Megjelent! Egyéni vállalkozók adózása, számvitele című kiadványunk

  • adozona.hu

Milyen típusú adózást választhat az egyéni vállalkozó? Lehet-e munkavállaló? Milyen tb-szabályokkal érdemes tisztában lenni? Mire kíváncsi a NAV? Milyen a szabályszerű nyilvántartás, könyvvezetés? Kiadványunk az egyéni vállalkozók döntéseihez kíván segítséget nyújtani.

Az egyéni vállalkozók alapvetően a személyi jöve­delemadó hatálya alá tartoznak, de a főfoglalkozású egyéni vállalkozók választhatják a kata szerinti adózást is. Sok vállalkozó került ki a katakörből, esetükben égetően fontos, milyen döntést hoznak, illetve hoztak, nem mindegy, milyen típusú adózást alkalmaznak. A jó döntés nemcsak a vállalkozás bevételeitől függ, hanem a költségek összetételétől, azok arányától és elszámolhatóságától is. Bármiféle váltást komolyan meg kell gondolni. Ebben is segítséget nyújthat kiad­ványunk.

A jövedelemadó mellett más adónemekkel is foglal­kozni kell, így különösen az áfa okozhat komoly fejtö­rést. Az alanyi adómentesség helyett indokolt lehet-e a normál adózás? Ha igen, milyen esetben? Milyen tárgyi eszköz áfáját lehet leírni? A társaságok számára isme­rős kérdéseket az egyéni vállalkozók is fel kell tegyék maguknak.

Az egyéni vállalkozó is lehet munkáltató, és ha így van, akkor tisztában kell lennie az alapvető társada­lombiztosítást érintő szabályokkal. Mit jelent a többes jogviszony, mikor elég a minimálbérig fizetni a járulé­kokat, és mikor kell a garantált bérminimumig leróni a kötelezettségeket?

Külön fejezetet kapott a kata választásának kérdése. Ebben a fejezetben bemutatjuk az új kata szerinti adó­zás szabályait, ki maradhatott a kata hatálya alatt, kik választhatják az új szabályozást és milyen feltételekkel. Milyen következményei vannak, ha tételes adót fizet a vállalkozó?

Az egyéni vállalkozót is terheli iparűzésiadó-fizetési kötelezettség, így azzal is tisztában kell lenni, hogy mikor, mennyi előleget kell fizetni, hogyan kell eljárni, ha több telephelye van az egyéni vállalkozónak. Ami pedig a könyvvezetést illeti, hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy ez nem az egyéni vállalkozók gondja, hanem a nagyvállalatoké. Valójában az egyéni vállalko­zásnak is kell nyilvántartásokat vezetnie, ha mást nem, bevételi nyilvántartást, de tevékenységétől függően akár naplófőkönyvet vagy pénztárfőkönyvet is. Hogyan kell ezeket vezetni? Mire kíváncsi a NAV? Mindezeket megtudhatja kiadványunkból.

Ízelítő kiadványunk tartalmából:

  • választható adózási módok, áttérés más adózási módra,
  • egyéni cég alapítása,
  • őstermelők, családi gazdaságok,
  • munkajogi kötelezettségek,
  • gazdasági események könyvelése,
  • egyéni vállalkozók áfa- és helyiadó-fizetési kötelezettsége,
  • társadalombiztosítási közterhek.

Az "Egyéni vállalkozók adózása, számvitele" című kiadvány ára bruttó 4990 forint.

Rendelje meg webáruházunkban most 4490 forintért 10% kiadói kedvezménnyel!

MEGRENDELEM


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs