179 találat a(z) Ausztria cimkére

Papírmunka a sofőrök külföldi minimálbérénél Cikk

„Sofőrjeink nemzetközi minimálbérét hogyan kell számfejteni, és hogyan számoljuk a járulék alapjául szolgáló összeget (Németország, Ausztria, Hollandia)? Valamint a bérjegyzékükön fel kell tüntetni külön tételenként a belföldi-nemzetközi napidíjat és az üzemanyag-megtakarítást?” – kérdezte az Adózóna olvasója. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Ausztriából származó jövedelem adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgárságú, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező személy 2015. évben kizárólag külföldi munkavállalásból szerzett nem önálló munkából származó jövedelmet, január 1-jétől június 30-áig egy szlovák közvetítő cégen keresztül, de ténylegesen Ausztriában történő munkavégzéssel, július 6-ától december 31-éig osztrák munkáltatónál, helyileg szintén ausztriai munkavégzéssel. Egyik munkáltató sem rendelkezik magyarországi adóügyi illetőséggel. Kérdésünk, hogy ebben az esetben – mivel az osztrák munkáltatónál kevesebbet töltött 183 napnál – figyelembe kell-e venni a 183 napos szabályt, miszerint, ha a külföldi államban tartózkodás hossza nem haladja meg a 183 napot, akkor az Ausztriából származó jövedelem Magyarországon is adóköteles? (A Magyarországon megfizetett adóból levonva az Ausztriában megfizetett adót.) Véleményünk szerint az Ausztriával kötött kettős adózás elkerüléséről szóló 1976. évi 2. törvényerejű rendelet 15. cikk (2) bekezdése a magyarországi adóztathatóságra hármas feltételt támaszt, melyek nem vagylagosak, hanem együtt vizsgálandók. Következésképpen jelen esetben nem teljesül az a feltétel, hogy a jövedelmet olyan munkaadó fizette ki, aki nem bír illetőséggel a másik tagállamban (Ausztriában), továbbá az sem teljesül, hogy a térítést nem a munkaadónak a másik államban lévő telephelye viseli. Marad a 183 napnál kevesebb feltétel, bár éves szinten az sem teljesül. A fenti jövedelem csak Ausztriában adóztatható? Üdv.

Csökkentik az adókat Ausztriában Cikk

Fokozottan csökkennek az adóterhek Ausztriában 2020-tól; a változás főként a bér- és jövedelemadót érinti, de a vállalatok nyereségadó-kulcsa is alacsonyabb lesz majd.

Idén először nem munkaszüneti nap a nagypéntek Ausztriában Cikk

Nagypénteken az érintett egyházak Ausztria-szerte tiltakoztak az új rendelet ellen, amely szerint az idén ez már nem munkaszüneti nap az országban.

Családi juttatások külföldi munkavállalóknak – elítélik az ausztriai szabályt az Európai Parlamentben Cikk

Az Ausztriában dolgozó külföldi munkavállalóknak járó családi juttatásokat érintő osztrák jogszabály nem egyeztető össze az uniós joggal, ugyanis szembemegy az egyenlő bánásmódról és a szabad mozgásról szóló uniós irányelvvel – jelentette ki Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, valamint munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos Strasbourgban csütörtökön.

Félnapos munkaszünet nagypénteken: szinte minden oldalról bírálják az osztrák kormány tervét Cikk

Általános félnapos munkaszünetet tervez nagypéntekre az osztrák kormány, de máris sok bírálatot kapott a munkajogi viták rendezését célzó új rendelkezésére, amely szerint minden munkavállaló csak 14 óráig dolgozhat a húsvéti ünnepek kezdőnapján.

Céges ingatlan vásárlása külföldön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlant vásárolt Ausztriában. Még nincs eldöntve az ingatlan sorsa, lehet továbbértékesítik, vagy befektetési szándékkal megtartják, de nem hasznosítják, esetleg a kft. üzleti tevékenységre is használja. Kérem segítségüket, hogy a fenti esetekben milyen kötelezettségei lesznek a cégnek, mikor szükséges bejelentkezni az osztrák adóhatóságnál? Köszönettel várom tájékoztatását,

Társasági adó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném a segítségüket kérni az alábbiakban. Egy induló kft. Ausztriában infomatikai rendszer telepítésére kapott felkérést, ez a munka valószínűleg 2019 decemberéig tart. Helyes-e, hogy az osztrák cég a kft. számlájából 20 százalék forrásadót akar levonni az ottani társasági adóra? Mi úgy érezzük, hogy ez kettős adózást okozna. Szeretnénk megkérdezni, hogy a magyar adóhatóság ezt a forrásadót, ha kapunk kint igazolást a befizetésről, elfogadja-e, és ez a kinti befizetés levonható-e a magyarországi társasági adóból? Egyszemélyes kft.-ről van szó és a tulajdonos dolgozna ezen a projekten ott az osztrák cég telephelyén. Könyvelésileg hogy lehet kezelni ezt a 20 százalékot, ha a vevő számla 100 egységben lesz lekönyvelve havonta és a kiegyenlités csak 80 egység lenne? Köszönöm szépen, ha segítenek .

Jogosultság családi adókedvezmény jogosultság Kérdés

Tisztelt szakértő! Tájékoztatását szeretném kérni, hogyha az egyik szülő Ausztriában igényli a 2019-ben bevezetetett Familienbonus Plus-t (itt találtam róla bővebb információt: https://www.osztrakugyek.com/Adovisszaterites), akkor a másik szülő már nem jogosult a magyar családi adó- és járulékkedvezményre? Segítségét előre is köszönöm.

Az osztrák kormány 3 százalékos adót vezetne be a digitális nagyvállalatok reklámeladásaira Cikk

Az osztrák kormány azt tervezi, hogy 3 százalékos adót vet ki a nemzetközi internetes nagyvállalatok reklámeladásokból származó bevételeire – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár csütörtökön a kormány ülésének kezdetén.

Párhuzamos foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. szeretne foglalkoztatni heti 20 órában munkaviszony keretében egy magyar munkavállalót, akinek ugyancsak 20 órában már van Ausztriában munkaviszonya. A párhuzamos foglalkoztatás keretében a dolgozó két helyen nem lehet biztosított. Az lenne a kérdésünk, hogy ha ez a dolgozó Ausztriában biztosított, ott fizeti a járulékokat, akkor itthon mit fizet a bruttó bére után? Mit kell, és mit nem szabad munkabéréből vonni? Milyen formában kell őt (milyen kódokkal) jelenteni a 1041-es nyomtatványon?

Számlázás, vásárban történő készpénzes értékesítés esetén Ausztriában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú nonprofit szervezet meghívást kapott Bécsbe, egy adventi vásár 3 napjára. Itt a saját előállítású termékeit értékesítheti. Az alapítvány tevékenységére tekintettel áfamentes, valamint alanyi mentes státusza van a fent említett értékesítési tevékenységre. Kérdés: a bécsi vásárban (ami zártkörű, egy pénzintézet saját székházában történő értékesítésről beszélünk, magánszemélyek részére történik a termékek készpénzes értékesítése) a nyugták, számlák a magyar szabályoknak megfelelően kiállíthatóak? (Praktikusan: áfamentes értékesítésről, a magyar szabályoknak megfelelően, euróban.) Vagy van valamilyen külön törvényi előírás erre az esetre, amit az alapítványnak teljesíteni kell? (Közösségi adószámot kérni itt Magyarországon, s azt a nyugtákon, számlákon feltüntetni? Esetleg ott Ausztriában valamilyen áfa- vagy adóigazgatási előírásnak megfelelni?) Köszönettel várom válaszát!

EU-ban is dolgozó "mozgóbüfé" Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozás, streetfood keretében például lángost és szalámit szándékozik árulni, Magyarországon is és Ausztria, Németország területén. A kérdés, ez termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás? Mi a teljesítés helye, és ha ez így törvényesen megoldható, milyen bizonylatot ad a vásárlóknak külföldön? Lehet alanyi mentes a vállalkozás? Köszönettel.

Egyéni vállalkozói tevékenység gyes mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély, aki gyermeket vár, jelenleg Ausztriában dolgozik. A gyermek megszületése után (Ausztriából folyósított gyes ideje alatt) Magyarországon egyéni vállalkozást indítana. A "883/2004/EK rendelet alapján több tagállamban egyidejűleg tevékenységet folytató személy kizárólag egy tagállamban lehet biztosított. Az, hogy melyik tagállam jogát kell alkalmazni, azt az A1-es nyomtatvány igazolja. Ha például az A1-es igazolás alapján a biztosítási jogviszony és ez alapján a tb fizetési kötelezettség Ausztriában áll fenn, akkor nem kell Magyarországon tb-közterheket fizetni." A fentiek szerint, ha ő kikéri az A1-es igazolást, és ez igazolja az ausztriai biztosítási jogviszonyát, akkor Magyarországon ő másodállású egyéni vállalkozó lenne? Vagy mivel a gyes alatt Ausztriában nem folytat kereső tevékenységet, ebből az adódik, hogy hasonlóan ahhoz, mintha Magyarországon lenne gyesen, ő főállású egyéni vállalkozó lenne? Válaszát köszönöm: Bognárné

Külföldi munka hazai munkaadó esetén Kérdés

Egyéni vállalkozó Ausztriában is végez szolgáltatási tevékenységet. Telephelye kint nincs. Alkalmazottai a hónap nagy részében Ausztriában dolgoznak. Az A1-es nyomtatványt megigényelték. Azokon a napokon amikor kint dolgoznak, az Ausztriában előírt bért számfejtem nekik. A kérdésem az, hogy ha a kinti munkavégzés napjainak a száma eléri a 183 napot, akkor valóban kint kell adózniuk? A 183 napba csak a ténylegesen kint töltött (ledolgozott) napok száma számít bele? Ha kint fognak adózni, akkor itthon mik a teendőim, mint könyvelőnek? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szja-visszatérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Tagdíj számlázása

Nagy Norbert

adószakértő

15 Ft/km feletti gépkocsi-költségtérítés adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs