196 találat a(z) GDPR cimkére

Kidobott ambuláns lapok, postán eltűnt leletek – adatvédelmi incidensek tanulságokkal Cikk

Elhagyott adatokkal teli pendrive – ez csak egyike a közelmúltban tapasztalt, gondatlanságból eredő adatvédelmi incidenseknek. A 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) szigorú szabályokat állít fel az adatvédelmi incidensek kezelésére, illetve bejelentésére. Ezen szabályrendszer ellenére valamennyi tagállamban, így Magyarországon is rengeteg adatvédelmi incidens történik. A legjellemzőbbeket a tanulságokkal az alábbiakban foglaljuk össze.

Megváltoztak az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánosságának szabályai Cikk

2018. május 25. napja óta a személyes adatok védelmére vonatkozó előírásokat a 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) tartalmazza. A közérdekű, illetve a közérdekből nyilvános adatokhoz való hozzáférés szabályozására ugyanakkor megmaradt a 2011. évi CXII. törvény (Info. tv.). Mindkét norma rendelkezéseit május 5-étől átmenetileg jelentősen módosította a 179/2020. kormányrendelet. A szabályozást az alábbiakban mutatjuk be.

Távmunka vagy home office: hasonló, mégis sok mindenben eltérő szabályok Cikk

A március 19-étől hatályos rendelkezések szerint az akkor kihirdetett veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig a munkáltató egyoldalúan elrendelheti a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést. A két fogalom egymáshoz közeli, mégis eltérő munkajogi megítélés alá esik. A home office kérdését a legtöbb munkáltató rugalmasan kezeli, ami a hirtelen „átállás” és a kellő gyakorlat hiányában érthető, azonban néhány alapvető szabályt szükséges betartani.

A koronavírus-járvány adatkezelési szempontból Cikk

Hónapokkal korábban már jelentkezett elsősorban nemzetközi hátterű munkáltatóknál az az igény, hogy a munkavállalókat, látogatókat, beszállítókat, ügyfeleket kérdőívekkel keresték meg, melyben arról érdeklődne az adott vállalkozás, hogy az érintett potenciális veszélyforrásnak tekinthető-e. A kérdések arra irányulnak, hogy az érintett személy járt-e, illetve jár-e fertőzéssel érintett területen, illetve érintkezett-e ilyen személlyel. Tekintettel ennek adatvédelmi szempontjaira, a kérdésben a tagállami adatvédelmi hatóságok és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is állást foglaltak.

GDPR – hőmérsékletmérés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jelen járványügyi helyzet figyelembevételével egy élelmiszergyártó élhet-e a dolgozói hőmérsékletének ellenőrzésével munkába álláskor? Ha igen, milyen feltételekkel teheti meg a GDPR szempontjából? Válaszát előre is köszönöm!

Könyvvizsgálat GDPR Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Magyar Könyvvizsgálói Kamara ajánlása így fogalmaz: "A jogszabályi kötelezettségen alapuló könyvvizsgálói tevékenység [Kkt. 3. § (1) bekezdése] teljesítésével összefüggésben a könyvvizsgáló a megbízója által számára átadott vagy hozzáférhetővé tett személyes adatokhoz juthat, melyekkel kapcsolatban jelen kamarai értelmezés szerint a könyvvizsgáló adatkezelőnek minősül. Az adatkezelés jogalapja tekintetében, a Kkt. 3. § (1) bekezdésében meghatározott könyvvizsgálói tevékenység vonatkozásában, a megbízó jogos érdekére alapított adatkezelési jogalap azonosítható." Mivel a jogos érdeken alapuló adatkezeléshez érdekmérlegelési teszt elvégzése szükséges, és a gyakorlatban kizárólag az ügyvezetők és a könyvvizsgált vállalkozás tagjai személyes adataihoz jut hozzá a könyvvizsgáló és azokhoz is a szerződés megkötése, valamint a pénzmosás-megelőzés miatti törvényi kötelezettség következtében, így a jogos érdek helyett nem lenne-e megfelelőbb jogalap a szerződés teljesítése vagy az adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítése? Köszönöm válaszát!

Milliós bírsággal járhat, ha szabálytalan a kamerás megfigyelés Cikk

Akár több millió forintos bírságra is számíthatnak azok a videós megfigyelőrendszereket alkalmazó cégek és intézmények, amelyek nem ügyelnek a személyes adatok megfelelő kezelésére. Az idei évtől új uniós iránymutatás segíti a magyar jogalkalmazókat a vonatkozó jogszabályok értelmezésében és alkalmazásában – hívja fel a figyelmet a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda.

Repkednek a milliós adatvédelmi bírságok Cikk

Ahogyan távolodunk időben a GDPR alkalmazhatóvá válásától, úgy jelennek meg növekvő számban a tagállami hatóságok bírság szankciót is tartalmazó döntései. Ezeknek a döntéseknek az ismerete nem csupán a bírság mértéke szempontjából fontos iránymutatás, arra is figyelni kell, hogy a hatóságok mely szempontrendszer alapján vizsgálták az adatkezelők nemmegfelelését. Az alábbiakban egy marketingcélú adatkezeléssel összefüggő bírsághatározat kerül bemutatásra, amely az adott vállalkozásnak milliárdjaiba került.

Kérdéseket vet fel a munkavédelmi törvény változása Cikk

A munkavédelmi törvény legutóbbi, 2020 január elseje óta hatályos változása a munkaegészségügyi vonatkozású bejelentések tartalmát szabályozza újra és az eddigiektől eltérő nyilvántartási kötelezettségeket ír elő, például a veszélyes anyagok hatásainak kitett munkavállalókra vagy a vegyianyagok kezelésére, nyilvántartására vonatkozóan. A jogalkotó alapvető célja természetesen nem vonható kétségbe, ez a munkavállalók egészségének védelme. Az új paragrafusokkal elérni kívánt munkáltatói intézkedések eredménye, jogszerűsége viszont már felvet kérdéseket. Nehezen megválaszolható kérdéseket, olvasható az ALEMONA – Közösség a munkavédelemért közleményében.

Évtizedekig őrzi az állam az egészségügyi adatainkat Cikk

Évek óta működteti az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT), melyhez ebben az évben már a magánszolgáltatók is kötelesek csatlakozni. Érdemes tehát bemutatni a rendszer működését, illetve annak előnyeit valamint hátrányait is.

GDPR: mikor kell törölni a reklámcélból kezelt adatokat? Cikk

Gyakran előfordul, hogy e-mailen vagy telefonon terméket vagy szolgáltatást kínálnak számunkra, mely kapcsolatfelvételnek vagy ismételt kapcsolatfelvételnek nem örülünk. Arra is sor kerülhet, hogy a vállalkozásunk meglévő ügyfelei figyelmét szeretné egyéb termékeire, szolgáltatásaira felhívni. Ezzel összefüggésben pedig használná a szerződés teljesítése körében hozzá kerülő személyes adatokat. Nézzük, milyen választ ad ezen kérdésekre a GDPR.

Adatvédelem: egyre több a bírság, kevés a felkészült szervezet Cikk

Meghaladta a 140 millió forintot a Magyarországon működő cégekre kiszabott GDPR bírságok együttes összege. Leggyakrabban a személyes adatok kezelésére vonatkozó elvet sértik meg a vállalatok. Az EY tapasztalata szerint a legtöbb szervezet a mai napig késik a GDPR-megfeleléshez szükséges IT-fejlesztések befejezésével, amivel további bírságokat kockáztatnak.

Elbocsátott dolgozóktól származik az adatvédelmi panaszok többsége Cikk

Meglehetősen hosszú türelmi idő után az adatvédelmi hatóságok egyre gyakrabban nyúlnak az adatvédelmi bírság kiszabásának eszközéhez. A bírságok ráadásul egyre nagyobbak, így a vállalkozások alapvető érdeke a GDPR előírásainak való megfelelés. Sokan – alaptalanul – abban reménykednek, hogy nem kerülnek az adatvédelmi hatóság látókörébe, ám a hatósági vizsgálat bármikor bekövetkezhet. Nézzük, mire kell különösképpen ügyelni!

Növekvő adatvédelmi bírságok: célkeresztben az egészségügy Cikk

Másfél éve vált alkalmazhatóvá az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR), mégsem veszik ezt a vállalkozások kellően komolyan. Ennek következtében a tagállamokban növekvő mértékű bírságokkal találkozunk. Míg kezdetben a bírságok mértéke néhány kirívó esetet leszámítva alacsony volt, ma már jellemzően több tízmillió forintnak megfelelő összegre rúgnak az „egyszerű” vállalkozásokra kiszabott büntetések. Különösképpen bírságnövelő tényező, amikor a jogsértő vállalkozás „érzékeny” adatok kezelése során hibázik. Lássuk a legfrissebb döntéseket (a bírságokat forintban kifejezve, kerekítve mutatjuk)!

Figyelem! Változik a holland természetes személyek közösségi adószáma Cikk

Hollandiában a GDPR (Általános Adatvédelmi Rendelet) miatt 2020. január 1-jétől megváltozik az áfafizetésére kötelezett természetes személyek regisztrációs száma (közösségi adószáma), olvasható a NAV honlapján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi mentes küszöbérték túllépése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Alanyi mentes társaság online tananyag értékesítése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close