1257 találat a(z) KATA cimkére

Kata táppénz bevétel Kérdés

Kata bevallásban fel kell-e tüntetni a táppénz összegét, bevételnek számít, vagy valamilyen más formában kell-e róla bevallást benyújtani? Az iparűzésiadó-bevallásban szerepeltetni kell?

Kata 4 órás munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gyesen lévő anyuka 4 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Szeretne egyéni vállalkozást alapítani, melyhez kata szerinti adózást választana. A munkaviszonya mellett milyen fizetési kötelezettségei keletkeznek az egyéni vállalkozásában? Köszönettel,

Kata – egyszerűsített foglalkoztatás bér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi munka) keretében naponta kifizethető munkabér maximalizált összege (12 700 Ft) felett fizetne a munkavállalójának. Megteheti-e, és a vállalkozónak keletkezik-e emiatt plusz adófizetési, -bevallási kötelezettsége? Vállalkozói jövedelem szerinti adózási formánál ugyebár keletkezne.

Katás vállalkozás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni: Építőipari kft.-ben tulajdonos és ügyvezető vagyok. A fiam alkalmazott a kft.-ben. Magasépítőtechnikusi végzettsége van. Amennyiben katás lenne, számlázhatna-e a kft. felé, nem jelentene-e összeférhetetlenséget az apa-fia viszony? Tevékenységi körébe felvehet-e olyan tevékenységet, amelybe belefér a kézápoló-műkörömépítő, és a testvére alkalmazott lehet-e a katás vállalkozásban? köszönöm válaszát.

Katából kilépő ügyvédi iroda Kérdés

T. Címzett! 2018. január 1-jétől a 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 3. §-a alapján a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya lehet az ügyvédi iroda is. A 2018. évi XLI. törvény (a továbbiakban: Módtv.) kihirdetést követő 31. naptól, azaz 2018. augusztus 25-étől hatályos rendelkezése alapján a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózásra áttérő ügyvédi irodák a betéti társaságokra, közkereseti társaságokra, egyéni cégekre vonatkozó általános szabályok szerint kötelesek megállapítani, bevallani és megfizetni az osztalék utáni adót kiváltó adót. A rendelkezés értelmében azon ügyvédi irodáknak, amelyek az új szabály hatályba lépését megelőzően választották a Katv. szerinti adózást, nem kell teljesíteniük az osztalék utáni adóval összefüggő adókötelezettséget, azonban ha az ügyvédi irodák adóalanyisága az adóévet követő üzleti évtől nem áll fenn, akkor az osztalék utáni adót kiváltó adó alapját nem képező összeg nem minősül vállalkozásba befektetett összegnek és csökkenti a nyitó mérlegben kimutatott saját tőke összegét. Kérdésünk, hogy jól értjük-e, hogy abban az esetben ha az ügyvédi iroda kikerül a Ktv. hatálya alól (2018.01.01- től volt kataalany), akkor meg kell fizetni az osztalék utáni adót kiváltó adót azon összeg után, amivel a nyitó saját tőkét csökkenti. 2018.09.11.

Katás egyéni vállalkozó kft.-tag ügyvezetői státuszának megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély katás egyéni vállalkozó egy kft. tagja és ügyvezetője is egyben. Helyes-e az, hogy egyéni vállalkozóként 50 ezer forintot fizet, a kft.-ben semmit. Véleményünk szerint a kft.-ben beáll a minimálbér utáni járulékfizetés és a katas egyéniben 25 ezer forintot kell fizenie, vagyis kötelezően a kft.-ben lesz főállása tagi jogviszonyosként? Ezen utóbbi esetben a járulékalap a mimimálbér lesz-e vagy a garantált bérminimum? Amennyiben vagy a tagi jogviszonya vagy az ügyvezetői státusza megszűnne, úgy már működik a jelenlegi verzió (25 ezer forint kata és 0 forint a kft.-ben)? Válaszát előre is köszönöm .

Kata - fantázia név Kérdés

Az lenne a kérdésem, hogy katás vállalkozó választhat-e magának fantázianevet? Ha igen, a könyvelő hol tudja ezt a fantázianevet bejelenteni, ha egyáltalán be kell jelenteni? Köszönöm a választ

Munkavégzés gyed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! A lányom gyeden van, a kisfia 2017.06.05-n született. Van egy egyéni vállalkozása, ami jelenleg szünetel. A szűlés előtt hozzám volt bejelentve 4 órában kozmetikusként. A munkahelye tulajdonképpen a vállalkozás székhelye. (Ez az ő egyéni vállalkozásának és az én egyéni vállalkozásomnak is a székhelye.) Szeretne dolgozni. A kérdés az, hogy járna jobban? Ha a vállalkozását aktiválja és kata alá bejelentkezik, vagy vállalkozói adózásban dolgozik mint vállalkozó, vagy az én egyéni vállalkozásomban mint alkalmazott 4 vagy 8 órában órában? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: M J-né

Jelentősen emelkedett a katás és a kivás vállalkozások száma Cikk

Az elmúlt másfél évben 110 ezer kisebb gazdasági szereplő csatlakozott a katához, és több mint húszezer közepes cég a kivához – ismerteti szombati számában a Magyar Idők.

Katás egyéni vállalkozó és a bérbeadás Kérdés

Kedves Adózóna Szakértő! Katás egyéni vállalkozó vagyok, jógát és angolt tanítok. Szeretnék egy jógastúdiót nyitni, ahol nemcsak én tanítanék, hanem más tanárok is, akik fizetnének a teremhasználatért. Ez klasszik bérbeadás szerintem. Az önkormányzatnál azt mondták, hogy magánszemélyként nem adhatok bérbe, ha katás vagyok, csak a vállalkozás keretein belül. Máshol pont fordítva írják, hogy katás nem veheti fel a bérbeadást a tevékenységei közé. Megint máshol, hogy a kizárás csak akkor történik, ha bevétele is származik bérbeadásból. Kérdésem, hogy mi a javaslatuk, tudok-e jógastúdiót működtetni katás egyéni vállalkozóként, vagy csinálnom kell rá egy céget? Esetleg magánszemélyként adhatok-e bérbe a katás egyéni vállalkozás mellett? Mert akkor magánszemélyként bérelném a stúdiót és adnám tovább bérbe a többi oktatónak. Köszönöm előre is a válaszukat! Üdvözlettel: Judit

Kata Kérdés

Érdeklődnék, hogy a 12 millió árbevétel áfásan, vagy anélkül értendő? Köszönöm gyors válaszukat

Az egyéni vállalkozói jogviszony helyessége – folytatás Kérdés

Tisztelt Széles Imre! Nagyon köszönöm a válaszát, de még nem teljesen értem. Az egyéni vállalkozó nem szüntette meg a munkaviszonyát, a munkahelyről ment csedre, gyedre, jelenleg is azon van. A fiatal gazda pályázatban vállalta, hogy főállásúként is fogja folytatni a vállalkozást. Most 2018. 01. 01-től kell neki főállásúnak lenni, ezért jelentkezett be a katába 2018. 01. 01-től. Még hogy halmozódjanak az események, szeptemberben várja a második gyermeket. Innentől már nem tudom, mi lenne a helyes megoldás. Előre is köszönöm a segítségét, üdvözlettel : Kutasi G.

Így adózik az osztalék után a katás, a kivás, az evás, a társasági adós Cikk

A különböző adózási módot (társasági adó, egyszerűsített vállalkozói adó, kisadózó vállalkozások tételes adója) alkalmazó társas vállalkozásoknak és tagjaiknak speciális szabályok szerint kell adózniuk az osztalék, osztalékelőleg után.

Kata – sofőr Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás sofőrszolgáltatást végző vállalkozó jövedelme 80%-át szlovák vállalkozástól kapja, amelynek nincs Magyarországon telephelye. Ebben az esetben nem külföldön kellene adóznia? A magyar jogszabályokkal ez nem ütközik? Köszönettel.

Egyéni vállalkozó, külföldön biztosított Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi magánszemély egyéni vállalkozást szeretne indítani itt Magyarországon, jelenleg Ausztriában biztosított heti 10 órás bejelentéssel. Kérdésünk az lenne, hogy amennyiben megmarad a kinti biztosítási jogviszonya, kell-e itthon egyéni vállalkozóként megfizetnie a minimum járulékot vagy amennyiben kata adózást választja, az 50 ezer vagy a 25 ezer forint katát kell-e megfizetnie? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíj mellett munkavégzés II.

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Gyesen lévő alkalmazott – munkaviszony megszűnése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ingatlan külső felújításának könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close