179 találat a(z) Ausztria cimkére

Új közúti szabályozás Ausztriában Kérdés

Tisztelt Szakétő! Egy határmenti kft. kereskedelemmel foglalkozik. Előfordul az is, hogy az osztrák vevő kéri a kiszállítást. Ebben az esetben a kft. tulajdonában álló tehergépjárművel az ügyvezető kiszállítja az árut. Kis családi vállalkozásról van szó, az ügyvezető látja el az értékesítési és a kiszállítási feladatokat is. Munkaviszonyban van a kft.-nél. Kérdésünk az, hogy rá is vonatkozik az új rendelkezés, az osztrák pénzügyminisztériumhoz őt is be kell jelenteni? Vagy elláthatja ezt 0 forintos megbízási jogviszonyban is, mint tulajdonos? Ekkor is érvényes rá az osztrák minimálbérre vonatkozó kötelezettség? Köszönettel.

Magyar reakció az osztrákok családtámogatási terveire Cikk

Ha valamelyik ország elégedetlen, akkor sem cselekedhet egyoldalúan, ezt a többi tagállammal egyetértésben kell tennie – idézi a kormányportál Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének az osztrák közszolgálati televízió (ORF) híradójában elhangzott kijelentését. A miniszter arra reagált, miszerint az osztrák kormány a családtámogatás változtatásával csökkentené az Ausztriában dolgozó magyarok juttatását.

Megkurtítanák az Ausztriában dolgozó külföldiek szociális juttatásait Cikk

Az osztrák szociális rendszer „bevándorlóinak” megállítása érdekében csak öt év után folyósítaná a külföldieknek juttatható szociális támogatást Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter, aki erről az Österreich című lap vasárnap megjelent számában beszélt.

Csökkenne az Ausztriában dolgozó külföldiek családtámogatása Cikk

Az osztrák parlament által tervezett családtámogatási változtatás nyomán az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók 50 százalékkal kevesebb pénzhez jutnának, a magyar kormány szerint ez elfogadhatatlan – erről az emberi erőforrások minisztere beszélt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, miután tárgyalt Sophie Karmasin osztrák család- és ifjúságügyi szövetségi miniszterrel.

Szolgáltatás igénybevétele külföldi cégtől Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalásukat. Üügyfelem szerszámtervezési és fémmegmunkálási szolgáltatást rendelt meg egy ausztriai partnerétől. Az elvégzett munkáról áfát nem tartalmazó számlát állított ki a partner, mert ugyan a munka megkezdésekor megigényelte a magyar adószámot, de azt csak 4 hónap múlva képezték meg számára. A munkát Magyarországon végezte el, de bejelentett telephellyel nem rendelkezett, mivel adószám hiányában ezt nem tudta intézni. Kérdésem: most, a magyar adószám birtokában kell-e, lehet-e helyesbíteni a kiállított számlákat magyar áfamértéket tartalmazó számlára arra az időszakra, amikor még nem volt magyar adószáma? Tisztelettel.

Svájci cég vásárol árut, amit Ausztriába szállítanak Kérdés

Egy Svájcban bejegyzett cég szeretne egy Magyarországon bejegyzett cégtől árut vásárolni, amelyet Ausztriába kellene szállítani. Hogyan kell a számlát kiállítani a svájci cégnek, áfával vagy áfamentesen akkor is, ha a magyar kft. szervezi a szállítást és akkor is, ha nem?

Kamionsofőr bére Ausztriába menő fuvar esetén Kérdés

Tisztelt adózóna.hu! Tudomásom szerint Ausztria is bevezette a külföldi kamionsofőrök esetében azt, hogy az Ausztriába vagy Ausztrián keresztül menő fuvarok esetében a kamionsofőrök részére is kötelező megfizetni azt a legkisebb bért, amit az osztrák állampolgárságú sofőrök részére fizetnek. Tudomásom szerint nincs törvényben rögzítve az osztrák minimálbér, s ezért is „érdekes” számomra, hogy milyen minimális bért kell fizetni a sofőr részére?! Ehhez kapcsolódóan kérdezem még, hogy milyen dokumentumok szükségesek ahhoz, hogy egy esetleges ellenőrzés során milyen dokumentumokkal kell/lehet igazolni Ausztriában azt, hogy a szállítmányozó az Ausztria területén történő fuvarozás esetén megtörténik a sofőr részére az előzőekben írt bér megfizetése? Milyen dokumentum kell, hogy a sofőrnél legyen? Milyen dokumentumok bocsáthatóak utólag a hatóság részére? Köszönöm Üdvözlettel: Oszlánszky Gábor

Közösségen belűli beszerzés közösségi adószám nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni. Belföldi áfás adóalany Ausztriából vásárolt a tehergépkocsijába egy motort. Amikor kiállították neki a számlát, nem volt közösségi adószáma (amit közben megkért), a másik félnek volt közösségi adószáma. A számlát az ausztriai áfa szerint állították ki. Nekünk most hogyan kell az áfabevallásban szerepeltetnünk? Kell itt Magyarországon áfát fizetni? A választ előre is köszönöm.

Kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk rendszeresen végeztet Ausztriában szerelési munkákat dolgozóival. Kérdésem lenne, hogy hogyan értelmezzük az osztrák minimálbér alkalmazását a gyakorlatban, azaz a havi külföldi munkavégzés napjaira a napidíjon kívül az osztrák minimálbérnek megfelelő összegeket kell számfejtenünk? Másik kérdésem, hogy az előírt 44 órás keret ebben az esetben is kötelező, hiszen ennél hosszabb foglalkoztatásról van szó.

Ausztriában dolgozó férj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ausztriában dolgozó férj kapja a családi pótlékot onnan, ebben az esetben a családi adókedvezményt Magyarországon dolgozó felesége érvényesítheti? A gyermek 23 év alatti egyetemista.

Ausztria és Magyarország – párhuzamos munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy magyar állampolgár itthon részmunkaidőben volt foglalkoztatott. Munkáját el tudja látni online is, ezért több mint fél évvel ezelőtt Ausztriában is vállalt munkát ausztriai munkáltatónál úgy, hogy odaköltözött. A munkavállalás sikeres volt, így a két jogviszony most múlt fél éve, hogy párhuzamosan fennáll. Személyi jövedelemadó-fizetés szempontjából és járulékfizetési szempontból mindkét jogviszonyban a saját ország szabályai szerint, az adott jogviszonyra vonatkozóan megtörtént a járulékfizetés és az adóelőleg levonása. Maradhat-e ez így, vagy kell a magánszemély valamely munkáltatójának mentesíteni a jövedelmet a járulékok, illetve az szja alól, illetve a magánszemély vált-e így illetőséget, s ennek okán a magyar kifizetőnek be kell-e Ausztriában jelentkeznie a hatóságoknál mint kifizető? Köszönettel:

Sofőrök minimálbére Ausztriában Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. 01. 01-jétől kötelező az Ausztriába belépő soföröket a ZKO3 nyomtatványon bejelenteni és részükre az ott érvényes minimálbért megadni. Gyakorlati kérdéseim lennének ezzel kapcsolatban: – arányosítani kell az ott töltött napokra a minimálbér havi összegét? – melyik ország szabályai szerint kell tőlük járulékot, adót vonnom és fizetnem utánnuk? – hová kell és milyen nyomtatványon bevallani az említett bért és kötelezettségeit? Köszönettel, Szabóné Sós Ildikó

Őstermelő külföldi munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következővel kapcsolatban lenne: osztrák munkáltatónál munkaviszonyban lévő magyar magánszemély kiváltotta az őstermelőit belföldön. A 101-esen lejelentettük, hogy EGT-tagállamban biztosított, így járulékfizetése nem keletkezik, és az 58-ast sem nyújtjuk be. Felmerült, hogy mivel egy országban lehet biztosított az EU-n belül, így az őstermelői jogviszonyára tekintettel elképzelhető, hogy keletkezik/keletkezne Ausztriában járulékfizetési kötelezettsége. (Fordított esetben nem lenne probléma, hiszen a magyar jogszabályok szerint 36 órát elérő egyéni vállalkozó/őstermelő nem kötelezett járulékfizetésre...). Hallomásból tudunk olyan esetről, amikor az A1-es igazolás kiadása után az osztrák egészségbiztosító értesült a magyar egyéni vállalkozásról, és visszamenőleg megállapították 5 évre a kötelezettséget, mivel a kinti szabályok szerint a 40 órás mviszony mellett is kellett volna fizetni... Tudom, hogy nem magyar jogszabályra vonatkozik a kérdésem, de esetleg tudna iránymutatást adni (vagy jogszabályt) amiben megtalálható, hogy vajon mi lehet az osztrák gyakorlat a kérdésben említett többes jogviszonyra? Köszönöm.

Ausztriai minimálbér sofőröknek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudomásunkra jutott, hogy a 2017. évtől megváltozott a törvény, miszerint az Ausztriába árut fuvarozó munkavállalóknak az osztrák minimálbért meg kell fizetni. Ezzel kapcsolatban szeretnénk teljes körű tájékoztatást kérni. Pontosan kikre vonatkozik, milyen bejelentéseket kell tenni, illetve hogyan kell bért fizetni? Például abban az esetben, ha a fuvaros egy nap többször ingázik Ausztria és Magyarország között.

Családi kedvezmény, családi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezményt venne igénybe egy középiskolás gyermek után Magyarországon dolgozó anya. A gyermek vér szerinti apja elhunyt, ezért az anya árvaellátást kap. Férje osztrák munkáltatónál dolgozik, s Ausztriában kapja a gyermekre tekintettel a családi pótlékot, tehát nem a MÁK-tól. Az anya nyilatkozhat-e most úgy, hogy 2017-re a családi adókedvezményt igénybe veszi a jelenlegi munkaviszonyában? Előre is köszönöm a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járványügyi szűrővizsgálat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkáltató által átvállalt költségek

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kisvállalati kedvezmény

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs