1219 találat a(z) KATA cimkére

Induló katás vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kezdő kataalany egyéni vállalkozó vagyok. EU-s tagállambeli, közösségi adószámmal rendelkező partnerek részére elektronikus szolgáltatásomat közösségi adószámom feltüntetésével számlázom. MNB árfolyamot választottam. Az első számlám kelte október 1-je, ez a teljesítés napja is. A pénzügyi teljesítés novemberben esedékes, akkor kapom meg az ellenértéket. Kérdéseim: 1. Az októberi 1865-ös bevallást és 18A60-as összesítő nyilatkozatot egy hónap múlva kell erről benyújtanom november 20-áig? Vagy novemberi bevallást kell benyújtanom december 20-áig? Esetleg kezdőként negyedéves bevalló leszek, s majd 2019. január 20-áig kötelező ezeket a NAV felé beküldeni? 2. Ha jól tudom, az áfabevallás 91. sorában kell szerepeltetni az árbevételemet, az október 1-jei MNB árfolyamon, függetlenül attól, hogy a jóváírás napján milyen lesz az árfolyam. Kérem, erősítsen meg ebben. 3. Katás bevételi nyilvántartásban is az október 1-jei MNB árfolyamon kell könyvelni a bevételt, de aznap, amikor jóváírták, ugye? S a 18Kata bevallásban pénzforgalmi szemlélet szerint kell kimutatni a bevételeket, azaz csak a 2018. december 31-éig érkezett jóváírások szerepelnek ott? Válaszát előre is köszönöm.

Külföldi szolgáltatás adózása kata esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lépcsőt gyártanánk és szerelünk be Svájcban. Kata adózási körben vagyunk. Itthon hogyan, milyen feltételekkel adózunk a svájci szolgáltatás után?

Kata fizetése gyes és 8 órás munkaviszony mellett? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozás gyes mellett és heti 36 órát elérő munkaviszony mellett. Ha egy katás egyéni vállalkozónak nincs munkája, nem dolgozik – ha jól értelmezem –, gyes mellett nem kell megfizetni abban a hónapban a kata összegét, amikor nem végez vállalkozói tevékenységet. A T101E nyomtatványon szükséges ezt jelenteni. Viszont, ha a gyes mellett a katás egyéni vállalkozónak heti 8 órát elérő munkaviszonya keletkezik, hogyan kell a kata adónemet megfizetni? Ha végez vállalkozói tevékenységet, fizet? Ha nem végez az előbbiek szerint, nem fizet? Esetleg ilyenkor már nem lehet figyelembe venni a gyes adta lehetőséget a kata fizetésének mentesülése alól? Köszönöm a segítséget.

Nőhet az áfamentességi értékhatár, csökkenhet az áfakulcs? Cikk

Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei kedden döntöttek arról, hogy támogatják a magyar kormány azon kérését, amely a kisvállalkozásoknak jelentős adócsökkentést és egyszerűsítést biztosíthat – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán az MTI-nek nyilatkozva. A döntés értelmében akár már jövőre négymillió forinttal 12 millió forintra emelkedhet az általános forgalmi adót (áfa) érintő mentesség felső összeghatára a legkisebb vállalkozásoknál – tette hozzá.

Kata és gyed? Kérdés

Tisztelt szakértő! Főállású katás vagyok, 4 hónapos terhes, van alkalmazottam is. Az orvos táppénzre akar küldeni. Ha jól értem, akkor ha főállású vagyok és most 50 ezer helyett a szülés előtt 5 hónappal 75 000 forintot fizetek, akkor már a magasabb összeget veszik figyelembe a gyed számításánál, ha megvan 2 éven belül a 365 nap folyamatos biztosításom. Mivel van alkalmazottam, nem tudom szüneteltetni a vállalkozást. Tehát a táppénz mellett is kell adót fizetnem, vagy csak az alkalmazottam utáni adót kell megfizetni és így tovább a táppénz, csed, gyed alatt is biztosított leszek, én magam után nem fizetek járulékot. De mi van a gyes alatti 1 évvel és azzal a szerény 28 ezer forinttal? A táppénzzel vagy a szülés előtti gyessel járok jobban? Valaki azt mondta, hogy a 91. nap után lehet azt is igényelni, és a 2. éves kor után megint 3 éves koráig. De ezt nem értem egyáltalán, lehet, hogy csak szóbeszéd.

Fiatal gazda 2018 Kérdés

Érdeklődöm, hogy azoknál a vállalkozóknál, akik a 2017. évben pályáztak a fiatal gazda pályázatra, és eredményhirdetés és folyósítás 2018 tavaszán volt, azoknak a támogatás összege (közel 10 millió forint), hogyan adózik, ha az egyéni vállalkozó a kata szerinti adózást választotta? Bevételnek kell tekinteni? Mostanában több NAV-os előadótól hallottam, hogy a 2018-ban kapott pénzeket kivételesen másként kell kezelni, s az után adófizetési kötelezettség keletkezik.

Katás egyéni vállalkozó iparűzési adójának megosztás Kérdés

Azt szeretném kérdezni, hogy, ha a katás egyéni vállalkozó iparűzési adónál is a katás bevallást választja, de több településen van telephelye, akkor meg lehet-e osztani az iparűzési adó alapját, vagy, ha ezt választotta, akkor minden településen meg kell fizetni a 2,5 millió forint után az adott önkormányzatnál érvényes adómértékkel számított iparűzési adót?

Kata táppénz bevétel Kérdés

Kata bevallásban fel kell-e tüntetni a táppénz összegét, bevételnek számít, vagy valamilyen más formában kell-e róla bevallást benyújtani? Az iparűzésiadó-bevallásban szerepeltetni kell?

Kata 4 órás munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gyesen lévő anyuka 4 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Szeretne egyéni vállalkozást alapítani, melyhez kata szerinti adózást választana. A munkaviszonya mellett milyen fizetési kötelezettségei keletkeznek az egyéni vállalkozásában? Köszönettel,

Kata – egyszerűsített foglalkoztatás bér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi munka) keretében naponta kifizethető munkabér maximalizált összege (12 700 Ft) felett fizetne a munkavállalójának. Megteheti-e, és a vállalkozónak keletkezik-e emiatt plusz adófizetési, -bevallási kötelezettsége? Vállalkozói jövedelem szerinti adózási formánál ugyebár keletkezne.

Katás vállalkozás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni: Építőipari kft.-ben tulajdonos és ügyvezető vagyok. A fiam alkalmazott a kft.-ben. Magasépítőtechnikusi végzettsége van. Amennyiben katás lenne, számlázhatna-e a kft. felé, nem jelentene-e összeférhetetlenséget az apa-fia viszony? Tevékenységi körébe felvehet-e olyan tevékenységet, amelybe belefér a kézápoló-műkörömépítő, és a testvére alkalmazott lehet-e a katás vállalkozásban? köszönöm válaszát.

Katából kilépő ügyvédi iroda Kérdés

T. Címzett! 2018. január 1-jétől a 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 3. §-a alapján a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya lehet az ügyvédi iroda is. A 2018. évi XLI. törvény (a továbbiakban: Módtv.) kihirdetést követő 31. naptól, azaz 2018. augusztus 25-étől hatályos rendelkezése alapján a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózásra áttérő ügyvédi irodák a betéti társaságokra, közkereseti társaságokra, egyéni cégekre vonatkozó általános szabályok szerint kötelesek megállapítani, bevallani és megfizetni az osztalék utáni adót kiváltó adót. A rendelkezés értelmében azon ügyvédi irodáknak, amelyek az új szabály hatályba lépését megelőzően választották a Katv. szerinti adózást, nem kell teljesíteniük az osztalék utáni adóval összefüggő adókötelezettséget, azonban ha az ügyvédi irodák adóalanyisága az adóévet követő üzleti évtől nem áll fenn, akkor az osztalék utáni adót kiváltó adó alapját nem képező összeg nem minősül vállalkozásba befektetett összegnek és csökkenti a nyitó mérlegben kimutatott saját tőke összegét. Kérdésünk, hogy jól értjük-e, hogy abban az esetben ha az ügyvédi iroda kikerül a Ktv. hatálya alól (2018.01.01- től volt kataalany), akkor meg kell fizetni az osztalék utáni adót kiváltó adót azon összeg után, amivel a nyitó saját tőkét csökkenti. 2018.09.11.

Katás egyéni vállalkozó kft.-tag ügyvezetői státuszának megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély katás egyéni vállalkozó egy kft. tagja és ügyvezetője is egyben. Helyes-e az, hogy egyéni vállalkozóként 50 ezer forintot fizet, a kft.-ben semmit. Véleményünk szerint a kft.-ben beáll a minimálbér utáni járulékfizetés és a katas egyéniben 25 ezer forintot kell fizenie, vagyis kötelezően a kft.-ben lesz főállása tagi jogviszonyosként? Ezen utóbbi esetben a járulékalap a mimimálbér lesz-e vagy a garantált bérminimum? Amennyiben vagy a tagi jogviszonya vagy az ügyvezetői státusza megszűnne, úgy már működik a jelenlegi verzió (25 ezer forint kata és 0 forint a kft.-ben)? Válaszát előre is köszönöm .

Kata - fantázia név Kérdés

Az lenne a kérdésem, hogy katás vállalkozó választhat-e magának fantázianevet? Ha igen, a könyvelő hol tudja ezt a fantázianevet bejelenteni, ha egyáltalán be kell jelenteni? Köszönöm a választ

Munkavégzés gyed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! A lányom gyeden van, a kisfia 2017.06.05-n született. Van egy egyéni vállalkozása, ami jelenleg szünetel. A szűlés előtt hozzám volt bejelentve 4 órában kozmetikusként. A munkahelye tulajdonképpen a vállalkozás székhelye. (Ez az ő egyéni vállalkozásának és az én egyéni vállalkozásomnak is a székhelye.) Szeretne dolgozni. A kérdés az, hogy járna jobban? Ha a vállalkozását aktiválja és kata alá bejelentkezik, vagy vállalkozói adózásban dolgozik mint vállalkozó, vagy az én egyéni vállalkozásomban mint alkalmazott 4 vagy 8 órában órában? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: M J-né

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Megbízási díj

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close