1226 találat a(z) KATA cimkére

Kata bevételi határ Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik továbbképzésen az hangzott el, hogy ha egy napot is vállalkozunk, a katát egész hónapra meg kell fizetni, azonban a bevételi határ összegénél az arányosítást figyelembe kell venni napokban. A kata információs füzetekben is úgy szerepel, hogy ha megfizette a főállású kata havi összegét, akkor arra a hónapra az egymillió forint bevételi összeget veheti figyelembe. Tegyük fel a vállalkozást befejezte valaki június 10-én, és arra a katát teljesen megfizeti, a bevétele összesen hatmillió forint lehet. Az előadó szerint nem, ebben az esetben napokra arányosítani kell, és kevesebb lehet a bevétele. Köszönöm válaszát.

Evát kivára vagy katára érdemes váltani? Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Társaságunk (kkt.) jelenleg evás, bevételi nyilvántartást vezetünk, éves árbevételünk 11-12 millió forint, kettő nyugdíjas tulajdonosa van, közülük az egyik személyesen közreműködik, a másik nem. Jövedelmet nem vesz ki egyik sem. Alkalmazott nincs, tehát csak kettő fő nyugdíjas. Negyedévente fizetjük a 37 százalék evát. Kérdésünk, hogy amennyiben megszűnne az eva – ahogy lehet olvasni –, akkor melyik adózási forma lenne számunkra a kedvezőbb? Várjuk megtisztelő válaszukat. Üdvözlettel: Handlné

Katából kivába Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy katás bt.-t nyugtaadási kötelezettség elmulasztásáért ki kell lépnie a kataalanyiságból . Kérdéseim: 1. Ez esetben áttérhet a katáról kivára? (A kiva belépési feltételeknél nincs felsorolva ez a típusú büntetés, csak a kiva adóalanyiság megszünésének eseténél szerepel.) 2. Katából kivára történő átlépés esetén kell-e beszámolót közzétenni (esetleg a nyitó mérlegről)? Köszönettel

Kata nyilvántartásai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy milyen nyilvántartásokat kell vezetni a katás, nem áfás egyéni vállalkozónak? A kata választása előtt pénztárkönyvet, tárgyieszköz kartonokat, vevő-szállító analitikát, valamint a banki nyilvántartást vezettünk. Most ezek helyett csak a bevétel-nyilvántartást kell (érdemes) vezetni? Válaszát előre is köszönöm!

Evából katába 2018. 07. 01-jétől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy evás, bevételi nyilvántartást vezető bt, 2018.07.01-jétől evából katába szeretne áttérni. A kérdés, hogy választhat-e 2018. 07. 01-jétől alanyi mentességet? Ha igen, akkor az éves 8 millió forintos határ vonatkozik rá? Ha egy munkát 2018. 07. 02-án számláz ki, melyet még 2018. 6. hóban végzett el, akkor ha 7. hóban folyik be az ebből származó bevétele, az már katás bevételnek számít-e? A NAV-hoz a T201T jelű nyomtatványon jelentem be?Önkormányzatnál változásbejelentésként, ott választhatom neki a tételes katás iparűzési adót? Ez időarányosan éves 25 ezer forint iparűzési adót jelent? Egyéb más bejelentési kötelezettség terheli a vállalkozást? Az evás időszakra vonatkozóan az eva-bevallást 30 napon belül kell leadnom és gondolom az iparűzésiadó-bevallást is? Segítségét előre is köszönöm.

Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Válaszhatja-e a katát az a vállakozó, akinek éves bevétele meghaladja, és várhatóan a jövőben is meg fogja haladni a 12 milliós értékhatárt? Köszönettel: Jeszenszky Lászlóné

Taóból katába év közben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérném a segítségét: egy bt.-ről van szó, amelyet április 1-jétől katába jelentettem át, addig a társasági adó szerint adózott. Azért történt ez év közben, mert a tag nyugdíjas lett, s ez az adózási forma a legkedvezőbb számára. Miután a 1871-es bevallást be kell adnom, s a tag nyugdíjas, szeretném március 31-ével "lezárni" a céget, kivenni a nyereséget, az eredménytartalékon lévő összeggel együtt. Hogyan csináljam? (Az osztalék utáni adókra gondolok.) Megtehetem-e, hogy júniusban leadózza, s a 08-as bevalláson most bevallom, vagy készítsek márciusra önellenőrzést, és akkor valljam be a 08-as bevalláson a fizetendőket? Válaszát, javaslatát előre is köszönöm!

Ügyvédi iroda áttérése katára Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben kérném a segítségüket. Egyszemélyes ügyvédi iroda 2018.01.01-től áttért a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) alá. Mivel a törvény szerint a megszűnés szabályait kell alkalmazni, így az iroda szerette volna megfizetni az osztalékot kiváltó adót. Erre azonban a törvény nem biztosít lehetőséget. Így szeretném megkérdezni, hogy jelen esetben mi a követendő eljárás? Az osztalékadót kell megfizetni az irodának az eddig felgyűlt eredménytartaléka alapján? Vagy nem kell sem az osztalékadót, sem az osztalékadót kiváltó adót megfizetnie az áttérés során, csak később, egy esetleges megszűnéssel egyidejűleg? Esetleg később várható még módosítás ez ügyben és a kata adózást választó irodáknak is lehetőségük lesz választani az osztalékadót kiváltó adót? Segítségét előre is köszönöm!

Eváról katára áttérés iparűzési adónál Kérdés

Eva hatálya alá tartozó bt. 2018. 05. 01-jével átlépett a kata hatálya alá, ezt 45 napon belül bejelentette az önkormányzatnál, aki határozatban elutasította a bejelentkezést, hivatkozva a 1990. évi C. törvény 39/B § 11 pontjára, miszerint, aki évközben kilép az evából, az nem jelentkezhet a kata alá az önkormányzatnál. Véleményem szerint a 39/B § (3) pontja lehetőséget ad a vállalkozásnak az önkormányzatnál is, hogy évközben bejelentkezzen a katába. Szeretném kérni a véleményüket, hogy valóban az iparűzési adó tekintetében korlátozva van az a cég, amely eva hatálya alól jelentkezik át kata alá és az önkormányzat szabályosan járt-e el?

Áfaalany katás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy ha áfaalany a katás vállalkozó, úgy a nettó számít-e az értékhatárnak, vagyis 15 240 ezer Ft lesz nála a bevételi értékhatár? Köszönettel: Jeszenszky Lászlóné

Kata megszüntetése, limit Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól gondolom- e, hogy ha katás egyéni vállakozást 07.01-jén szüntettek meg, akkor a 07. hóra még be kell fizetnem az 50 ezer forintot, viszont akkor nem 6.00 ezer forintos kerettel, hanem 7000 ezer forintos kerettel tudok számolni? Azaz a 40 százalékos adóm kevesebb lesz. Várom válaszát, tisztelettel.

Tárgyi eszközök és a kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (betéti társaság) 1998 évben váltott evára és 2016. évben katára, illetve 2017 év novemberétől be kellett jelentkeznünk az áfakörbe. Kérdéseim a tárgyi eszközökhöz kapcsolódnak. 1. A nettó 200 000 Ft alatti (úgy tudom most ez a határ) bekerülési költségű tárgyi eszköz beszerzés áfája egy összegben levonható? Az ezt meghaladó értékű tárgyi eszközökre a katás bt.-nek már több évre megosztva sem lehet az áfát levonni, sem amortizációt elszámolni? 2. Amennyiben a számítógép, amelyet vállalkozási célra használunk (van külön magánhasználatú gépünk is), nem képezi a bt. tulajdonát (mert, nem tűnt célszerűnek sem az eva, sem a kata időszakában a társaság tárgyi eszközeit szaporítani), a beszerzendő kiegészítők (például monitor, billentyűzet), alkatrészek (például alaplap, ház) áfáját levonásba helyezhetjük? 3. Az EVÁ-ra való átálláskor – vagyis még 1998-ban - az osztalék utáni adót kiváltó adó csökkentése érdekében - a Bt. személygépkocsi beszerzése mellett döntött. Az immár 20 éves – de még jó állapotban lévő személygépjárművet, ami után a társaság cégautó adót fizet – szeretné értékesíteni. Az így szerzett bevétel után bármilyen adó, vagy egyéb befizetési kötelezettsége keletkezik az immár KATÁ-s Bt.-nek? Előre megköszönve válaszát: M. I.

A kisadózás veszélyeire figyelmeztet az ügyvédi iroda Cikk

Töretlenül nő a kisadózás (kata, kiva) népszerűsége, mérnökök, programozók, fodrászok, ügyvédek ezrei választják ezen adózási formák valamelyikét. Mindeközben kevesen szembesülnek azon kockázatokkal, amelyeket ezen adózási formák rejtegetnek. Márpedig ezek következményei súlyos adóforintokban és büntetésekben mérhetők, akár a kisadózó, akár pedig a neki jövedelmet juttató vállalkozás számára – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

"Kötelező" visszatérés katáról szja-ra Kérdés

Kérdésem az alábbi: egy egyéni vállalkozó 2017. január 1-jétől kata adózás alá jelentkezett be. Sajnos múlt hónapban nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt megbírságolták, és már a határozat is rendelkezésére áll, hogy 2018. 05. 31-ével megszűnik a katás adózása, 2018. 06. 01-jétől visszatér szja-ra. A kataválasztás előtt volt vesztesége, melyet a 2017. évben teljes 20%-kal csökkentve tartottunk nyilván 2017. 12. 31-én. Kérdésem, hogy erre az 5 hónapra, illetve 151 napra (2018-ban) elszámoltnak kell tekinteni, időarányosan, ugye? Illetve a vállakozásnak volt adóalapba nem számító bevétele – készlet –, melyet a katára átlépés előtt állapított meg, ez most bevételnövelő tételként, csak az év végi "1853-s" bevallásban lesz figyelembe veendő, a negyedéves szjaelőleg-fizetési időszakban még nem kell vele számolni? Iparűzési adóban nem katás,"sima" bevétel-költség elszámolású, ott talán nem lesz teendő. Köszönöm előre is az együttgondolkodást! Köszönettel!

Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő. Katás vállalkozó vagyok és a havi 50 ezer forintot fizetem főállású katásként. De van egy 2 órás bejelentett munkaviszonyom is. Ha esetleg gyermeket szeretnék, akkor szüneteltethetem a katás vállalkozást és bejelenthetnek 8 órás munkaviszonyban? Vagy átjelentkezek a havi 25 ezer forintot fizető mellékállású katásra nem pedig szüneteltetem? Lehetséges ez év közben? Köszönöm szépen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close