hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

10 százalék kiadói kedvezménnyel: Egyéni vállalkozók adózása, számvitele című kiadvány

  • adozona.hu

Milyen típusú adózást választhat az egyéni vállalkozó? Lehet-e munkavállaló? Milyen tb-szabályokkal érdemes tisztában lenni? Mire kíváncsi a NAV? Milyen a szabályszerű nyilvántartás, könyvvezetés? Kiadványunk az egyéni vállalkozók döntéseihez kíván segítséget nyújtani.

Az egyéni vállalkozók alapvetően a személyi jöve­delemadó hatálya alá tartoznak, de a főfoglalkozású egyéni vállalkozók választhatják a kata szerinti adózást is. Sok vállalkozó került ki a katakörből, esetükben égetően fontos, milyen döntést hoznak, illetve hoztak, nem mindegy, milyen típusú adózást alkalmaznak. A jó döntés nemcsak a vállalkozás bevételeitől függ, hanem a költségek összetételétől, azok arányától és elszámolhatóságától is. Bármiféle váltást komolyan meg kell gondolni. Ebben is segítséget nyújthat kiad­ványunk.

A jövedelemadó mellett más adónemekkel is foglal­kozni kell, így különösen az áfa okozhat komoly fejtö­rést. Az alanyi adómentesség helyett indokolt lehet-e a normál adózás? Ha igen, milyen esetben? Milyen tárgyi eszköz áfáját lehet leírni? A társaságok számára isme­rős kérdéseket az egyéni vállalkozók is fel kell tegyék maguknak.

Az egyéni vállalkozó is lehet munkáltató, és ha így van, akkor tisztában kell lennie az alapvető társada­lombiztosítást érintő szabályokkal. Mit jelent a többes jogviszony, mikor elég a minimálbérig fizetni a járulé­kokat, és mikor kell a garantált bérminimumig leróni a kötelezettségeket?

Külön fejezetet kapott a kata választásának kérdése. Ebben a fejezetben bemutatjuk az új kata szerinti adó­zás szabályait, ki maradhatott a kata hatálya alatt, kik választhatják az új szabályozást és milyen feltételekkel. Milyen következményei vannak, ha tételes adót fizet a vállalkozó?

A hvg360.hu-n hétrészes cikksorozat jelent meg a kiadványból.

Az egyéni vállalkozót is terheli iparűzésiadó-fizetési kötelezettség, így azzal is tisztában kell lenni, hogy mikor, mennyi előleget kell fizetni, hogyan kell eljárni, ha több telephelye van az egyéni vállalkozónak. Ami pedig a könyvvezetést illeti, hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy ez nem az egyéni vállalkozók gondja, hanem a nagyvállalatoké. Valójában az egyéni vállalko­zásnak is kell nyilvántartásokat vezetnie, ha mást nem, bevételi nyilvántartást, de tevékenységétől függően akár naplófőkönyvet vagy pénztárfőkönyvet is. Hogyan kell ezeket vezetni? Mire kíváncsi a NAV? Mindezeket megtudhatja kiadványunkból.

Ízelítő kiadványunk tartalmából:

  • választható adózási módok, áttérés más adózási módra,
  • egyéni cég alapítása,
  • őstermelők, családi gazdaságok,
  • munkajogi kötelezettségek,
  • gazdasági események könyvelése,
  • egyéni vállalkozók áfa- és helyiadó-fizetési kötelezettsége,
  • társadalombiztosítási közterhek.

Az "Egyéni vállalkozók adózása, számvitele" című kiadvány ára bruttó 4990 forint.

Rendelje meg webáruházunkban most 4490 forintért 10% kiadói kedvezménnyel!

MEGRENDELEM


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó őcsg-nél

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Felszolgálási díj kölcsönzött munkavállalók esetében

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Taós fejlesztési tartalék

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink