Megjelent! Egyéni vállalkozók adózása, számvitele című kiadványunk

  • adozona.hu

Milyen típusú adózást választhat az egyéni vállalkozó? Lehet-e munkavállaló? Milyen tb-szabályokkal érdemes tisztában lenni? Mire kíváncsi a NAV? Milyen a szabályszerű nyilvántartás, könyvvezetés? Kiadványunk az egyéni vállalkozók döntéseihez kíván segítséget nyújtani.

Az egyéni vállalkozók alapvetően a személyi jöve­delemadó hatálya alá tartoznak, de a főfoglalkozású egyéni vállalkozók választhatják a kata szerinti adózást is. Sok vállalkozó került ki a katakörből, esetükben égetően fontos, milyen döntést hoznak, illetve hoztak, nem mindegy, milyen típusú adózást alkalmaznak. A jó döntés nemcsak a vállalkozás bevételeitől függ, hanem a költségek összetételétől, azok arányától és elszámolhatóságától is. Bármiféle váltást komolyan meg kell gondolni. Ebben is segítséget nyújthat kiad­ványunk.

A jövedelemadó mellett más adónemekkel is foglal­kozni kell, így különösen az áfa okozhat komoly fejtö­rést. Az alanyi adómentesség helyett indokolt lehet-e a normál adózás? Ha igen, milyen esetben? Milyen tárgyi eszköz áfáját lehet leírni? A társaságok számára isme­rős kérdéseket az egyéni vállalkozók is fel kell tegyék maguknak.

Az egyéni vállalkozó is lehet munkáltató, és ha így van, akkor tisztában kell lennie az alapvető társada­lombiztosítást érintő szabályokkal. Mit jelent a többes jogviszony, mikor elég a minimálbérig fizetni a járulé­kokat, és mikor kell a garantált bérminimumig leróni a kötelezettségeket?

Külön fejezetet kapott a kata választásának kérdése. Ebben a fejezetben bemutatjuk az új kata szerinti adó­zás szabályait, ki maradhatott a kata hatálya alatt, kik választhatják az új szabályozást és milyen feltételekkel. Milyen következményei vannak, ha tételes adót fizet a vállalkozó?

Az egyéni vállalkozót is terheli iparűzésiadó-fizetési kötelezettség, így azzal is tisztában kell lenni, hogy mikor, mennyi előleget kell fizetni, hogyan kell eljárni, ha több telephelye van az egyéni vállalkozónak. Ami pedig a könyvvezetést illeti, hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy ez nem az egyéni vállalkozók gondja, hanem a nagyvállalatoké. Valójában az egyéni vállalko­zásnak is kell nyilvántartásokat vezetnie, ha mást nem, bevételi nyilvántartást, de tevékenységétől függően akár naplófőkönyvet vagy pénztárfőkönyvet is. Hogyan kell ezeket vezetni? Mire kíváncsi a NAV? Mindezeket megtudhatja kiadványunkból.

Ízelítő kiadványunk tartalmából:

  • választható adózási módok, áttérés más adózási módra,
  • egyéni cég alapítása,
  • őstermelők, családi gazdaságok,
  • munkajogi kötelezettségek,
  • gazdasági események könyvelése,
  • egyéni vállalkozók áfa- és helyiadó-fizetési kötelezettsége,
  • társadalombiztosítási közterhek.

Az "Egyéni vállalkozók adózása, számvitele" című kiadvány ára bruttó 4990 forint.

Rendelje meg webáruházunkban most 4490 forintért 10% kiadói kedvezménnyel!

MEGRENDELEM


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járási költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Közalapítvány nonprofit kft.-t hoz létre

Pölöskei Pálné

adószakértő

Rekultiváció (?) elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs