155 találat a(z) Ausztria cimkére

Nem támogatták adóreformját: lemondott az osztrák pénzügyminiszter Cikk

Minden posztjáról lemondott kedden Michael Spindelegger osztrák alkancellár és pénzügyminiszter, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, lépését azzal indokolva, hogy saját pártja sem támogatta őt az adóügyi reform körül kialakult koalíciós vitában.

Külföldön élő alkalmazott gyed igénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik alkalmazásban álló munkavállalónk jelenleg Ausztriában él, az állandó lakcíme is ott van már, Magyarországon csak tartózkodási hellyel rendelkezik. Első gyermeke után kapott tgyása 2014. 07. 04-én járt le, ezt követően beadta a gyedigényét, melyet foglalkoztatói igazolás kíséretében továbbítottunk az OEP-nek. A gyed igénylőben nyilatkozott arról, hogy az osztrák állampolgárságú férje Ausztriában családi ellátást kap. Egyeztettem néhány szakemberrel, és azt a tájékoztatást kaptam, hogy így nem lesz jogosult a gyedre, mivel az állandó lakcíme Ausztriában van, és a férje családi ellátást kap. Így hát felmerült bennem a kérdés, hogy akkor a magyarországi munkaviszonyában milyen időre is jelentsem őt a havi 08-as bevallásban? Gyedre nem jelenthetem, hiszen nem fognak neki folyósítani ilyen ellátást, éppen ezért véleményem szerint fizetés nélküli szabadságot kellene jelentenem, melyről előzetesen a 14T1041-es nyomtatványon is adatot kellene szolgáltatnom. Várom válaszukat.

Magyar cég Ausztriában végzett lakás-felújitási szolgáltatása Kérdés

Magyar építőipari cég lakás-felújítási munkálatokat végez Ausztriában osztrák közösségi adószámmal rendelkező egyéni vállalkozók, cégek részére. Kérdéseink: 1. Köteles-e a magyar cég osztrák adószámot kérni, vagy telephelyet létesíteni Ausztriában? 2. Jogosult-e a magyar cég az osztrák munkákhoz a magyar közösségi adószámával fordított adózású anyagbeszerzési számlákat kérni? 3. Ha nem jogosult, mert a vásárolt anyag nem hagyja el az országot, akkor ennek a szabálytalan anyagbeszerzésének milyen következményei lehetnek a magyar, illetve az osztrák adóhatóság részéről? 4. Hogyan helyesbíttetheti utólag ezeket a fordított adózású, így az összesítő nyilatkozatban is szerepeltetett számlákat? 5. Ha nem kaphat csak áfás számlát, mi az áfa visszaigénylésének menete? Mi a válasz a fenti kérdésekre, ha a jövőben adószámmal nem rendelkező magánszemélyek részére is szándékozik dolgozni? Kell adószám? Telephely? Milyen áfát számítson fel? Hogyan igényelje vissza a vásárláskor megfizetett osztrák áfát? Köszönettel: Dr. Géressy Ilona

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértők! Érvényesíthet-e a családi kedvezményt egy magyarországi munkavállaló, amennyiben a férje Ausztriában igénybe vesz hasonló kedvezményt? Az Szja tv 1/A § -a olvasatom szerint csak arról rendelkezik, hogy a férj nem veheti igénybe mindkét országban. Köszönöm a választ.

Ezek az országok kerülhetnek le az EU feketelistájáról Cikk

Tizenegyre csökkenhet a túlzott deficit-eljárás alatt tartott EU-országok száma, ha az EU pénzügyminiszteri tanács áldását adja a Bizottság hétfői javaslatára. Az országspecifikus ajánlások részeként Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Hollandia és Szlovákia esetében javasolták az eljárás lezárását, miközben újabb figyelmeztetést intéztek a francia kormányhoz.

Osztrák áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar bt. beltagja Ausztriában dolgozik vállalkozóként, nemzetközi fuvarozó. A fuvardíjról számlát állít ki az osztrák cégnek, ahol dolgozik, az áfa-törvény területi hatályán kívül eső szolgáltatásként, tehát nincs rajta áfa. Jól értelmezem, hogy ebben az esetben az osztrák költségek (üzemanyag, útdíj) áfáját nem igényelheti vissza? Kérnek egy nyilatkozatot a 13ELEKAFA nyomtatványon, ez nem egyértelmű számomra: "A PM rendelet 8. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott nyilatkozat hiányában a kérelem nem adható be. A Nyilatkozat tartalmazza, hogy a kérelmező az adó-visszatérítési időszakban – az Irányelv 3. cikk b) pontjának i. és ii. alpontját átültető rendelkezésekben említett ügyletek kivételével – nem teljesített olyan termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást, amelynek teljesítési helye – a visszatéríttetés tagállamának joga szerint – a visszatéríttetés tagállamának területén van. A nyilatkozatot a nyilatkozat melletti kódkockába tett „X” –jel megadásával teheti meg." Válaszát előre is köszönöm!

Ennyi nyugdíj még Ausztriában is luxus Cikk

Az osztrák kormány véget vet a luxusnyugdíjaknak, csaknem 10 ezer kiemelt nyugdíjas érintett – írja a napi.hu.

Viszlát banktitok Cikk

A luxemburgi és az osztrák banktitok közelgő végét jelenti a tagállamok által hétfőn elfogadott irányelv a kamatadóra vonatkozó rendelkezések módosításáról. Bécs és Luxemburg több éves ellenállás után a legutóbbi EU-csúcson állt félre az automatikus információcsere blokkolásától.

Kamatjövedelmek adatcseréje: Ausztria és Luxemburg blokkol Cikk

Szó szerint az utolsó töltényig harcol Ausztria és Luxemburg annak az irányelvnek a korai elfogadása ellen, amelynek értelmében az Európai Unió tagállamai állampolgáraik és más jogi személyek egy másik ország bankjaiban keletkező kamatjövedelmeivel kapcsolatban automatikus adatcserét vezetnének be.

Adóelkerülés: Ausztria és Luxemburg ellenállása is segíti Cikk

Ausztria és Luxemburg ellenállása miatt továbbra sincs teljes körű egyetértés az unión belül abban, hogy a tagországok automatikusan mindenre kiterjedő tájékoztatást kötelesek-e adni egymásnak a bankjaikban más uniós polgárok által tartott értékpapírokról és az azok után realizált jövedelemről.

Ausztriai munkát ígért pénzért Cikk

Körözést adott ki a rendőrség egy zalalövői férfi ellen, aki több mint 200 embert károsított meg azzal, hogy ausztriai munka ígéretével pénzt kért a közvetítésért - írja a zaol.hu.

Így kell adózni az egyéni vállalkozó külföldi tevékenységéből származó jövedelme után Cikk

Egy olvasónk azt kérdezi, hogyan alakulnak az egyéni vállalkozásból származó jövedelmével összefüggő adókötelezettségei, ha Ausztriában honosítja az egyéni vállalkozását és kap osztrák adószámot is. Mit mondanak a jogszabályok?

E104 igazolás elfogadható? Kérdés

Rgy belföldi társaság ügyvezetője magyar illetőségű személy, aki Ausztriában egyéni vállalkozó, ahol a járulékait megfizeti. Az osztrák hatóság E104. jelű nyomtatványon adta ki az igazolást arról, hogy Ausztriában biztosított. Elfogadható ez az igazolás ahhoz, hohy Magyarországon ne fizessen járulékot? Minden szakirodalomba az A1 jelű igazolásról olvasok a külföldi jogviszony igazolásaként.

Ennyivel élnek jobban az osztrák nyugdíjasok Cikk

Cikksorozatunkat, amelyben ismertetjük több Európai Uniós tagállam társadalombiztosítását, most Ausztria társadalombiztosításának bemutatásával folytatjuk.

Egyéni nyugdíjszámla: szakértői igen és kormányzati nem Ausztriában Cikk

Az egyéni nyugdíjszámlák rendszerének bevezetését javasolta osztrák szakértők egy csoportja, a kérdésben kedden nyilatkozó szociális miniszter azonban elveteti az elképzelést.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close