179 találat a(z) Ausztria cimkére

Ausztriai munkavégzés Kérdés

Egy kft. alvállalkozóként végezne munkát Ausztriában. Milyen feladatai vannak alvállalkozóként bejelentkezés, tb, adózás szempontjából?

Motorcsónak vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! UID számmal rendelkező építőipari cégbe Ausztriából áfa nélkül megvásárolható-e egy motorcsónak, és milyen feltételekkel? Nincsen folyamatos bevétele a cégnek motorcsónak-kiskereskedelemből, kölcsönzésből, kizárólag reprezentatív célt szolgálna a jármű. Köszönöm szépen válaszát!

Katás vállalkozó EU-s értékesítése Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Kata hatálya alá tartozó, alanyi adómentes kézműves egyéni vállalkozó vagyok. Szeretnék kimenni ausztriai vásárra értékesíteni. Tehát várhatóan magánszemély vásárlóim lesznek Ausztriában. Az lenne a kérdésem, hogy van-e valami bejelentési kötelezettségem a magyar és az osztrák hatóságok felé? Valamint, ha kiviszem Ausztriába a kézműves termékeimet értékesíteni, ott ugyanazt a nyugtatömböt és számlakönyvet használom, mint itthon, attól függetlenül, hogy euróban állítom majd ki a bizonylatot? Vagy Ausztriában kell nyugtatömböt vásárolnom? Az ott megszerzett bevétel is a katás bevételem lesz? Vagy erről valami külön nyilvántartás kell majd, és nem itthon adózok utána? Kell külön bevallás vagy adatszolgáltatás az Ausztriában megszerzett bevételről? Előre is köszönöm a segítségét!

Adószám kiváltása Ausztriában Kérdés

Kedves Szakértő! Alanyi mentes adószámú egyéni vállalkozó vagyok, a közösségi adószámot most igényeltem meg. Művészeti tevékenységgel foglalkozom, táncos, zenés előadásaim vannak. Mivel igény lenne rá, Ausztriában szeretnék operett gálaműsorokban fellépni, amit én szerveznék meg. Szerződést készítettem egy osztrák céggel, hogy részemre jegyeket árusítsanak elővételben. Nemrég felhívtak azzal, hogy a jegyértékesítést csak úgy tudják vállalni, és részemre az összeget utalni, ha osztrák adószámot kérek. Milyen módon tudom én ezt intézni, vállalkozói adószám kell, vagy csak mint magánszemély kell adószámot kiváltani? Ha már adószámom lesz, akkor számlatömböt is Magyarországon kell vásárolni? Hogyan és hol kell adóznom, könyveltetnem, ha ottani adószámot kérek? Várom szíves segítő válaszukat.

Gyes alatt külföldi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg gyesen vagyok, magyar munkáltatónál vagyok állományban. Szeretnék Ausztriában munkát vállalni. Van bejelentési kötelezettségem a MÁK vagy egyéb szerv felé, illetve ez esetben továbbra is jogosult vagyok a gyesre? Lakhelyem továbbra is Magyarország marad.

Adó-visszatérítési támogatás Kérdés

Üdvözlöm! Az Áfa-visszatérítés és kamattámogatás otthonteremtéshez című cikkre hivatkozva szeretnék egy kerdest feltenni, amit eddig senki nem tudott egyertelműen megválaszolni: Az adó-visszatérítési támogatás igenybevételéhez szükséges a magyar tb-jogviszony, vagy megfelel más európai tb-jogviszony is? Konkrét példával élve, én minden feltételnek megfelelek, de Ausztriaban dolgozok több mint 180 napja, a tb-jogviszonyom is kint van. Sajnos nincs egyértelműen leírva sehol, hogy ebben az esetben elfogadják a kinti igazolást, és igénybe vehetem a támogatást, vagy nem? Nagyon sok helyen jártam már ez ügyben, de senki számára nem egyértelmű, hogy az igénylés napján szükség van magyar tb-jogviszonyra, vagy elfogadják a külföldit...? Válaszát köszönöm! Kollár Attila

Külföldi munkaviszony, magyar egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ausztriában munkaviszonnyal rendelkező magyar állampolgár Magyarországon kíván egyéni vállalkozást indítani. Az A1-es igazolás alapján az osztrák tagállam joga alkalmazandó. Alapvetően arra lennék kíváncsi, hogy mi a különbség ebben az esetben a "normál" belföldi egyéni vállalkozáshoz képest. Milyen bevallási és fizetési kötelezettségei lesznek belföldön az egyéni vállalkozónak? A webes ügysegéden indításkor jelölni lehet, hogy EGT-tagállamban munkaviszonnyal rendelkezik. Ezek után a T1041-es nyomtatványon nem kell őt bejelenteni, ugye? Az '58-as bevallásokat (nullásan) be kell-e nyújtani? Magyarországon csak az szja-bevallás alapján keletkezik fizetési kötelezettsége, amennyiben nincs alkalmazottja? Abban esetleg tud-e segíteni, hogy ebben az esetben az osztrák hatóságoknál (tekintve, hogy ott biztosított) keletkezik-e befizetési/bevallási kötelezettsége az egyéni vállalkozás tekintetében? Köszönöm.

Nemzetközi személyszállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás egyéni vállalkozóként személyszállítással foglalkozom. Az árbevétel egy része nemzetközi személyszállításból származik. A szolgáltatás nagy része külföldi magánszemély, illetve magyar cég alkalmazottainak szállítása. Kérdésem az lenne, hogy a számlán meg kell-e bontani az országhatáron belüli és kívüli kilométerekett? A számla teljes összege áfamentes, vagy a magyar útvonalra eső áfát meg kell fizetni? Kell-e osztrák adószámot kérni, ha a szállítás egy része Ausztriában történik? Köszönöm a választ!

Háromszögügylet Kérdés

"A" belföldi adóalany árut értékesít szlovák székhelyű kapcsolt vállalkozása, "B" részére, aki továbbértékesíti az árut változatlan formában Ausztriába egy osztrák adóalany, "C" felé. Az áru csak egyszer mozog, Magyarországról közvetlenül Ausztriába kerül, tehát "A"-ból "C"-be. 1.) Jól gondoljuk-e, hogy a leírt ügylet háromszögügyletnek minősül? 2.) Hol lesz a teljesítés helye abban az esetben, ha – a fuvart "A" viseli – ha a fuvart "B" viseli? 3.) Ha a teljesítés helye esetleg külföld, akkor ez azt jelenti, hogy az adott társaságnak be kell jelentkeznie az adott országban, és az ottani áfakulccsal kell kiállítania a számlát, vagy közösségi termékértékesítésnek minősül, és a magyar áfa hatályán kívüli számlát kell kibocsátani?

Szorul a hurok a nagy adóelkerülők körül! Így menekülhetnek meg Cikk

Négy hónapig még rendkívül kedvező feltételek mellett lehet hazahozni és legalizálni a külföldi bankszámlákon tartott összegeket, amelyeknek eddig a töredékét helyezték el az érintettek az eltitkolt jövedelmek kifehérítését szolgáló stabilitás megtakarítási számlákon (smsz). A külföldi bankszámlákon tartott összegek hazahozatalára és kifehérítésére ösztönöz az is, hogy 2017 szeptemberétől már a magyar adóhatóság is értesülni fog a más országokban – köztük több kedvelt adóparadicsomban – elhelyezett adózatlan jövedelmekről.

Bekeményítene Ausztria is a külföldiek családi pótlék ügyében Cikk

Támogatná az Ausztriában dolgozó külföldiek családipótlék-juttatására vonatkozó szabályok szigorítását az osztrák kancellár – derül ki a Kronen Zeitung vasárnapi számának adott interjújából.

Adózás, tb és ügyintézés külföldi munkánál Cikk

Külföldi munka adózási, társadalombiztosítási és ügyintézési teendőiről érdeklődött olvasónk. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési szakértő válaszolt.

Alapítványi szolgáltatás igénybe vétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapítvány idősek otthona üzemeltetését végzi. Ennek keretében áfamentes tevékenység folytatása mellett van áfaköteles tevékenysége is, melyre az általános szabályok szerint van bejelentkezve. Az áfaköteles tevékenység: az alapítványnak van saját konyhája, melyben az ellátottak ételeit készíti el saját munkaerővel (ez az áfamentes tevékenységéhez tartozik, de ugyanerről a konyháról kiszállítást is végez.) Ez a két tevékenység ugyanabban az épületben történik. Az ingatlanhoz tartozik egy, az idősek pihenését szolgáló kert is, melynek rendbetételéhez egy céget bízna meg. Az alapítvány rendelkezik közösségi adószámmal. A megbízandó cég az alábbi információt adta magáról: Ausztriában bejegyzett cég, közösségi adószámmal rendelkezik. Kérdésem, hogy ebben az esetben az osztrák cégnek milyen számlát kell az alapítvány felé kiállítania, illetve keletkezik-e az alapítványnak áfafizetési kötelezettsége, ha igen, akkor milyen arányban? Ebben az esetben számít-e az, hogy az alapítványnak van áfamentes és áfakörös tevékenysége is? Mivel szolgáltatást venne igénybe, nem kell az osztrák cégnek Magyarországon adószámot kérnie? Köszönöm!

Közösségen belüli munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi kft. Ausztriában végez munkát. Rendezvényekre, kiállításokra állítanak össze installációkat, majd a kiállítások végén lebontják azokat. A magyarországi kft. a munkáját bocsátja rendelkezésre osztrák munkaterületen, az anyagot nem. Ez a kft. csak és kizárólag Ausztriában dolgozik, magyarországi munkái nincsenek. Alvállalkozója nincs, saját emberekkel végzik a szolgáltatást. Kell-e ennek a magyar kft.-nek osztrák adószámot kérnie, vagy számlázhat a magyar adószáma alatt? Ha számlázhat a magyar adószáma alatt, akkor közösségen belüli értékesítésként adómentesen számláz? Válaszát köszönöm!

Továbbszámlázott külföldi konferencia áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi társaságunknak egy szintén belföldi társaság továbbszámlázza egy Ausztriában igénybevett konferencia díját. A továbbszámlázást végző belföldi társaság a konferencia díjának osztrák áfáját Ausztriában visszaigényli. A társaságunk részére történő továbbszámlázás során – az áfatörvény 42. paragrafusára hivatkozva a Magyarországon nem létező – osztrák áfamértéket tünteti fel a számlán. Helyesen jár-e el? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szja-visszatérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Tagdíj számlázása

Nagy Norbert

adószakértő

15 Ft/km feletti gépkocsi-költségtérítés adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs