179 találat a(z) Ausztria cimkére

Ausztriai munkavégzés II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! hivatkozva az alábbiakban kapott válaszra: http://adozona.hu/kerdesek/2018_1_24_Osztrak_munkavegzes_wxu kérdésem az lenne, hogy akkor a két ország minimális bérére eső különbözet egy része betudható napdíjként, és ennek az igazolás nélkül elszámolható költségnek mennyi a napi összege? Másrészt akkor, mivel ez költségként számolódik el, ezután sem a munkáltatót, sem a munkavállalót semmilyen adó- és járulékteher nem terheli? Ez így akkor szabályos, nem mond ellent semmilyen EU-s rendelkezésnek, ha az adott országban elvárt minimális napibér egy részét kiküldetési napidíjként számoljuk el? Köszönöm!

Ausztriai munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég munkavállalói kiküldetésben dolgoznak Ausztriában időszakosan. Adott hónapban két hetet dolgoztak Ausztriában, két hetet otthon. Szakképzett minimálbéren vannak itthon foglalkoztatva, a kiküldetés idején pedig az osztrák bértábla szerinti bért kapják. A hónapra leszámfejtem a magyar bérüket és az osztrák órabér és a két hétre eső magyar bér különbözetét is. Kérdésem, hogy a különbözet után is minden adónemet meg kell fizetnünk Magyarországon? Hallottam olyan információt hogy nem. Ha nem, akkor milyen adókat kell megfizetni pontosan? Az éves kiküldetés nem haladja meg a 183 napot. Válaszát köszönöm!

Célkeresztben a paksi atomerőmű, a magyar kormány nem tágít Cikk

A magyar kormány kitart a paksi kapacitás-fenntartás mellett, amely az EU, a magyar és nemzetközi hatóságok teljes kontrollja és engedélye mellett zajlik – közölte a Miniszterelnökség, reagálva az osztrák környezetvédelmi minisztérium bejelentésére, hogy Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű bővítése ellen.

Egyéni vállalkozó ausztriai munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Ausztriában 40 órás munkaviszonyban lévő magánszemély szeretne Magyarországon egyéni vállalkozást indítani. A kérdésem az lenne, milyen igazolást kell bemutatnia, hogy Magyarországon másodállású egyéni vállalkozó lehessen? Bognárné

Csökkentik a külföldön élő gyermekek utáni juttatásokat az osztrákok Cikk

Döntött az osztrák kormány pénteken arról, hogy csökkenti az országban dolgozók, illetve legálisan tartózkodók külföldön élő gyermekei után járó szociális juttatásokat.

LEI kód Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Egy egyéb szervezetnek befektetése (kötvény és részvény) van Ausztriában. Az ottani bank kérte, adja meg a LEI kódját. Úgy olvastam az MNB honlapján, hogy ezt a banknak kellene megkérnie. Jogos-e a bank kérése, vagy valóban nekünk kellene ezt megszerezni? Magyarországon még nincs olyan hivatal, amely ezt kiadná vagy intézné. Köszönettel!

Kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi vállalkozás a kiva hatálya alá tartozik. Ausztriában külföldi fiókteleppel rendelkezik, a könyvvezetés és az adók megfizetése Ausztriában megtörténik. A külföldi pénztár tárgyévi növekményét figyelembe kell-e venni a kivaalap számításánál vagy csak a magyarországi pénztárat? Válaszukat előre is köszönöm!

Airbnb részére fizetett összeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem szíves tájékoztatásukat: egy magyar cég itthon és Ausztriában is vállal építőipari munkát, a dolgozók részére Ausztriában az Airbnb-n keresztül foglal szállást. Kérdésem az, hogy az Airbnb részére elutalt összegről kitől kell kérni a számlát? A szállásadótól vagy az Airbnb cégtől? Az Airbnb nyugtát ad, melyen szereplő összeg nem egyezik az elutalt összeggel. Amennyiben nem kapunk számlát az elutalt összeg elszámolható költségként? Másik kérdésem azzal kapcsolatos, hogy Ausztriában kerül sor a dolgozók kinti bérének számfejtésére, a kint ledolgozott napok alapján, a dolgozóktól vonnak szja-t, számfejtenek részükre napidíjat is. Ebben az esetben a cég által fizetett szállás költségét hogyan kell kezelni? Esetleg ez után itthon adózni kell? Magyarországon a bruttó bért kapják, napidíjat nem kapnak, a magyar bérből vonunk szja-t, járulékokat. Előre is köszönöm szíves válaszát!

Ausztriai jogviszonnyal rendelkező egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ausztriai munkaviszonnyal és lakcímmel rendelkező magyar állampolgár egyéni vállalkozás indítását tervezi Magyarországon. A vállalkozás székhelye a magyarországi tartózkodási címe lenne, a telephelye pedig az ausztriai lakcím. Kérdésem, hogy ha Magyarországon katás adózási módot választana, akkor az ausztriai munkaviszonya miatt neki 25 000 forint kataösszeget kell megfizetnie? Bognárn

183 napos adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi otthonából távmunka útján foglalkoztatott szoftverfejlesztőnek hány napot kell Ausztriában, az őt alkalmazottként foglalkoztató osztrák cégnél tartózkodnia/dolgoznia ahhoz, hogy a 183 napos szabály szerint Ausztriában kelljen adóznia, és a szabadságokat hova kell számítani (az itthon eltöltött időszakhoz vagy a munkában eltöltötthöz)? Amikor Ausztriában dolgozik, járhat-e át határmenti magyar településről, vagy csak az számít ott tartózkodásnak, ha a munkán kívül az éjszakát is osztrák szálláson tölti?

Kft.-tag tb-kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Meglévő kft.-ben szeretne a tulajdonos felesége tulajdonostárs lenni. A feleség Ausztriában biztosított (ausztriai lakcíme van, de magyar állampolgár). Kérdésem az lenne, hogy így neki milyen járulékfizetési kötelezettsége lenne Magyarországon, ebből a jogviszonyból? Az ausztriai biztosítási jogviszonyt milyen formában igazolja le a könyvelés felé? Bognárné

Fuvar áfája Kérdés

Cégünk bérmunkában gyermekruhákat varr osztrák partnerünknek. A kész ruhákat cégünk által bérelt tehergépjárművel szállítjuk ki Ausztriába. A megrendelő más magyarországi varrodákkal is dolgozik a többi varroda által elkészített ruhákat is mi szállítjuk ki a megrendelő kérésére. Kérdésem, hogy az osztrák megrendelő felé milyen számlát kell kiállítanunk. (A gépkocsi vezetője cégünk alkalmazottja.) Köszönettel K. Gabriella

Osztrák minimálbér: Magyarország szerint a közúti fuvarozókat nem sújthatja Cikk

Magyarország kitart amellett, hogy nem terjed ki a közúti szektorra – annak speciális jellege miatt – a magyar vállalkozásokat különösen hátrányosan érintő osztrák kiküldetési irányelv hatálya – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapesten, a Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélést követően, amelyen az osztrák bér- és szociális dömping szabályozás idei módosításáról is tárgyaltak.

Mégsem csökkenti a külföldiek családi támogatását Ausztria Cikk

Ausztria elállt attól a tervétől, hogy csökkenti az ott dolgozó külföldiek családi támogatását, a magyar családokat is érintő döntés az osztrák-magyar tárgyalások nagy eredménye – jelentette ki Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel.

Magyar sofőrök Ausztriában – mi lesz a bérekkel? Cikk

A VOLÁN Egyesülés álláspontja szerint súlyosan sérti az európai uniós joganyagot és mesterségesen teremt versenyhátrányt a külföldi, így a magyar fuvarozási vállalkozások számára az a jogszabály, amely az Ausztrián áthaladó gépjárművezetők bérét az ausztriai minimálbérhez igazítja.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tagdíj számlázása

Nagy Norbert

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Munkába járás személygépkocsival

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs