156 találat a(z) Ausztria cimkére

Külföldi ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Osztrák állampolgárságú és Ausztriában is részmunkaidős munkaviszonyban álló magánszemély egyik kft.-ben szintén részmunkaidős munkaviszonyban ügyvezetői tevékenységet lát el egyéves határozott idejű munkaszerződéssel. Az illetékessége Magyarországon van. Az életkora 63 év, tehát a magyar törvények szerint betöltötte a nyugdíjkorhatárt. Az osztrák törvények szerint még nem, mert ott 65 év a korhatár. Kérdésem: minekután az illetékessége Magyarországon van, ezért itt kell az szja-t és a járulékokat megfizetnie. A munkaerőpiaci járulékot nem kell, mert betöltötte a magyarországi nyugdíjkorhatárt. Kérdéseim: Mi van a többi járulékával? Azt is fizetnie kell továbbra is? Az itteni 1 éves határozott munkaidejű munkaszerződése hogyan fog beszámítani a nyugdíjába, és hol? A magyar törvény szerint, aki a nyugdíjkorhatár után tovább dolgozik, annak 30 naponként 0,5 százalékkal emelkedik a nyugdíja. Ez őrá is alkalmazható? Köszönöm szíves válaszát!

Járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár, egyszemélyes kft. képviselője és közreműködő tagja Ausztriában egyéni vállalkozást alapít. Tevékenységét (alkatrész-kereskedelem) mindkét országban végzi, egyelőre nem látható, hogy melyik országban, milyen nagyságrendben tevékenykedik. A társadalombiztosítás szempontjából válaszhatja-e, és milyen feltételekkel az osztrák vállalkozásban a járulékok megfizetését, itthon pedig, mint többes jogviszonyos társas vállalkozó, nyilatkozna, hogy a járulékfizetési kötelezettségének az egyéni vállalkozásában (Ausztriában) tesz eleget. Milyen dokumentumokat kell ehhez beszereznie? Köszönöm!

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget kérek, hogy jól értelmezem-e a törvényt. A tanuló jogviszonya 2016. 04. 30-ával szűnt meg, a diákigazolványát leadta, de igazolást kapott arról, hogy a diákigazolvány használatára jogosult 2016. 10. 31-ig. Ezzel az igazolással tud diákkedvezményt igénybe venni. Jól tudom-e, hogy ez esetben, ha Magyaroszágon nem lesz jogviszonya (mivel Ausztriában tanul tovább), akkor 2016. 11. 01-től számított 45 nap után egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, vagy esetleg a külföldi tanulói jogviszonyra tekintettel mentesülhet ez alól? Segítségét megköszönve, tisztelettel: Kövesdi Anita

Áfaszabály Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hivatkozva a korábbi kérdésemre http://adozona.hu/kerdesek/2016_7_4_AFA_szabaly_xff , további kérdésem merült még fel: Van-e bármilyen összeghez kötött korlát, ami felett mindenképp be kell regisztrálnia a magyar áfa alá az osztrák vagy német cégnek? Mert német oldalon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egy bizonyos összeg felett az áfaregisztráció kötelező. Van ilyen szabály? Köszönöm.

Egyesület külföldi konferencia Kérdés

Egy egyesület tagjai támogatásból ausztriai konferencián vesznek részt. A szállásdíj tartalmazza a reggeli árát is. Kell-e az étkezés után adót, járulékot fizetni? Köszönöm.

Ausztriai vásári értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég ausztriai vásáron standot bérelt, ahol magánszemélyek részére értékesített terméket, amelyről nyugtát adott. Áfa tekintetében milyen szabályok vonatkoznak az ügyletre? Köszönöm.

Háromszögügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. 05. 23.-án megválaszolt "Háromszögügylet" című kérdéshez kapcsolódva: Szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben is megfelel a közösségi adómentes értékesítésnek az ügylet, ha a fuvart a közbenső vevő (Svájc, de ausztriai adószáma van) szervezi, és fizeti? Előre is nagyon köszönöm szíves válaszadását.

Ausztriai munkavégzés Kérdés

Egy kft. alvállalkozóként végezne munkát Ausztriában. Milyen feladatai vannak alvállalkozóként bejelentkezés, tb, adózás szempontjából?

Motorcsónak vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! UID számmal rendelkező építőipari cégbe Ausztriából áfa nélkül megvásárolható-e egy motorcsónak, és milyen feltételekkel? Nincsen folyamatos bevétele a cégnek motorcsónak-kiskereskedelemből, kölcsönzésből, kizárólag reprezentatív célt szolgálna a jármű. Köszönöm szépen válaszát!

Katás vállalkozó EU-s értékesítése Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Kata hatálya alá tartozó, alanyi adómentes kézműves egyéni vállalkozó vagyok. Szeretnék kimenni ausztriai vásárra értékesíteni. Tehát várhatóan magánszemély vásárlóim lesznek Ausztriában. Az lenne a kérdésem, hogy van-e valami bejelentési kötelezettségem a magyar és az osztrák hatóságok felé? Valamint, ha kiviszem Ausztriába a kézműves termékeimet értékesíteni, ott ugyanazt a nyugtatömböt és számlakönyvet használom, mint itthon, attól függetlenül, hogy euróban állítom majd ki a bizonylatot? Vagy Ausztriában kell nyugtatömböt vásárolnom? Az ott megszerzett bevétel is a katás bevételem lesz? Vagy erről valami külön nyilvántartás kell majd, és nem itthon adózok utána? Kell külön bevallás vagy adatszolgáltatás az Ausztriában megszerzett bevételről? Előre is köszönöm a segítségét!

Adószám kiváltása Ausztriában Kérdés

Kedves Szakértő! Alanyi mentes adószámú egyéni vállalkozó vagyok, a közösségi adószámot most igényeltem meg. Művészeti tevékenységgel foglalkozom, táncos, zenés előadásaim vannak. Mivel igény lenne rá, Ausztriában szeretnék operett gálaműsorokban fellépni, amit én szerveznék meg. Szerződést készítettem egy osztrák céggel, hogy részemre jegyeket árusítsanak elővételben. Nemrég felhívtak azzal, hogy a jegyértékesítést csak úgy tudják vállalni, és részemre az összeget utalni, ha osztrák adószámot kérek. Milyen módon tudom én ezt intézni, vállalkozói adószám kell, vagy csak mint magánszemély kell adószámot kiváltani? Ha már adószámom lesz, akkor számlatömböt is Magyarországon kell vásárolni? Hogyan és hol kell adóznom, könyveltetnem, ha ottani adószámot kérek? Várom szíves segítő válaszukat.

Gyes alatt külföldi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg gyesen vagyok, magyar munkáltatónál vagyok állományban. Szeretnék Ausztriában munkát vállalni. Van bejelentési kötelezettségem a MÁK vagy egyéb szerv felé, illetve ez esetben továbbra is jogosult vagyok a gyesre? Lakhelyem továbbra is Magyarország marad.

Adó-visszatérítési támogatás Kérdés

Üdvözlöm! Az Áfa-visszatérítés és kamattámogatás otthonteremtéshez című cikkre hivatkozva szeretnék egy kerdest feltenni, amit eddig senki nem tudott egyertelműen megválaszolni: Az adó-visszatérítési támogatás igenybevételéhez szükséges a magyar tb-jogviszony, vagy megfelel más európai tb-jogviszony is? Konkrét példával élve, én minden feltételnek megfelelek, de Ausztriaban dolgozok több mint 180 napja, a tb-jogviszonyom is kint van. Sajnos nincs egyértelműen leírva sehol, hogy ebben az esetben elfogadják a kinti igazolást, és igénybe vehetem a támogatást, vagy nem? Nagyon sok helyen jártam már ez ügyben, de senki számára nem egyértelmű, hogy az igénylés napján szükség van magyar tb-jogviszonyra, vagy elfogadják a külföldit...? Válaszát köszönöm! Kollár Attila

Külföldi munkaviszony, magyar egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ausztriában munkaviszonnyal rendelkező magyar állampolgár Magyarországon kíván egyéni vállalkozást indítani. Az A1-es igazolás alapján az osztrák tagállam joga alkalmazandó. Alapvetően arra lennék kíváncsi, hogy mi a különbség ebben az esetben a "normál" belföldi egyéni vállalkozáshoz képest. Milyen bevallási és fizetési kötelezettségei lesznek belföldön az egyéni vállalkozónak? A webes ügysegéden indításkor jelölni lehet, hogy EGT-tagállamban munkaviszonnyal rendelkezik. Ezek után a T1041-es nyomtatványon nem kell őt bejelenteni, ugye? Az '58-as bevallásokat (nullásan) be kell-e nyújtani? Magyarországon csak az szja-bevallás alapján keletkezik fizetési kötelezettsége, amennyiben nincs alkalmazottja? Abban esetleg tud-e segíteni, hogy ebben az esetben az osztrák hatóságoknál (tekintve, hogy ott biztosított) keletkezik-e befizetési/bevallási kötelezettsége az egyéni vállalkozás tekintetében? Köszönöm.

Nemzetközi személyszállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás egyéni vállalkozóként személyszállítással foglalkozom. Az árbevétel egy része nemzetközi személyszállításból származik. A szolgáltatás nagy része külföldi magánszemély, illetve magyar cég alkalmazottainak szállítása. Kérdésem az lenne, hogy a számlán meg kell-e bontani az országhatáron belüli és kívüli kilométerekett? A számla teljes összege áfamentes, vagy a magyar útvonalra eső áfát meg kell fizetni? Kell-e osztrák adószámot kérni, ha a szállítás egy része Ausztriában történik? Köszönöm a választ!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Megbízás teljesítése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close