1383 találat a(z) KATA cimkére

Katás bt. kültagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evás, bevételi nyilvántartást vezető bt. 2020-tól a kata adózási módot választotta. A kültag a bt. működésében nem vesz részt, jövedelmet eddig sem vett ki. Van főállású munkaviszonya. Kérdésem az lenne, hogy a kata alatt van-e járulékfizetési, illetve bevallási kötelezettsége a cégnek? Válaszukat előre is köszönöm.

Főállású kisadózó egyéni vállalkozó és kft. 50 százalékos tulajdonosa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású kisadózó egyéni vállalkozó gazdasági társaság 50 százalékos tulajdonosa. A kft.-ben személyes közreműködés nincs. Adó- és járulékfizetési kötelezettség a társaságban? A választ előre is köszönöm.

Kata - költség továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozó vagyok. A tevékenységemmel kapcsolatosan felmerülő utazási költségeket megtéríti részemre a megbízóm (a szerződésemben megjelölt megbízási díjon felül), de azt kéri, hogy az utazási költségemről állítsak ki részére egy számlát. Kiállíthatok egy számlát "költségek továbbszámlázása" megjelöléssel? Válaszát előre is köszönöm!

A vállalkozások kedd éjfélig választhatnak kedvezőbb adózási módot a teljes évre Cikk

A vállalkozások december 31-én éjfélig választhatnak kedvezőbb adózási módot, a határidő lejártáig választható a kisvállalati adó (kiva), illetve a kisadózók tételes adója (kata), ha a teljes 2020-as adóévben így adózna a vállalkozó – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden az MTI-vel.

Fiatal gazda az 5 év elteltével a gazdálkodást őstermelőként szeretné folytatni Kérdés

Segítséget szeretnék kérni az egyik fiatal gazda egyéni vállalkozó 2014.11.03-tól. Most lejár 5 év, meg szeretné szüntetni az egyéni vállalkozást, és a továbbiakban őstermelőként folytatná a gazdálkodást 2017.01.01-től katás vállalkozó. Most december 31-ével megszünteti a katát, januárban megszünteti a vállalkozást, az őstermelőit kiváltja. Kezdő őstermelőnek minősűl-e és a járulékot hogyan fizeti meg? A megszűnt vállalkozásból a gépek hogyan kerülnek át az őstermelésbe ? A 2019-ben beadott fagykár, ha megkapja, 2020-ban kerül kifizetésre Őstermelés bevétele lesz 2020-ban? Előre is kőszőnőm a segítséget K.Gabriella

Kisadózás anyasági ellátás mellett – amikor 40 százalék az adó Cikk

A kisadózó egyéni vállalkozók részéről gyakori kérdés, hogy kell-e 40 százalékos adót fizetniük, ha a gyermekük után folyósított ellátás ideje alatt bevételük keletkezik. Ennek tisztázása érdekében a NAV tájékoztatót közölt honlapján.

Kata gyed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érintett munkavállaló gyed mellett vállalkozóként szeretne számlázni annak a cégnek, ahol gyeden van (a gyed mellett nem tud vállalni fix óraszámú és fix munkarendben való személyes munkavégzést). Ettől a cégtől származó bevétele éves szinten átlépné az 1 m forint összeget. A munkavégzés a munkavállaló saját tulajdonában levő székhelyén történne, a feladatok elvégzése semmilyen személyes jelenlétet nem igényelne, saját eszközökkel és teljesen egyedi, munkavállaló által definiált munkarendben és módon zajlana. Emellett a munkavállaló számlázna még további legalább 1-2 cég/magánszemély irányába is, ezek kis összegű alkalmi munkák és nem érnék el a teljes éves bevétel 50 százalékát. Ehhez a munkavégzéshez, katas egyéni vállalkozást szeretne indítani. 2021 első feléig tudna működni eképpen, utána hosszabb szünet következne, mert következő gyermek érkezését tervezi a munkavállaló. - tud-e kata adózással egyéni vállalkozóként működni a fentiek alapján? - milyen szerződési formát célszerű alkalmazni a volt munkáltatóval ahová gyed mellett beszámlázna (megbízási szerződés, keretszerződés stb.)? - amennyiben az első gyermek 3. életévének betöltése előtt megszületik a második gyermek, a munkavállaló az első gyermek után folyósított csedre lesz jogosult akkor is, ha közben kata-s vállalkozóként volt bevétele ám az az alapján számított csed összege előnytelenebb lenne számára? Válaszát köszönöm!

Áttérési szabályok katára, illetve kivára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni abban, hogy milyen áttérési szabályokat szükséges alkalmazni kiváról katára, illetve eváról kivára történő áttérésnél társas vállalkozás esetében. Köszönettel várom segítségét!

Betéti társasági kültagja lehet katás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., ahol a beltag már katás, de a kültag is szeretné személyesen részt venni a munkában. Őt bejelenthetjük mint katás tagot?

Kata értékhatár Kérdés

Kérdésem a következő lenne. Ha november 29-én lép be valaki a katába, akkor novemberben az egymillió forintot arányositani kell, hogy megmaradjon az alanyi adómentessége az áfában? Vagy novemberre is 1 milliót és decemberre is 1 milliót leszámlázhat, és így is alanyi adómentes marad az áfában?

Katázási feltételek: egyeztetést sürget az Adótanácsadók Egyesülete Cikk

Az Adótanácsadók Egyesülete – a Pénzügyminiszter sajtóban megjelent nyilatkozatára reagálva – a társadalmi egyeztetés minél előbbi megtartását kezdeményezte a Pénzügyminisztériumnál a kisadózó (kata) törvény tapasztalatairól és jogszerűtlen alkalmazás megelőzéséhez szükséges intézkedésekről. „Az elmúlt időben több szervezet és közszereplő tett a katával kapcsolatosan a lehetséges változásokról eltérő nyilatkozatot, amelyek nagyfokú zavart és bizonytalanságot keltettek az érintettek körében. Azonban mindebből úgy tűnik, hogy a kérdés napirendre került, de fontos lenne a problémák felmérése, megvitatása mielőtt a változásokról döntés születik. Szerencsés lenne olyan megoldások megtalálása, amelyek a jogkövető vállalkozókat is megnyugtatják” – mondta Zara László, az egyesület elnöke.

Kényszer is lehet a kata: a munkáltatókon a kormány szeme Cikk

A kata lényege megmarad, ám a kormány fel kíván lépni az ellen, hogy egyre több munkáltató kényszeríti át ebbe az adózási formába munkavállalóját – közölte Varga Mihály ismertette a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Katás egyéni vállalkozó számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó táplálkozási tanácsadással foglalkozna. Ügyfeleinek személyesen és online is adna tanácsot. Köteles számlát kiállítani, vagy elég ha nyugtát ad a szolgáltatásról? Az online tanácsadásnál, hogyan kivitelezhető, utólag postán kell elküldeni a nyugtát, vagy számlát? Válaszát előre is köszönöm!

Kata, kiva, eva – Mit tartalmaz az őszi adócsomag a kisadózók számára? Cikk

Könyvelő- és bérszámfejtő-barát időzítéssel, 2019. november 12-én késő délután került fel az országgyűlés honlapjára a 2020-as őszi adócsomag, mely a „Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról” címet viseli (T/8015. számú törvényjavaslat), előadója pedig Varga Mihály pénzügyminiszter.

Adózás szálláshely-szolgáltatásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szálláshely-szolgáltatással foglalkozunk, a nyári 3 hónapra korlátozódik a tevékenységünk. Lányommal ketten osztozunk 13 szobán: 6 szoba 12 ágy a lányom nevén, 7 szoba 14 ágy az én nevemen fut. Eddig kata adózással meg tudtuk oldani, másodállásban (25 ezer Ft/fő/hó), mert nem léptük túl a havi 1 000 000 forint bevételt. De jövőre már a fentiekben leírt, kibővített létszámmal és szobaszámmal szeretnénk dolgozni, amire már megvan az engedélyünk. Az előzetes kalkulációnk szerint, így már meg fogjuk jövőre haladni a havi 1 000 000 Ft/fő bevételt, mivel bővültünk is, és minimális áremelést is tervezünk. Kb. 1 500 000 Ft/fő/hó (július, augusztus) bevételre számítunk. Számításaink szerint a kata így már nem biztos, hogy a legkedvezőbb adózási forma a számunkra. A szobánkénti adózás magánszemélyként (kb. 38 ezer Ft/év/szoba), esetleg ezzel kalkuláljunk? Szeretnénk a tanácsukat kérni, hogy van-e olyan adózási forma, ami számunkra a legkedvezőbb lenne?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlés áfájának levonhatósága

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Könyvelő felelőssége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close