156 találat a(z) Ausztria cimkére

Kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk rendszeresen végeztet Ausztriában szerelési munkákat dolgozóival. Kérdésem lenne, hogy hogyan értelmezzük az osztrák minimálbér alkalmazását a gyakorlatban, azaz a havi külföldi munkavégzés napjaira a napidíjon kívül az osztrák minimálbérnek megfelelő összegeket kell számfejtenünk? Másik kérdésem, hogy az előírt 44 órás keret ebben az esetben is kötelező, hiszen ennél hosszabb foglalkoztatásról van szó.

Ausztriában dolgozó férj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ausztriában dolgozó férj kapja a családi pótlékot onnan, ebben az esetben a családi adókedvezményt Magyarországon dolgozó felesége érvényesítheti? A gyermek 23 év alatti egyetemista.

Ausztria és Magyarország – párhuzamos munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy magyar állampolgár itthon részmunkaidőben volt foglalkoztatott. Munkáját el tudja látni online is, ezért több mint fél évvel ezelőtt Ausztriában is vállalt munkát ausztriai munkáltatónál úgy, hogy odaköltözött. A munkavállalás sikeres volt, így a két jogviszony most múlt fél éve, hogy párhuzamosan fennáll. Személyi jövedelemadó-fizetés szempontjából és járulékfizetési szempontból mindkét jogviszonyban a saját ország szabályai szerint, az adott jogviszonyra vonatkozóan megtörtént a járulékfizetés és az adóelőleg levonása. Maradhat-e ez így, vagy kell a magánszemély valamely munkáltatójának mentesíteni a jövedelmet a járulékok, illetve az szja alól, illetve a magánszemély vált-e így illetőséget, s ennek okán a magyar kifizetőnek be kell-e Ausztriában jelentkeznie a hatóságoknál mint kifizető? Köszönettel:

Sofőrök minimálbére Ausztriában Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. 01. 01-jétől kötelező az Ausztriába belépő soföröket a ZKO3 nyomtatványon bejelenteni és részükre az ott érvényes minimálbért megadni. Gyakorlati kérdéseim lennének ezzel kapcsolatban: – arányosítani kell az ott töltött napokra a minimálbér havi összegét? – melyik ország szabályai szerint kell tőlük járulékot, adót vonnom és fizetnem utánnuk? – hová kell és milyen nyomtatványon bevallani az említett bért és kötelezettségeit? Köszönettel, Szabóné Sós Ildikó

Őstermelő külföldi munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következővel kapcsolatban lenne: osztrák munkáltatónál munkaviszonyban lévő magyar magánszemély kiváltotta az őstermelőit belföldön. A 101-esen lejelentettük, hogy EGT-tagállamban biztosított, így járulékfizetése nem keletkezik, és az 58-ast sem nyújtjuk be. Felmerült, hogy mivel egy országban lehet biztosított az EU-n belül, így az őstermelői jogviszonyára tekintettel elképzelhető, hogy keletkezik/keletkezne Ausztriában járulékfizetési kötelezettsége. (Fordított esetben nem lenne probléma, hiszen a magyar jogszabályok szerint 36 órát elérő egyéni vállalkozó/őstermelő nem kötelezett járulékfizetésre...). Hallomásból tudunk olyan esetről, amikor az A1-es igazolás kiadása után az osztrák egészségbiztosító értesült a magyar egyéni vállalkozásról, és visszamenőleg megállapították 5 évre a kötelezettséget, mivel a kinti szabályok szerint a 40 órás mviszony mellett is kellett volna fizetni... Tudom, hogy nem magyar jogszabályra vonatkozik a kérdésem, de esetleg tudna iránymutatást adni (vagy jogszabályt) amiben megtalálható, hogy vajon mi lehet az osztrák gyakorlat a kérdésben említett többes jogviszonyra? Köszönöm.

Ausztriai minimálbér sofőröknek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudomásunkra jutott, hogy a 2017. évtől megváltozott a törvény, miszerint az Ausztriába árut fuvarozó munkavállalóknak az osztrák minimálbért meg kell fizetni. Ezzel kapcsolatban szeretnénk teljes körű tájékoztatást kérni. Pontosan kikre vonatkozik, milyen bejelentéseket kell tenni, illetve hogyan kell bért fizetni? Például abban az esetben, ha a fuvaros egy nap többször ingázik Ausztria és Magyarország között.

Családi kedvezmény, családi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezményt venne igénybe egy középiskolás gyermek után Magyarországon dolgozó anya. A gyermek vér szerinti apja elhunyt, ezért az anya árvaellátást kap. Férje osztrák munkáltatónál dolgozik, s Ausztriában kapja a gyermekre tekintettel a családi pótlékot, tehát nem a MÁK-tól. Az anya nyilatkozhat-e most úgy, hogy 2017-re a családi adókedvezményt igénybe veszi a jelenlegi munkaviszonyában? Előre is köszönöm a választ.

Osztrák fióktelep Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi adójogi kérdésben szeretném a véleményét, segítségét kérni. Egy magyarországi gazdasági társaság Ausztriában most építtet fel kettő apartmanházat. A házak üzemeltetését egy osztrák cég fogja végezni, ő fogja beszedni az árbevételt a saját nevében, ebből fizet bizonyos költségeket, valamint fedezi a saját díját, a különbséggel pedig évente kétszer elszámol a magyar céggel. A magyar cég állja az ingatlan közüzemi költségeit. Számomra az lenne a logikus, hogy a magyar cég osztrák fióktelepet hoz létre, kint az osztrák telephelyként kapott adószámmal végzi a tevékenységét, és az osztrák szabályok szerint teljesíti adókötelezettségeit, itthon pedig magyar szabályok szerint beépül a fióktelep adata majd a beszámolóba és a tao-bevallásba. Az osztrák könyvelő viszont azt mondja, hogy ezen tevékenység esetében nem szükséges telephelyet létesíteni, elegendő egy osztrák adószámot igényelni. Bennem kétséget ébresztett ez a mondat, és nem szeretném, ha a későbbiekben ebből a magyar cégnek problémája lenne, csakúgy, mint abból, hogy a bevétel miért az üzemeltető nevében és javára kerül beszedésre. Az osztrákoknál nem kell érvényesülnie a bruttó elszámolás elvének? Várom megtisztelő válaszát, tisztelettel Bakó István ügyvezető

Személyautó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném a segítségét: magánszemély Magyarországon egy cégtől (amely bejelentkezett különbözeti adózásra) vásárol egy használt személyautót, amit a magyar kereskedő cég Ausztriában vásárolt áfamentesen (nettó értéken) egy kereskedő cégtől. A magyar magánszemély a magyar kereskedő cégtől áfatartalom nélküli számlát kapott. Kérdésem, hogy a magyar kereskedő cég helyesen állította-e ki áfa nélkül a számláját (ők egyébként a különbözeti áfára hivatkoznak), vagy áfás számlát kellett volna kiállítaniuk (szerintünk ez lett volna a helyes)? Köszönöm segítségét!

Külföldi munka Kérdés

Tisztelt Adózóna! Újonnan alapított magyarországi székhelyű egyszemélyes kft. végezne burkolómunkát osztrák fővállalkozónak Ausztriában. A kft. magyar dolgozói minden hét elején kiutaznának Ausztriába és hétvégéig a kft. által ott bérelt szállásról járnának dolgozni. A kft. többnyire Magyarországon vásárolt (áfás számlával igazolt) burkolóanyagokat használna fel a kinti munkához. Az elvégzett burkolás anyag- és munkadíját a magyar kft. a vevő és a szállító közösségi adószámának feltüntetésével (közösségen belüli értékesítés+szolgáltatás) áfa nélkül számlázná ki. A kft.-nek Magyarországra kiszámlázott bevétele nem keletkezne, viszont költségei mindkét országból származnának. A magyar egyszemélyes kft. tagja, az osztrák fővállalkozó cégnek is tagja 50 százalékban. Úgy tervezik, hogy az osztrák cégbe lesz bejelentve és fizetik utána az ottani járulékokat, adókat. Az Ausztriában biztosított tagnak a magyar kft.-ben is kell bért számfejteni? Amennyiben igen, akkor mennyi a minimum összeg? A kft. dolgozóinak bérszámfejtése ugyanúgy történik-e, mint egy Magyarországon dolgozó alkalmazotté, vagy van valamilyen különbség a bérszámfejtésükben? A kft.-nek van-e valamilyen bejelentési kötelezettsége bármilyen osztrák hivatal felé? A törvényi előírásoknak megfelelőek lennének-e a számlázással és az áru beszerzéssel kapcsolatban leírtak? Van-e olyan dolog, amit máshogy kell könyvelni, vagy bevallani, mint egy teljesen Magyarországon működő vállalkozás esetében? Várom segítő válaszukat! Tisztelettel: GK

Szja külföldi munkavégzés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar építőipari kft. Ausztriában és Németországban is végez alvállalkozóként építőipari tevékenységet. A cég alkalmazottai A1-es igazolással dolgoznak pár hónaptól 2 éves időszakig Ausztriában. Itthon meg vannak fizetve utánuk a járulékok, a személyi jövedelemadó, azonban Ausztriában is fizet a vállalkozás az alkalmazottak után személyi jövedelemadót. Duplán nem lehet adóztatni a munkabért, ezért az lenne a kérdésem, jogos-e, hogy Ausztriában megfizettetik a vállalkozással a bérek utáni jövedelemadót? A cégnek nincs telephelye, irodája Ausztriában, már azt sem igazán értem, hogy miért kell ott egyáltalán fizetnie a vállalkozásnak? A cég visszaigényelheti onnan a megfizetett adót? Vagy itthon kellene visszaigényelni? Úgy gondolom, hogy mivel ez az adó a munkabért terheli, ez a munkaadónak nem jár vissza, esetleg a munkavállalónak, de neki is csak az éves bevalláskor. Szeretném kérni a segítségét ebben a kérdésben, ha megoldható, akkor jogszabályi hivatkozásokkal. Köszönöm!

Ha Ausztriában dolgozik, ezt kell tennie az egészségéért Cikk

Ismerősöm Ausztriában dolgozik, és ott biztosított. Ki kell váltania Ausztriában az EU-s egészségügyi igazolványt, és Magyarországon annak felmutatásával kell jelentkeznie az orvosnál. Ez azt jelenti, hogy itthon nem kell fizetnie a havi 7050 forintot? Olvasónk kérdésére dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszol.

Ausztriai tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó masszőr egy héten 2-3 napot ausztriai masszázsszalonban végezné tevékenységét (ott bérleti díjat fizet), a többi napokon Magyarországon házhoz járva masszíroz. A kinti tevékenységét végezheti a magyar vállalkozása keretében, vagy ki kell váltania az osztrák vállalkozói igazolványt is? Ha a magyar vállalkozása keretében végzi a tevékenységét kell pénztárgépet vásárolnia? Ekkor magyar a székhely, osztrák a telephely és euróban állítja ki a nyugtát? Kell áfabevallást készíteni, ha igen, akkor hol? Köszönettel: Huszár Gábor

Nyugdíj Ausztriából, Németországból Cikk

Hogyan számítják be az ausztriai, illetve a németországi munkát a nyugdíjba? Ismét nemzetközi tanácsadónapokat szervez az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.

Kata határérték átlépés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó a következő kiadott számlájával átlépi a 6 millió forintos alanyi adómentes keretet. A 6 millió forint feletti részt 40% adó terheli. A 40%-os adó kiszámításakor figyelembe vehető a családi adókedvezmény? Másik kérdésem, hogy a vállalkozó már áfakörösként osztrák cégnek számlázna tervező tevékenységet, közösségi adószámmal rendelkezik. Kell-e, és ha igen, milyen esetben áfát fizetnie? Lesz olyan, amikor ténylegesen Magyarországon végzi a tevékenységét, de olyan is, amikor egy-két hétre Ausztriába kell utaznia, és ott ellátni a tervezési feladatot. Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. megszűnése

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Nyelvoktatás számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close