmozott eredménytartalékot? Válaszát előre is köszönöm.

Tag és ügyvezető jogviszonya kata mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. egyedüli tagja és ügyvezetője – aki munkaviszonyban látja el az ügyvezetői feladatokat – katás egyéni vállalkozó is lett. Azt szeretné a cég, hogy jelentsem ki az ügyvezetőt a kft.-ből. Ezt gondolom, nem tehetem meg. Milyen jogviszonyba jelentsem át, hogy a kft.-ben, ahol tag és ügyvezető, ne kelljen adót és járulékot fizetni utána? Válaszát előre is köszönöm!

Katás egyéni vállalkozó kft.-t alapítana Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás alanyi mentes egyéni vállalkozó eléri az alanyi adómentes határt, ezért kft.-alapításában gondolkodik. Ha jól tudom, akkor az egyszemélyes kft. tag is lehet már munkaviszonyos a kft.-ben. A kérdésem a járulékfizetéssel kapcsolatos. Ha változatlanul megfizeti az 50 000 Ft katát, akkor a kft.-ben mint alkalmazott hogy alakul a járulékfizetése? Lehet-e a kft.-ben részmunkaidős? Melyik jogviszonya lesz a főfoglalkozása? Köszönöm: Buriánné

Szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2013. szeptember óta szüneteltetem az egyéni vállalkozásomat. Előtte kata alá tartozó vállalkozó voltam. 2017 évben öregségi nyugdijas voltam, más jövedelmem nem volt. Kérdésem: kell-e szja-bevallást tennem, vagy valamilyen más bevallást szükséges-e tennem? Köszönettel: TJ.né

Katázás utáni babázás – gyermeknevelési ellátások Cikk

Kata szerint adózó egyéni vállalkozó 2018 októberében fog szülni. Már több mint két éve főállású katás, 50 ezer forintot fizet. Hogyan fog alakulni a táppénz, csed, gyed? Hogyan tudja ezeket igénybe venni, milyen nyomtatványokat kell beadnia? Ha a gyed mellett dolgozik, kell-e fizetnie a tételes adót? Az iparűzési adó fizetési kötelezettsége mennyi lesz, ha a tételes adót választotta? Olvasói kérdésekre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

Passzív gyednek minősül? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó ügyvéd anyuka a csed és gyed idejére nem passziválta a vállalkozását, csak minden hónapban jelentette, hogy nem köteles a katát fizetni. Most várja a második gyermeket, s az egészségbiztosító szerint a fenti konstrukció passzív gyednek minősül, s így nem lesz meg a 365 nap két év alatt. Eddig úgy tudtuk/gondoltuk, hogy passzív gyed csak akkor lehetséges, ha megszűnik a kismama jogviszonya a csed/gyed alatt. Itt nincs szó megszűnésről, csupán nincs havi kata fizetési kötelezettség. Milyen jogszabályhelyet nem vettünk figyelembe, ha egyátalán igaz a fenti állítás? Köszönettel!

Katás egyéni vállalkozó ellátásai gyermekvállalás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kata szerint adózó egyéni vállalkozó 2018 októberben fog szülni. Már több mint két éve főállású katás, 50 000 forintot fizet. Hogyan fog alakulni a táppénz, csed, gyed? Hogyan tudja ezeket igénybe venni, milyen nyomtatványokat kell beadnia? Ha a gyed mellett dolgozik, kell-e fizetnie a tételes adót? Az iparűzési adó fizetési kötelezettsége mennyi lesz, ha a tételes adót választotta? Köszönettel Nagyné

Szünetel a nyugdíj, lehet-e havi 25 ezer forint a kata? Cikk

Öregségi nyugdíjban részesülő orvos nyugdíja szüneteltetése mellett közszolgálati jogviszonyban dolgozik. Emellett katás egyéni vállalkozást szeretne indítani. Ebben az esetben – a katatörvény szerint – kiegészítő tevékenységűnek minősül-e, és jogosult a 25 ezer forint kata megfizetésére – kérdezte olvasónk. Széles Imre tb-szakértőnk válaszolt.

Kiegészítő tevékenységű katás nyugdíj szüneteltetése mellett Kérdés

Öregségi nyugdíjban részesülő orvos nyugdíja szüneteltetése mellett közszolgálati jogviszonyban dolgozik. Emellett katás egyéni vállalkozást szeretne indítani. Ebben az esetben a katatörvény szerint kiegészítő tevékenységűnek minősül-e, és jogosult a 25 ezer forint kata megfizetésére.

Iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállás mellett végző kisvállalkozó iparüzési adó bevallásával kapcsolatban érdeklődnék, hogy mikor tudja választani a kisvállalkozói kedvezményes 8 millió forint alatti árbevétel esetén, ha most pótolná a 2017. évi bevallást. mivel már tavaly azaz 2017. 11. hótól szüneteltette. Ilyenkor csak a költségelszámolásos lehetőséget tudja elszámolni és számlával kell igazolni és üzemanyagfogysztást nem tartalmazhat a költségnél.

Kata-bevétel kivétele kilépést követően Kérdés

Tisztelt Szakértő, a következő esetben kérném szíves segítségét: egy katás bt. tulajdonosa a kata időszak alatt keletkezett bevételét nem vette ki, és időközben a társaság kilépett a kata hatálya alól. Ebben az esetben milyen feltételekkel vehető ki utólag a kata alatt keletkezett bevétel? Köszönettel.

Katás cégautóadója Kérdés

Üdvözlöm! Egy áfás egyéni vállalkozó személygépkocsit szerzett be nyílt végű lízing formájában, amivel kapcsolatban lenyilatkozta, hogy milyen százalékban használja az autót a vállalkozásban, és a havi lízingdíjak áfája ennek megfelelően került elszámolásra. Ebben a helyzetben úgy tudjuk, hogy cégautóadó fizetésére is kötelezett a vállalkozó, így azt is fizette az autó után. A vállalkozó katás adózó lett, ugyanúgy áfás. A kérdés az, hogy a cégautóadót ugyanúgy köteles-e fizetni, ha a lízingdíj részleteinek áfája továbbra is levonásra kerül?

Bt. kata szerint szeretne adózni Kérdés

Betéti társaságban az ügyvezetést egy 36 órát meghaladó főállásban lévő beltag látja el. Szeretne a társaság kata szerinti adózásra áttérni. Kérdésem, hogy a kültag, ha végezne benne munkát, úgy, hogy neki is van 36 órát meghaladó főállása, ez a munka nem lenne rendszeres, csak időszakos, számlázhat-e a bt. arról a tevékenységről, amit végez, ha benn van a bt. társasági szerződésében? Ha számláznak, akkor kötelező-e utána mindkét személy után megfizetni a 25 ezer forint adót? Vagy csak elegendő azt a beltag után kifizetni? Köszönöm a választ. Tóthné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Belföldi fuvar euróban történő elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close