155 találat a(z) Ausztria cimkére

Az osztrák kormány 3 százalékos adót vezetne be a digitális nagyvállalatok reklámeladásaira Cikk

Az osztrák kormány azt tervezi, hogy 3 százalékos adót vet ki a nemzetközi internetes nagyvállalatok reklámeladásokból származó bevételeire – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár csütörtökön a kormány ülésének kezdetén.

Párhuzamos foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. szeretne foglalkoztatni heti 20 órában munkaviszony keretében egy magyar munkavállalót, akinek ugyancsak 20 órában már van Ausztriában munkaviszonya. A párhuzamos foglalkoztatás keretében a dolgozó két helyen nem lehet biztosított. Az lenne a kérdésünk, hogy ha ez a dolgozó Ausztriában biztosított, ott fizeti a járulékokat, akkor itthon mit fizet a bruttó bére után? Mit kell, és mit nem szabad munkabéréből vonni? Milyen formában kell őt (milyen kódokkal) jelenteni a 1041-es nyomtatványon?

Számlázás, vásárban történő készpénzes értékesítés esetén Ausztriában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú nonprofit szervezet meghívást kapott Bécsbe, egy adventi vásár 3 napjára. Itt a saját előállítású termékeit értékesítheti. Az alapítvány tevékenységére tekintettel áfamentes, valamint alanyi mentes státusza van a fent említett értékesítési tevékenységre. Kérdés: a bécsi vásárban (ami zártkörű, egy pénzintézet saját székházában történő értékesítésről beszélünk, magánszemélyek részére történik a termékek készpénzes értékesítése) a nyugták, számlák a magyar szabályoknak megfelelően kiállíthatóak? (Praktikusan: áfamentes értékesítésről, a magyar szabályoknak megfelelően, euróban.) Vagy van valamilyen külön törvényi előírás erre az esetre, amit az alapítványnak teljesíteni kell? (Közösségi adószámot kérni itt Magyarországon, s azt a nyugtákon, számlákon feltüntetni? Esetleg ott Ausztriában valamilyen áfa- vagy adóigazgatási előírásnak megfelelni?) Köszönettel várom válaszát!

EU-ban is dolgozó "mozgóbüfé" Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozás, streetfood keretében például lángost és szalámit szándékozik árulni, Magyarországon is és Ausztria, Németország területén. A kérdés, ez termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás? Mi a teljesítés helye, és ha ez így törvényesen megoldható, milyen bizonylatot ad a vásárlóknak külföldön? Lehet alanyi mentes a vállalkozás? Köszönettel.

Egyéni vállalkozói tevékenység gyes mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély, aki gyermeket vár, jelenleg Ausztriában dolgozik. A gyermek megszületése után (Ausztriából folyósított gyes ideje alatt) Magyarországon egyéni vállalkozást indítana. A "883/2004/EK rendelet alapján több tagállamban egyidejűleg tevékenységet folytató személy kizárólag egy tagállamban lehet biztosított. Az, hogy melyik tagállam jogát kell alkalmazni, azt az A1-es nyomtatvány igazolja. Ha például az A1-es igazolás alapján a biztosítási jogviszony és ez alapján a tb fizetési kötelezettség Ausztriában áll fenn, akkor nem kell Magyarországon tb-közterheket fizetni." A fentiek szerint, ha ő kikéri az A1-es igazolást, és ez igazolja az ausztriai biztosítási jogviszonyát, akkor Magyarországon ő másodállású egyéni vállalkozó lenne? Vagy mivel a gyes alatt Ausztriában nem folytat kereső tevékenységet, ebből az adódik, hogy hasonlóan ahhoz, mintha Magyarországon lenne gyesen, ő főállású egyéni vállalkozó lenne? Válaszát köszönöm: Bognárné

Külföldi munka hazai munkaadó esetén Kérdés

Egyéni vállalkozó Ausztriában is végez szolgáltatási tevékenységet. Telephelye kint nincs. Alkalmazottai a hónap nagy részében Ausztriában dolgoznak. Az A1-es nyomtatványt megigényelték. Azokon a napokon amikor kint dolgoznak, az Ausztriában előírt bért számfejtem nekik. A kérdésem az, hogy ha a kinti munkavégzés napjainak a száma eléri a 183 napot, akkor valóban kint kell adózniuk? A 183 napba csak a ténylegesen kint töltött (ledolgozott) napok száma számít bele? Ha kint fognak adózni, akkor itthon mik a teendőim, mint könyvelőnek? Válaszát előre is köszönöm!

Érdekes ítéletet hozott a bíróság az Ausztriában dolgozó magyarokról Cikk

Érdekes magyar vonatkozású ítélet született az Európai Bíróság előtt, a kiküldetési szabályok alkalmazása kapcsán. Bár egy osztrák húsipari feldolgozó üzemben évek óta magyar kiküldöttek végzik a munkát, és mindegyikük rendelkezik a magyar egészségbiztosítási szerv által kiállított érvényes A1 igazolással, a bírósági ítélet alapján a dolgozók mégis az osztrák társadalombiztosítás hatálya alá tartoznak – írja az RSM blog nyomán a napi.hu.

Ausztriai áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar, EU-s adószámmal rendelkező cég készpénzért vásárolt árut és munkaruhát Ausztriában. Az eladó áfás számlát adott az értékesítésről. Visszaigényelhető ez az áfa az osztrák adóhivataltól? Ha igen, mi az eljárás menete, s milyen címszóval lehet az áfát visszaigényelni? Köszönöm!

Kérdez a használtautó-kereskedő: közösségi beszerzés vagy sem? Cikk

Be kell-e fizetni az áfa összegét a beszerzési ár után Magyarországon, ha a használtautó-kereskedő Közösségen belül, magánszemélytől vásárol használt autót és itthon különbözeti áfa alá van bejelentve? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Használt autó áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A használtautó-kereskedő Ausztriából és Németországból vásárol használt autót magánszemélytől. Itthon különbözeti áfa alá van bejelentve, pont a használtautó-kereskedés miatt. Kint nem fizeti meg a vásárlás után az áfát, mivel az eladó magánszemély volt. Behozza Magyarországra a megvásárolt autót és értékesíti itthon, magánszemélynek vagy cégnek. Én úgy tudom, hiába különbözeti adózással fizeti az adót itthon, ha magánszemélytől veszi közösségen belül a használt autót, Magyarországon be kell fizetni az áfa összegét a beszerzési ár után. Akkor nem kellene, ha kereskedőtől veszi és a beszerzés számlája bruttó, vagy a kinti kereskedő is különbözeti áfát feltünteti a számlán. Segítségét előre is köszönöm.

Ausztriában lévő bankszámla, magyar tulajdonos Kérdés

Ausztriában lévő bankszámla magyar tulajdonosa (magánszemély) a kamat után hol és hogyan adózik 2017-ben? Válaszukat köszönöm: Vincze Sándorné

Kata után külföldi járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy Ausztriában (tartózkodási hely) 40 órás munkaviszonnyal rendelkező magyar munkavállaló, aki heti 4 órában Magyarországon (állandó lakhely) is rendelkezik munkaviszonnyal. A fenti párhuzamos munkavégzésre tekintettel az osztrák hatóság által kiállított A1 igazolásnak megfelelően a járulékfizetés Ausztriában történik az említett munkaviszonyok után. A hivatkozott munkavállaló – a fennálló munkviszonyok mellett – a jövőben katás vállalkozóként kíván itthon tevékenységet folytatni. Kérdésem lenne, hogy a fenti tényállás alapján hogyan alakul a járulék, illetve az adófizetés? Helyes az az álláspont, miszerint a 25 ezer forintos tételes kata megfizetésén túlmenően itthon nem lesz járulékfizetési kötelezettsége, ugyanakkor a teljes "kivett" összeg után Ausztriában tb járulékot kell fizetnie az ottani szabályoknak megfelelően? Adózás tekintetében ugyanakkor a katás jövedelem csak itthon lesz-e adóztatható, figyelemmel a két ország között létrejött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény 7. cikkében foglaltakra? Válaszát előre is köszönöm! Kiss Veronika

140 kilométeres sebességhatár kísérleti jelleggel az osztrákoknál Cikk

Kísérleti jelleggel óránként 130-ról 140 kilométerre emelték a sebesség felső határát az A1-es (Bécs-Salzburg) osztrák autópálya két szakaszán, összesen 120 kilométeren.

Ideiglenesen ellenőrzik az ausztriai Tirol tartományba északról és délről belépőket Cikk

Ausztria hétfőre virradóra elrendelte, hogy a Tirol tartományba Németország és Olaszország felől érkezők iratait ellenőrizzék, az intézkedés szerint vasárnap éjféltől öt napig vizsgálják a beutazókat az olasz-osztrák határon, a Brenner-hágónál, illetve a német-osztrák határon, a többi között a Kiefersfelden/Kufstein határátkelőhelyen.

Ex ante-nyilatkozat Kérdés

Társaságunk ausztriai székhelyű osztrák tulajdonosa társaságunknak és más belföldi cégeknek is végez reklámadó-köteles tevékenységet. Bevétele nem éri el a 100 millió Ft-ot, így reklámadó-mentességet kíván igénybe venni. Kérdésem, hogy az ex ante nyilatkozatot az osztrák cégnek is be kell-e nyújtania a NAV-nak, mint igénybe vett de minimis támogatás, vagy rá nem vonatkozik? Ha igen, milyen módon kell benyújtania, kell hozzá adószám? Társaságunknak mint kapcsolt vállalkozásnak, figyelembe-kell-e vennie saját reklámadó-tevékenysége bevételének megállapításakor tulajdonosa árbevételét is? Nagyon szépen köszönöm segítségüket, válaszukat. Üdvözlettel: Kiss Györgyi

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close