197 találat a(z) GDPR cimkére

250-nél kevesebb dolgozó a cégnél: kell-e adatvédelmi nyilvántartás? Cikk

Köteles-e adatvédelmi nyilvántartás vezetésére a 250 főnél kevesebb munkavállalói létszámmal rendelkező cég? – kérdezte az Adózóna olvasója. Antretter Erzsébet szenior menedzser, a Niveus Consulting Group szakértője válaszolt.

GDPR Kérdés

Érdeklődnék, hogy hol találom meg az igért ingyenes 5 munkaügyi iratmintát, most indult az előfizetésem . Üdv. Garamvölgyi Zsuzsa

Tapasztalatok a GDPR-ról: nehézséget okoznak a régi beidegződések Cikk

Nehézséget okozott a cégeknek a GDPR hatályba lépését követő kezdeti időszakban a korábbi beidegződések és adatvédelmi szempontból nem megfelelő gyakorlatok felszámolása. A technológiai innovációk a cégek által alkalmazott munkavégzési struktúrák, munkakörök és munkaköri feladatok átalakulását fogják eredményezni – hangzott el a Deloitte Legal Erdős és Társai Ügyvédi iroda üzleti reggelijén.

GDPR – Az érintetti megkeresések nyilvántartásáról Cikk

A május 25-étől Magyarországon is alkalmazandó GDPR nagy hangsúlyt fektet az érintetti jogok védelmére. A rendelet 5. cikke deklarálja az átláthatóság és elszámoltathatóság elvét, melyek megvalósulását az érintetti megkeresések nyilvántartása is elősegíti. Mit tartalmaz egy ilyen nyilvántartás? – dr. Galgóczi Gábor jogász, munkaügyi tanácsadó írása

Meghosszabbítva a GDPR – Munkaügyi iratmintacsomag akció! Cikk

Pár hónapja megkérdeztük önöket, hol tartanak a GDPR-felkészülésben, mi lenne a legnagyobb segítség ebben a pillanatban. A véleményüket figyelembe véve összeállítottunk egy munkaügyi iratmintacsomagot.

GDPR-iratminta Kérdés

Érdeklődnék, hogy előfizető vagyok, én is megkaphatnám a GDPR-nak összeállított munkaügyi iratmintát?

Iratminták Kérdés

Mint régi előfizető, a GDPR-t segítő munkaügyi iratmintákhoz hogyan juthatunk hozzá ?

GDPR iratminta Kérdés

Évek óta előfizetője vagyok az Adózónának. Idén augusztus 16-án kezdeményeztem az előfizetés meghosszabbítását (megrendelő azonosító: U-300922), tehát augusztus 23-a előtt. Akkor most emiatt én tényleg nem kapom meg a GDPR iratmintát?

Az Adózóna most munkaügyi iratmintákkal is segíti a GDPR felkészülést Cikk

Több hónapja hatályos az EU adatvédelmi rendelete, a GDPR, és a közelmúltban már az Info törvény módosításai is megjelentek. Egyre égetőbb kérdés, hogy egy esetleges ellenőrzés esetén minden cég be tudja mutatni: megtette a szükséges lépéseket a felkészülés és megfelelés érdekében. Pár hónapja megkérdeztük önöket, hol tartanak a felkészülésben, és mi lenne a legnagyobb segítség ebben a pillanatban. A véleményüket figyelembe véve összeállítottunk egy munkaügyi iratmintacsomagot, amelyből 5 kiválasztott iratmintát akciónk keretében most az előfizetési csomag részeként kaphatnak meg.

Könyvelők – GDPR Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem egy probléma megoldásához. Könyvelőként egyre többször találkozom ügyfelek azon kérésével, hogy a honlapjukon akarják szerepeltetni személyes adataimat (nevem, könyvelői PM regisztrációs számom). Ehhez én nem szívesen járulnék hozzá. Kötelező hozzájárulnom adatfeldolgozóként ahhoz, hogy a cégek a honlapjukon feltüntessék a személyes adataimat ahhoz, hogy a GDPR előírásainak megfeleljenek? Mi az erősebb, fontosabb? Az én személyes adataimhoz való jogom védelme, vagy a honlappal rendelkező társaságok GDPR-nak való megfelelése? Nem sért-e üzleti titkot az, hogy én, illetve az én társaságom mely céget könyveli? Én nem szeretném a piaccal tudatni, hogy mely társaságokkal van könyvelői szerződésem. Elegendő-e esetleg az, hogy az adatkezelő csak a belső adatvédelmi szabályzatában (honlapon nem megjelenített, írásos dokumentum a cég székhelyén, telephelyén) rögzítse az adatfeldolgozó könyvelő, könyvelő cég adatait, és azt egy esetleges vizsgálat esetén a hatóságnak (NAIH) azt átadja? Várom megtisztelő válaszát!

Munkahelyi adatkezelés: mit jelent az érdekmérlegelési teszt? Cikk

Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679. számú rendelete – azaz az általános adatvédelmi rendelet, más nevén a GDPR – különböző jogalapokat határoz meg a személyes adatok kezelésének jogszerűsége kapcsán. A jogalap leegyszerűsítve azt jelenti, hogy fennáll valamilyen, jogszabályban foglalt olyan tény vagy körülmény, amely a jogszerűséget megalapozza.

Iratmegőzés GDPR figyelembevételével Kérdés

Tisztelt Szakértő! A GDPR szabályozását is figyelembe véve, ha megszűnik egy munkavállaló munkaviszonya, meddig kell a személyes adatairól szóló nyilatkozatokat, személyiokmány-másolatokat megőrizni? Illetve ha ugyanezen okmányok cafeteria juttatás miatt kerültek elkérésre a munkavállalóktól, akkor hány év ezen iratok (másolatok, személyes adatokat tartalmazó, például az egészségpénztári belépési nyilatkozatok) megőrzési ideje a jogosultság megszűnése után? Válaszát előre is köszönöm!

GDPR: módosult az infotörvény. Mi változott, mi hiányzik? Cikk

Közel két hónapos csúszással végül 2018. július 25-én hirdették ki, majd július 26-án hatályba is lépett az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (infotörvény) átfogó módosítása, amelyben többek között az Európai Unió Adatvédelmi Rendelete (GDPR) által nyitva hagyott egyes területeket szabályozzák. A Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper ügyvédjelöltjei, Gondos Orsolya és Tálos Dániel az iroda szakmai blogján, az Advocatuson foglalták össze a legfontosabb változásokat.

Adatok megadásával nem sértem-e meg a GDPR-t? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltatóhoz érkezett adategyeztetési kérelem, XY Faktorház Zrt.-től, adós dolgozókkal kapcsolatban. Az ÁSZF vonatkozó rendelkezéseire történő hivatkozással. Kérdezem, hogy megadhatóak-e az általuk kért adatok, munkakör, bruttó, nettó munkabér, elérhetőségük, munkabérfizetés napja, hány százalékos letiltás terheli munkabérüket, milyen várakozó letiltásaik vannak, és milyen összegekkel. Ez nem végrehajtói felhívás, ez adatokról nyilatkozattétel kérés. Megadhatóak-e ily formában ezek az adatok, vagy megsértem-e ezzel a nyilatkozattétellel az adatkezelési előírást, a GDPR-t? Válaszát előre is köszönöm.

GDPR: kissé ködös az első jogsértésnél alkalmazható büntetés szabályozása Cikk

Az általános uniós adatvédelemi rendelet (GDPR rendelet) május 25-ei hatálybalépése után egy hónappal 2018. június 30-án életbe lépett az információs önrendelkezést szabályozó magyar jogszabály, az Info törvény módosítása is – emlékeztet hírlevelében az OrienTax.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close