1327 találat a(z) KATA cimkére

Vállalkozóvá válási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném segítségét kérni abban, hogy a katás egyéni vállalkozó vállalkozóvá válási támogatásban részesült 2018. évben, a kapott támogatás összegét a kata-bevételbe be kell-e számolni? Köszönöm .

Egészségügyi szolgáltatási járulék és kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni: Egy kft-.ben tulajdonos és ügyvezető vagyok, kiegészítő tevékenységet végző társas vállalkozóként (nyugdíjas vagyok) fizet utánam a kft. egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ettől az évtől egyéni vállalkozó lettem, a katát választottam, 25 ezer forintot fizetek havonta. Kérdésem, hogy a kft.-nek továbbra is kell-e az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni utánam? Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Szilveszterig választható három kedvező adózási mód Cikk

December 31-én három – a vállalkozásoknak jelentős adómegtakarítást eredményező – határidő jár le. Az óév utolsó napjáig lehet választani az alanyi mentességet az áfában. 2019-től négymillió forinttal, 12 millió forintra nő az áfamentesség bevételi határa, ezért több tízezer vállalkozóval bővülhet az alanyi mentesek több mint félmilliós tábora. Az év utolsó napjáig választható a kisadózók tételes adója (kata) és a kisvállalati adó (kiva), ha már január elsejétől ezen adózási módok egyike szerint kíván adózni a vállalkozó. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy 2018. december 31-én éjfélig az erre vonatkozó nyilatkozatot el kell juttatni az adóhivatalnak – írja mai sajtóközleményében a Pénzügyminisztérium.

Egyéni vállalkozók áttérése a kata hatálya alá Cikk

Mivel kell azonnal elszámolnia azonnal, és mit cipel magával egy ideig az egyéni vállalkozó, ha ezentúl katázni szeretne? Összefoglaltuk a bejelentéssel, a bevételekkel, a kintlévőségekkel, kedvezményekkel, támogatásokkal összefüggő legfontosabb tudnivalókat.

Záróbeszámoló kata előtti időszakról Kérdés

Tisztelt Szakértő! A hozzáértő segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben. Ügyfelem a 2017-es adóévben a társasági adó hatálya alá tartozott, és ennek megfelelően készítettem el neki a számviteli zárást. Elhatároltam a 2017. évet érintő, de a 2018. évben kiszámlázott bevételeket. A társaság 2018. február 1-jei hatállyal belépett a kata hatálya alá. Az alábbi kérdéseim merültek fel az áttérés és a záróbeszámoló elkészítése kapcsán: - ami 2017. adóévet érintő bevétel, de 2018. január 31-ig nem került számlázásra, azon tételeket a záróbeszámolóban továbbra is az aktív időbeli elhatárolás soron tartom nyilván? - egyáltalán helyesen jártam el, hogy ezen tételeket elhatárolásra és nem követelésre tettem? - a 2018.01.01-2018.01.31 időszakra szóló beszámolóban fel kell tüntetnem azon bevételeket, amelyeket 2018. január 31-ét követően kerültek kiállításr, de a 2018. január hónapot érintik? - 2017. adóévre a teljes eredménytartalékot és a 2017. évi eredményt jóváhagytuk osztalékként, ami pár hónapra rá már kifizetésre és leadózásra került. A 2017. évi beszámoló január 31-ét követően került elfogadásra. A katás időszak előtti záróbeszámolóban az osztalék elfogadás tényét könyvelnem kell és kötelezettségként szerepeltetem vagy az eredménytartalék soron tüntetem fel? Jól gondolom, hogy ezután az eredménytartalék után nem kell megállapítani osztalékot kiváltó adót? - Az osztalékot kiváltó adót a 2018.01.01-2018.01.31-e közötti időszakra szóló adózott eredmény után fizetem és vallom be? Köszönöm

Katás munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan értelmezhető, az a szabály katás egyéni vállalkozó esetén, hogy a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll? Magát az ingatlant ketten tulajdonoljuk, és az egyéni vállalkozás is ide van bejelentve. A tevékenységet itt folytatom. Tekinthető úgy, hogy a birtokomban van a tevékenység végzésének helye? Köszönettel!

Evából katába: így kell bejelenteni a változásokat Cikk

Evás bt. jelenleg a számviteli törvény hatálya alá tartozik. Január 1-jétől szeretne áttérni katára, csak a beltag működik közre, a kültag nem. Milyen feladatai lesznek az áttérés miatt? Milyen bevallást, illetve a bejelentkezés szükséges nyomtatványt kell beadni 2018 decemberében? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértőnk válaszolt.

Katások: kinek, mikor nem kell megfizetni az adót? Cikk

A kisadózók tételes adóját választó adóalanyoknak a tevékenységük után – fő szabály szerint – csak a törvényben meghatározott tételes adót kell megfizetniük, minden bejelentett kisadózó után. Egyes esetekben viszont mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól, annak megítélése viszont nem egyszerű, hogy mennyi időre szól a mentesség.

Egyhavi kata miatt vitte ügyét a Kúriáig az adózó Cikk

Mikor mentesül a kata megfizetése alól az adózó? Gyesen lévő katás ügyében döntött a Kúria.

Kiva feltétele, kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiva adózás kedvező lehetőségeiről szóló NAV tájékoztató alapján kérdezem, hogy "a kapcsolt vállalkozások adataival együttesen kiszámított bevétele várhatóan nem haladja meg az 1 milliárd forintot" feltételnek megfeleléshez figyelembe kell-e venni a kata adózás alá belépni kívánó társaság bevételi adataihoz annak 100 százalékban külföldi tulajdonosának – számunkra ismeretlen – várható bevételi adatait is? A 100 százalékban külföldi tulajdonos társaság ügyvezetője nyilatkozott arról, hogy nincs a társaság tényleges tulajdonosai között 25 százalék tulajdonosi részesedést elérő vagy meghaladó tulajdonos személy. A december 20-ai bejelentkezési határidő miatt kérem szépen a segítségüket, melyet előre is köszönöm!

Ingatlan bérbeadása és/vagy kata Kérdés

T. Szakértő! Legalább 36 órás munkaviszonnyal rendelkező magánszemély, ingatlan-bérbeadást végez, nem egyéni vállalkozóként. Egyéni vállalkozói igazolvány kiváltását tervezi, egyéb tevékenységre (kata adózási mód választásával). Van rá lehetőség, hogy az ingatlan-bérbeadást továbbra is magánszemélyként végezze, és mellette egyéni vállalkozóként is működjön, vagy a két tevékenység nem tud elválni egymástól? Köszönettel: Fazekas Péter

Csed, gyed, gyes, katás egyéni válalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! 50 ezer forint katát fizető, kataalany egyéni vállalkozó 2018. szeptember 26-ától gyermekvárás miatt táppénzt igényelt, 2018. 10,, 11., 12. hónapokra a kieső időszak miatt ezekre az időszakokra nem fizet katát. A szülés várható időpontja 2019 április vége. Kérdéseim: 1. Lehetőség van-e arra, hogy 2019-ben a táppénzt igényli, de a katát befizeti ugyanabban az időszakban ( a kata bevételi értékhatár miatt, hogy ne legyen 40 százalékos adólapja)? 2. A gyermek születése miatt milyen ellátásokra lehet majd jogosult, milyen összegben, mennyi ideig, ha a vállalkozási tevékenységében szeretne közreműködni? Köszönöm előre is válaszukat.

Kata és ekho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény 3. § (2a) bekezdésével kapcsolatban felmerült kérdésben kérem szíves közreműködését. Álláspontja szerint fennáll-e a hivatkozott jogszabályhely szerinti tilalom abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó az adóévben a kisadózók tételes adója szerinti adózást választotta, tevékenysége körében az „általános üzletviteli tanácsadás” szerepel, az általa e jogviszony alapján ténylegesen ellátott feladata – elnevezéstől függetlenül – megegyezik a más jogviszony (ahol van olyan jövedelem, aminél a közteherviselési kötelezettségek teljesítése az általános szabályok szerint történik és az ekho-választás egyéb feltételei is fennállnak) alapján ellátott és az ekhóval érintett tevékenységgel? Közreműködését köszönöm szépen.

Kata külföldi (3. országbeli) munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy korábbi kérdésre válaszolva kifejtette, hogy másik EU tagállami munkaviszony is feljogosít a nem főállású katára. https://adozona.hu/kerdesek/2018_6_8_KATA_kulfoldi_munkaviszony_mellet_fow Más-e a helyzet, ha nem uniós tagállamban (Szerbiában) van a 36-órás munkaviszony? Akkor is lehet nem főállású a KATA-s? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szabó Tibor

Gépjármű-kereskedelem – áfa, kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! 4519 Egyéb gépjármű kiskereskedelme - ÖVTJ kóddal szeretnének katás egyéni vállalkozást alapítani. Úgy kalkulálják, hogy az eladni kivánt kocsik összes eladási ára éves szinten 12 millió forint alatt lenne, így áfamentes tevékenységként szeretnék végezni. A használt gépjárműveket külföldi magánszemélyektől vásárolnák, és belföldi magánszemélyek részére értékesítenék. Ennél a tevékenységnél (használtautó-kereskedelem) választható így a 12 millió forint alatt az áfamentesség katás egyéni vállalkozásnál? Van áfa tekintetében valami bejelenteni való?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás egyéni vállalkozó csed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ingatlanértékesítés – teljesítési időpont

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close