155 találat a(z) Ausztria cimkére

Szijjártó sérelmezi az osztrákok családi pótlékról szóló döntését Cikk

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az osztrák kormány legutóbbi döntése a családi pótlékokról méltánytalan és tisztességtelen a magyar emberekkel szemben.

Az árszínvonalhoz kötnék az osztrákok a külföldiek családi pótlékát Cikk

Az osztrák koalíciós kormány döntött az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről szerdán. Az új jogszabály várhatóan 2019-től lép életbe, és évente mintegy 100 millió eurót (több mint 31,3 milliárd forintot) takaríthat meg vele a bécsi kormány.

Német minimálbér fuvarozás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. fő tevékenysége (mezőgazdaság) mellett fuvarozási tevékenységet is folytat 3,5 tonna összsúlyú kistehergépkocsival. A gépkocsit a vállalkozás egyik tulajdonos tagja vezeti, aki 8 órás munkaviszonyban (munkaidőkeretes) van. Németországba és Ausztriába tervez havi 1-2 alkalommal fuvarozást vállalni. Milyen bejelentési kötelezettsége van az érintett országokban? Kell-e alkalmazni a német minimálbért ezekre a napokra? Ausztriára is vonatkozik ez az intézkedés? Hogyan kell számfejtenem? A magyar alapbérhez (garantált bérminimum 180 500 forint) hozzá kell adni ezt a német minimálbért, vagy külön tételként kell elszámolni? Milyen árfolyamon kell átváltani a 8,5 euró óradíjat? A munkaszerződésben rögzíteni szükséges, hogy esetenként Németországban is dolgozik a tulajdonos? Köszönöm segítségét.

Adatszolgáltatás Kérdés

Alanyi adómentes vállalkozó ausztriai székhellyel rendelkező adóalanynak nyújtott szolgáltatást Magyarországon, a saját telephelyén. A szolgáltatás kis gépek szerelését foglalja magába. Katás vállalkozó. A katás bevalláson kívül van-e más adatszolgáltatási kötelezettsége? A nyújtott szolgáltatás 1 millió forint alatt volt ennek az ügyfélnek. Köszönjük válaszukat.

Ügyvezető díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvezetőnk külföldi állampolgár, aki a külföldi anyavállalalatunknál alkalmazott, tehát ott adózik (Ausztria). Nem tartózkodik Magyarországon. Kell-e valamilyen juttatásban részesülnie, elég-e az, ha az anyavállalat átterheli a költségeit (óradíjas átalányszámlázás), kell-e, hogy az ügyvezetésért az anyavállalat bármilyen költséget átterheljen? Van-e a társaságnak adófizetési költelezettsége (pl. eho stb.)? Kell-e valamilyen igazolás, hogy ő külföldön adózik? Köszönöm!

A magyar–osztrák családipótlék-vitára reagált az uniós főbiztos Cikk

Ahol a járulékot fizeti valaki, ott jogosult az ellátásra – ezzel utasította el az Európai Bizottság szociális és munkaügyért felelős tagja az új bécsi kormánynak azt a javaslatát, hogy az Ausztriában dolgozó kelet-közép-európaiak saját országukban élő gyerekeinek alacsonyabb családi pótlékot biztosítsanak. Maryanne Thyssen budapesti tárgyalásait követően elmondta: ilyen típusú indexálás nem szerepel az Európai Bizottság javaslatai között sem – írja a hvg.hu.

Ausztriai munkavégzés II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! hivatkozva az alábbiakban kapott válaszra: http://adozona.hu/kerdesek/2018_1_24_Osztrak_munkavegzes_wxu kérdésem az lenne, hogy akkor a két ország minimális bérére eső különbözet egy része betudható napdíjként, és ennek az igazolás nélkül elszámolható költségnek mennyi a napi összege? Másrészt akkor, mivel ez költségként számolódik el, ezután sem a munkáltatót, sem a munkavállalót semmilyen adó- és járulékteher nem terheli? Ez így akkor szabályos, nem mond ellent semmilyen EU-s rendelkezésnek, ha az adott országban elvárt minimális napibér egy részét kiküldetési napidíjként számoljuk el? Köszönöm!

Ausztriai munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég munkavállalói kiküldetésben dolgoznak Ausztriában időszakosan. Adott hónapban két hetet dolgoztak Ausztriában, két hetet otthon. Szakképzett minimálbéren vannak itthon foglalkoztatva, a kiküldetés idején pedig az osztrák bértábla szerinti bért kapják. A hónapra leszámfejtem a magyar bérüket és az osztrák órabér és a két hétre eső magyar bér különbözetét is. Kérdésem, hogy a különbözet után is minden adónemet meg kell fizetnünk Magyarországon? Hallottam olyan információt hogy nem. Ha nem, akkor milyen adókat kell megfizetni pontosan? Az éves kiküldetés nem haladja meg a 183 napot. Válaszát köszönöm!

Célkeresztben a paksi atomerőmű, a magyar kormány nem tágít Cikk

A magyar kormány kitart a paksi kapacitás-fenntartás mellett, amely az EU, a magyar és nemzetközi hatóságok teljes kontrollja és engedélye mellett zajlik – közölte a Miniszterelnökség, reagálva az osztrák környezetvédelmi minisztérium bejelentésére, hogy Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű bővítése ellen.

Egyéni vállalkozó ausztriai munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Ausztriában 40 órás munkaviszonyban lévő magánszemély szeretne Magyarországon egyéni vállalkozást indítani. A kérdésem az lenne, milyen igazolást kell bemutatnia, hogy Magyarországon másodállású egyéni vállalkozó lehessen? Bognárné

Csökkentik a külföldön élő gyermekek utáni juttatásokat az osztrákok Cikk

Döntött az osztrák kormány pénteken arról, hogy csökkenti az országban dolgozók, illetve legálisan tartózkodók külföldön élő gyermekei után járó szociális juttatásokat.

LEI kód Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Egy egyéb szervezetnek befektetése (kötvény és részvény) van Ausztriában. Az ottani bank kérte, adja meg a LEI kódját. Úgy olvastam az MNB honlapján, hogy ezt a banknak kellene megkérnie. Jogos-e a bank kérése, vagy valóban nekünk kellene ezt megszerezni? Magyarországon még nincs olyan hivatal, amely ezt kiadná vagy intézné. Köszönettel!

Kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi vállalkozás a kiva hatálya alá tartozik. Ausztriában külföldi fiókteleppel rendelkezik, a könyvvezetés és az adók megfizetése Ausztriában megtörténik. A külföldi pénztár tárgyévi növekményét figyelembe kell-e venni a kivaalap számításánál vagy csak a magyarországi pénztárat? Válaszukat előre is köszönöm!

Airbnb részére fizetett összeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem szíves tájékoztatásukat: egy magyar cég itthon és Ausztriában is vállal építőipari munkát, a dolgozók részére Ausztriában az Airbnb-n keresztül foglal szállást. Kérdésem az, hogy az Airbnb részére elutalt összegről kitől kell kérni a számlát? A szállásadótól vagy az Airbnb cégtől? Az Airbnb nyugtát ad, melyen szereplő összeg nem egyezik az elutalt összeggel. Amennyiben nem kapunk számlát az elutalt összeg elszámolható költségként? Másik kérdésem azzal kapcsolatos, hogy Ausztriában kerül sor a dolgozók kinti bérének számfejtésére, a kint ledolgozott napok alapján, a dolgozóktól vonnak szja-t, számfejtenek részükre napidíjat is. Ebben az esetben a cég által fizetett szállás költségét hogyan kell kezelni? Esetleg ez után itthon adózni kell? Magyarországon a bruttó bért kapják, napidíjat nem kapnak, a magyar bérből vonunk szja-t, járulékokat. Előre is köszönöm szíves válaszát!

Ausztriai jogviszonnyal rendelkező egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ausztriai munkaviszonnyal és lakcímmel rendelkező magyar állampolgár egyéni vállalkozás indítását tervezi Magyarországon. A vállalkozás székhelye a magyarországi tartózkodási címe lenne, a telephelye pedig az ausztriai lakcím. Kérdésem, hogy ha Magyarországon katás adózási módot választana, akkor az ausztriai munkaviszonya miatt neki 25 000 forint kataösszeget kell megfizetnie? Bognárn

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás – kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close