188 találat a(z) GDPR cimkére

A munkavállalók ellenőrzésének korlátai: amit lehet, és amit nem Cikk

A munkaviszonnyal összefüggő ellenőrzések területére is vonatkozik az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR). Ezt egészíti ki a munka törvénykönyve rövid szabályozása, mely nemrégen változott. Az előírások meglehetősen általános jellegű korlátokat tartalmaznak, cikkünkben bemutatjuk, hogyan kell ezeket a gyakorlatban értelmezni.

Nyomkövetés GPS-szel: mit rögzíthet és mit nem jogosan a munkáltató? Cikk

Számos kérdést vet fel az Európai Unió tavaly május 25-étől hatályos általános adatvédelmi rendelete (GDPR) a nyomkövetők alkalmazásával összefüggésben; cikkünkben sorra vesszük az ezzel kapcsolatos dilemmákat.

Ekkor lehet más célra használni személyes adatot Cikk

A személyes adatok kezelésének minden esetben van adatkezelési célja, ami a célhoz kötöttség elvéből is következik. Személyes adat ugyanis kizárólag konkrétan meghatározott, egyértelmű és jogszerű célból kezelhető. Az élet azonban néha olyan helyzet elé állítja az adatkezelő vállalkozást, amikor a kezelt személyes adatot más célra is használnia kellene. Erre a GDPR szűk körben lehetőséget biztosít. Nézzük, milyen esetekről van szó, illetve, hogyan kell alkalmazni a szabályokat!

Ügyféltájékoztatás GDPR-módra: a csillagokat is le kell hozni az égről Cikk

Minden vállalkozás kezel személyes adatokat, hiszen üzletszerű gazdasági tevékenysége körében természetes személy ügyfelei, illetve jogi személy ügyfelei természetes személy kapcsolattartói, törvényes képviselői személyes adatait feltétlenül kezeli. Ezzel kapcsolatosan gyakran felmerül a kérdés: milyen formában kell eleget tenniük tájékoztatási kötelezettségüknek? Elegendő-e például az, ha az adatkezelési tájékoztató a honlapon elérhető? Kell-e egyáltalán adatkezelési tájékoztatót elhelyezni a honlapon? Milyen részletesen kell eleget tenni a tájékoztatási kötelezettségnek? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ.

GDPR társasházaknak: így kezelhetik a lakók adatait Cikk

Társasházi lakástulajdonos egyben közös képviselő is. A társasháznak van adószáma, ügyvéd által írt alapító okirata és szmsz-e. Tulajdonosok és bérlők lakják a lakásokat. Eddig az ott élők nevét, telefonszámát tartotta nyilván – egy füzetben – a közös képviselő. A GDPR-hoz kapcsolódóan milyen szabályzatot kell készíteni – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Egyéni vállalkozók a GDPR labirintusában Cikk

A GDPR követelményrendszere meglehetősen bonyolult, és számos értelmezési problémát vet fel különösképpen a kisebb adatkezelők számára. Fokozottan ez a helyzet az egyéni vállalkozók esetében, így érdemes áttekinteni, hogy vonatkozik-e rájuk bármiféle kivétel, illetve hogy milyen kötelezettségek terhelik az egyéni vállalkozókat, valamint azokat, akiknek ügyfelei között egyéni vállalkozók is vannak.

Életkora miatt nem kap hitelt? A GDPR szabályait is sértheti a bank Cikk

Az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) esetjoga most kezd kialakulni, hiszen a szabályrendszer csak egy éve vált alkalmazhatóvá az unió területén. Egymás után jelennek meg a tagállami döntések, melyek a rendelet kiterjesztő értelmezését vetítik előre. Az egyik ilyen döntés egy hitelintézet életkori adatokra támaszkodó hitelezési gyakorlatát bírálta.

Amikor adatvédelmi probléma a postán kitett szemetes kosár Cikk

Sok esetben abszurd döntések meghozatalára készteti az adatkezelőket az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletében (GDPR) kilátásba helyezett, csillagászati mértékű bírságoktól való félelem, melyek mögött általában félreértések húzódnak meg. Ezen túlmenően az élet is produkál a jog eszközeivel nehezen kezelhető helyzeteket.

Családi adatkezelési tájékoztató? Mutatjuk, mikor van rá szükség Cikk

Lassan már senkinek nem okoz meglepetést, hogy ha egy üzleti vállalkozás személyes adatokat kezel, adatkezelési tájékoztatót kell készíteni. Azon (természetes) személyeknek, akiknek az adatait a vállalkozás kezeli, tudniuk kell ugyanis, hogy az milyen feltételek mellett történik. Számos határterület létezik azonban, melyek esetében nem egyszerű eldönteni, kiterjed-e rájuk az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) hatálya. Lássuk az úgynevezett háztartási kivétel körét!

Bírság járhat adatbiztonsági kötelezettségszegés esetén Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egyre több határozatot hoz, melyek már a 2018. május 25. napjával alkalmazandóvá vált Általános Adatvédelmi Rendeletre (GDPR) épülnek. Ezen döntések között több olyan is található, melyben a hatóság az adatbiztonsági kötelezettségek megsértése okán szabott ki adatvédelmi bírságot. Érdemes tehát végigvenni azon szempontokat, melyekre különösképpen szükséges ügyelni.

Mikor, kitől kérhet erkölcsi bizonyítványt a munkáltató? Cikk

Hosszú ideje vita tárgyát képezi a bűnügyi személyes adatok kezelése. Egyrészt ezen adatok kezelésére valós igény mutatkozik, hiszen például a munkavállaló szavahihetősége, erkölcsi alkalmassága, megbízhatósága mindig releváns szempontok. Ezzel szemben áll a személyes adatok védelme, illetve az egyén információs önrendelkezési joga, mely kereteket szab ezen adatok felhasználhatóságának. Nézzük, hogy a piaci igény és a jogi korlátok milyen gyakorlati feltételeket eredményeznek!

Vásárlók könyve: lecserélni nem kell, de van feladat a GDPR miatt Cikk

Nem kell kicserélni a vásárlók könyvét az üzletekben. Az új uniós adatvédelmi előírások miatt módosulnak ugyan a vásárlók könyvével kapcsolatos szabályok, azonban a gyakorlatban ez mindössze annyit jelent, hogy a fogyasztók a jövőben már nem láthatják egymás bejegyzéseit és adatait – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdai közleményében.

Milliós bírság az ügyfél telefonszámának tárolásáért Cikk

Egymás után hozza a GDPR rendelkezéseit érvényesíteni kívánó döntéseit a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. Ezen friss döntések egyikét mutatjuk be, mely azt vizsgálja, hogy az adatkezelő milyen szempontok alapján kezelheti az érintett (ügyfele) kapcsolati telefonszámát.

Ennyi személyes adat indokolt az ügyfelek azonosításához Cikk

Az ügyfelekkel összefüggésben számos személyes adatot kell kezelni, amelynek során meg kell felelni a GDPR előírásainak, illetve az adatkezelésekről megfelelően tájékoztatni is kell az ügyfeleket. Összefoglaltuk a legfontosabb szempontokat, amelyekre ennek során ügyelni kell.

Google mail, cloud megfelel a GDPR-nak? Kérdés

Tisztelt Szakértők! Megfelel a GDPR rendelkezéseinek, ha a Google cloud és mail rendszert alkalmazzuk szolgáltatóirodaként saját munkatársaink között olyan ügyfél fájljainak közös elérésére, akivel távoli szerverén keresztül dolgozunk? Válaszukat köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close