1222 találat a(z) KATA cimkére

Katás egyéni vállalkozó kft.-tag ügyvezetői státuszának megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély katás egyéni vállalkozó egy kft. tagja és ügyvezetője is egyben. Helyes-e az, hogy egyéni vállalkozóként 50 ezer forintot fizet, a kft.-ben semmit. Véleményünk szerint a kft.-ben beáll a minimálbér utáni járulékfizetés és a katas egyéniben 25 ezer forintot kell fizenie, vagyis kötelezően a kft.-ben lesz főállása tagi jogviszonyosként? Ezen utóbbi esetben a járulékalap a mimimálbér lesz-e vagy a garantált bérminimum? Amennyiben vagy a tagi jogviszonya vagy az ügyvezetői státusza megszűnne, úgy már működik a jelenlegi verzió (25 ezer forint kata és 0 forint a kft.-ben)? Válaszát előre is köszönöm .

Kata - fantázia név Kérdés

Az lenne a kérdésem, hogy katás vállalkozó választhat-e magának fantázianevet? Ha igen, a könyvelő hol tudja ezt a fantázianevet bejelenteni, ha egyáltalán be kell jelenteni? Köszönöm a választ

Munkavégzés gyed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! A lányom gyeden van, a kisfia 2017.06.05-n született. Van egy egyéni vállalkozása, ami jelenleg szünetel. A szűlés előtt hozzám volt bejelentve 4 órában kozmetikusként. A munkahelye tulajdonképpen a vállalkozás székhelye. (Ez az ő egyéni vállalkozásának és az én egyéni vállalkozásomnak is a székhelye.) Szeretne dolgozni. A kérdés az, hogy járna jobban? Ha a vállalkozását aktiválja és kata alá bejelentkezik, vagy vállalkozói adózásban dolgozik mint vállalkozó, vagy az én egyéni vállalkozásomban mint alkalmazott 4 vagy 8 órában órában? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: M J-né

Jelentősen emelkedett a katás és a kivás vállalkozások száma Cikk

Az elmúlt másfél évben 110 ezer kisebb gazdasági szereplő csatlakozott a katához, és több mint húszezer közepes cég a kivához – ismerteti szombati számában a Magyar Idők.

Katás egyéni vállalkozó és a bérbeadás Kérdés

Kedves Adózóna Szakértő! Katás egyéni vállalkozó vagyok, jógát és angolt tanítok. Szeretnék egy jógastúdiót nyitni, ahol nemcsak én tanítanék, hanem más tanárok is, akik fizetnének a teremhasználatért. Ez klasszik bérbeadás szerintem. Az önkormányzatnál azt mondták, hogy magánszemélyként nem adhatok bérbe, ha katás vagyok, csak a vállalkozás keretein belül. Máshol pont fordítva írják, hogy katás nem veheti fel a bérbeadást a tevékenységei közé. Megint máshol, hogy a kizárás csak akkor történik, ha bevétele is származik bérbeadásból. Kérdésem, hogy mi a javaslatuk, tudok-e jógastúdiót működtetni katás egyéni vállalkozóként, vagy csinálnom kell rá egy céget? Esetleg magánszemélyként adhatok-e bérbe a katás egyéni vállalkozás mellett? Mert akkor magánszemélyként bérelném a stúdiót és adnám tovább bérbe a többi oktatónak. Köszönöm előre is a válaszukat! Üdvözlettel: Judit

Kata Kérdés

Érdeklődnék, hogy a 12 millió árbevétel áfásan, vagy anélkül értendő? Köszönöm gyors válaszukat

Az egyéni vállalkozói jogviszony helyessége – folytatás Kérdés

Tisztelt Széles Imre! Nagyon köszönöm a válaszát, de még nem teljesen értem. Az egyéni vállalkozó nem szüntette meg a munkaviszonyát, a munkahelyről ment csedre, gyedre, jelenleg is azon van. A fiatal gazda pályázatban vállalta, hogy főállásúként is fogja folytatni a vállalkozást. Most 2018. 01. 01-től kell neki főállásúnak lenni, ezért jelentkezett be a katába 2018. 01. 01-től. Még hogy halmozódjanak az események, szeptemberben várja a második gyermeket. Innentől már nem tudom, mi lenne a helyes megoldás. Előre is köszönöm a segítségét, üdvözlettel : Kutasi G.

Így adózik az osztalék után a katás, a kivás, az evás, a társasági adós Cikk

A különböző adózási módot (társasági adó, egyszerűsített vállalkozói adó, kisadózó vállalkozások tételes adója) alkalmazó társas vállalkozásoknak és tagjaiknak speciális szabályok szerint kell adózniuk az osztalék, osztalékelőleg után.

Kata – sofőr Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás sofőrszolgáltatást végző vállalkozó jövedelme 80%-át szlovák vállalkozástól kapja, amelynek nincs Magyarországon telephelye. Ebben az esetben nem külföldön kellene adóznia? A magyar jogszabályokkal ez nem ütközik? Köszönettel.

Egyéni vállalkozó, külföldön biztosított Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi magánszemély egyéni vállalkozást szeretne indítani itt Magyarországon, jelenleg Ausztriában biztosított heti 10 órás bejelentéssel. Kérdésünk az lenne, hogy amennyiben megmarad a kinti biztosítási jogviszonya, kell-e itthon egyéni vállalkozóként megfizetnie a minimum járulékot vagy amennyiben kata adózást választja, az 50 ezer vagy a 25 ezer forint katát kell-e megfizetnie? Válaszát köszönöm.

Kata után külföldi járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy Ausztriában (tartózkodási hely) 40 órás munkaviszonnyal rendelkező magyar munkavállaló, aki heti 4 órában Magyarországon (állandó lakhely) is rendelkezik munkaviszonnyal. A fenti párhuzamos munkavégzésre tekintettel az osztrák hatóság által kiállított A1 igazolásnak megfelelően a járulékfizetés Ausztriában történik az említett munkaviszonyok után. A hivatkozott munkavállaló – a fennálló munkviszonyok mellett – a jövőben katás vállalkozóként kíván itthon tevékenységet folytatni. Kérdésem lenne, hogy a fenti tényállás alapján hogyan alakul a járulék, illetve az adófizetés? Helyes az az álláspont, miszerint a 25 ezer forintos tételes kata megfizetésén túlmenően itthon nem lesz járulékfizetési kötelezettsége, ugyanakkor a teljes "kivett" összeg után Ausztriában tb járulékot kell fizetnie az ottani szabályoknak megfelelően? Adózás tekintetében ugyanakkor a katás jövedelem csak itthon lesz-e adóztatható, figyelemmel a két ország között létrejött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény 7. cikkében foglaltakra? Válaszát előre is köszönöm! Kiss Veronika

Jegyzett tőke leszállítással ingatlan kivonás katás bt.-ből Kérdés

Egy kata szerinti adózást választó bt.-nek van egy üzlethelyisége. Mivel a kata mellett az ingatlan-bérbeadás nem jöhet szóba, ezért a bt. beltagja szeretné az ingatlant kivenni a cégből. A ingatlan nettó értéke 7 500 000 forint, a bt. jegyzett tőkéje mintegy 13 500 000 forint. A tulajdonos leszállítaná a jegyzett tőkét 13 000 000 forinttal úgy, hogy az ingatlant venné ki a cégből. Az lenne a kérdésem, hogy a 13 000 000 forint a kata szempontjából bevételnek számít-e? A számviteli szabályok egyértelműek, viszont a katás cégre nem vonatkozik a számviteli törvény. Véleményem szerint a kata-törvényben meghatározott bevétel fogalmába sem tartozik bele. A NAV szerint viszont bevételnek kell tekinteni a teljes összeget. Igaza van a NAV-nak? Előre is köszönöm a választ.

Kata kilépés, vállalkozói jövedelem szerinti adózóvá válás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék kilépni a katából, ezt a 18T101E melyik pontjával tudom megtenni? A változás hatályba lépése a hónap utolsó napja legyen? Vállalkozói jövedelem szerinti adózást hol és pontosan hogyan tudom bejelenteni? Annak hatálybalépése a következő hónap első napja? Válaszukat előre is köszönöm.

Csed, gyed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó 2018.08.01-jétől katából visszatér a "hagyományos" adózási módba. Várhatóan 2018. december 15-én szülni fog. Mely időszak lesz a csed, illetve a gyed összegének számítási alapja? December 14-étől visszafelé vagy a szülés kezdőnapját megelőző harmadik hó utolsó napjától visszafelé számolják-e a keresetet? (Folyamatos a biztosítási ideje legalább 2015 óta.)

Kata fejlesztési tartalék mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2017. évről szóló bevallásában fejlesztési tartalékot képzett. Választhat-e katát 2018. augusztus 1-jétől? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás, kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Minimumjárulék és gyes

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Táppénz-jogosultság

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close