239 találat a(z) GDPR cimkére

Bérlő személyes adatainak nyilvántartása Cikk

Van olyan törvény, rendelet, ami előírja a közös képviselő számára, hogy a társasházban kiadott lakások bérlőinek – ott lakóknak – személyes adatait köteles nyilvántartani? Olvasói kérdésre Dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Bérlő személyes adatainak nyilvántartása Kérdés

Vélemény mukavállaló egészségi állapotáról Kérdés

Adatvédelem: amikor korlátozott, milyen információkhoz lehet hozzáférni Cikk

Az európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) számos érintetti jog mellett biztosítja az úgynevezett hozzáférési jogot is. Ennek részleteivel egyre több hazai, illetve tagállami döntés is foglalkozik. Cikkünkben ezt a jogot járjuk körbe gyakorlati szempontból.

Alkotmánybíróság: az adatvédelmi hatóság jogosult elrendelni személyes adatok törlését Cikk

Az Alkotmánybíróság (Ab) 3110/2022. számú határozatában megsemmisítette a Fővárosi Törvényszék, valamint az azt helybenhagyó Kúria ítéletét, mely döntések kimondták, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) személyes adat törlését kérelem hiányában nem rendelheti el. Az érdekes döntés részleteit az alábbiakban mutatjuk be.

Ügyfélszolgálat és GDPR Kérdés

Az adat is a vállalati vagyon része: védje a támadásoktól, és főleg ne hagyja veszni! Cikk

Az utóbbi időszak robbanásszerű digitális fejlődése és a felhőtechnológia térnyerése a számos pozitívumot hozott magával a magyar kkv-szektorban. A sikertörténetet azonban beárnyékolják a veszélyek: a kiberbiztonsági kockázatok és a hackertámadások megnövekedése, vagy a gondatlan adatvesztésből adódó károkozás. Az iSolutions összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Sok a panasz a társasházi kamerákra: ezekhez a szabályokhoz kötött a megfigyelés Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság növekvő számban kap olyan panaszokat, melyek társasházi kamerás megfigyelésekkel kapcsolatosak. Az alábbiakban ezen döntések fontosabb jellemzőit mutatjuk be.

Brutális adatvédelmi bírságot szabott ki a NAIH mesterséges intelligencia alkalmazásáért Cikk

Friss határozatában rekord mértékű, 250 millió forintos adatvédelmi bírságot szabott ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egy pénzügyi szolgáltatóra azért, mert szükségtelen és aránytalan mértékben támaszkodott a mesterséges intelligenciára az ügyfélszolgálati hívások hangelemzésével kapcsolatosan. A döntés részleteit az alábbiakban mutatjuk be.

Így szabadulhatnak meg a hírlevelektől a koronavírus elleni védőoltásra regisztrálók Cikk

A koronavírus-járvány kitörését követően a magyar állampolgároknak a védőoltás igénybevételéhez előzetesen regisztrálniuk kellett egy honlapon. A regisztráció segítségével Magyarország kormánya, illetve a Kormányzati Tájékoztatási Központ hírlevelekben ismertette az állampolgárokkal a járványügyi helyzetet, illetve hívta fel a figyelmet újabb védőoltások felvételének szükségességére, bemutatta a kormányzati intézkedéseket. Az utóbbi időben viszont további területeken (például a szomszédos országban zajló háborús cselekményekkel összefüggésben) is hírleveleket kapnak a regisztrált személyek, mely hírlevelek a kormányzat politikájához, egyéb tevékenységeihez, és nem a járványkezeléshez kapcsolódnak. Cikkünkben bemutatjuk, milyen adatvédelmi aggályokat vet fel ez a gyakorlat.

Könyvelőváltás, iratanyagok átadása. Nézzük meg adatvédelmi szempontból! Cikk

A könyvelőváltás miatti iratanyagátadás kérdését több szempontból is körüljártuk, adatvédelmi szemszögből azonban még nem vizsgáltuk. Olvasónk az adatok megőrzéséről és törléséről kérdezte szakértőnket, dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt a kérdésre.

Európai Adatvédelmi Testületi iránymutatás a hozzáférési jogról Cikk

Iránymutatást tett közzé 01/2022. számon az Európai Adatvédelmi Testület, amely 2022. március 11-éig véleményezhető. Egyes rendelkezései valóban segítik a 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) értelmezését, mások viszont kevéssé gyakorlati javaslatokat fogalmaznak meg. Az iránymutatás lényegét az alábbiakban foglaljuk össze.

GDPR, adatvédelem: új szabályok az Egyesült Királyság és az EU között Cikk

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépésével európai szempontból harmadik országgá vált. Ennek következtében az Egyesült Királyságba irányuló adattovábbítások vonatkozásában a 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) pótlólagos, adattovábbítási feltételei alkalmazandók. Ezzel azonos a helyzet, ha az Egyesült Királyságban bejegyzett vállalkozás kíván az Európai Unió vagy más harmadik ország irányába személyes adatokat továbbítani. Cikkünkben ezen adatmozgások szabályozását mutatjuk be röviden.

Itt az első nem vagyoni kártérítés adatvédelmi incidens miatt Cikk

Az általános adatvédelmi rendelet alkalmazhatóvá válása óta az adatvédelmi incidenseknek szigorú jogkövetkezményei vannak. Akinek a személyes adatait az adatvédelmi incidens érinti ugyanis vagyoni és nem vagyoni kártérítést kérhet az incidens okozójától. Az itt részletezett németországi eset hasonló perek sokaságát vetíti előre, érdemes így szemügyre venni.

Közérdekű adatokat igényelne? Erre kell számítania Cikk

Bő egy hónapja, hogy törvény rögzíti: a közérdekű, illetve a közérdekből nyilvános adatokra mennyi ideig kell várni, illetve milyen egyéb előírásokra kell figyelemmel lenni. A szabályozást az alábbiakban mutatjuk be.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Teljesítés dátuma

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 június
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs