179 találat a(z) Ausztria cimkére

Érdekes ítéletet hozott a bíróság az Ausztriában dolgozó magyarokról Cikk

Érdekes magyar vonatkozású ítélet született az Európai Bíróság előtt, a kiküldetési szabályok alkalmazása kapcsán. Bár egy osztrák húsipari feldolgozó üzemben évek óta magyar kiküldöttek végzik a munkát, és mindegyikük rendelkezik a magyar egészségbiztosítási szerv által kiállított érvényes A1 igazolással, a bírósági ítélet alapján a dolgozók mégis az osztrák társadalombiztosítás hatálya alá tartoznak – írja az RSM blog nyomán a napi.hu.

Ausztriai áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar, EU-s adószámmal rendelkező cég készpénzért vásárolt árut és munkaruhát Ausztriában. Az eladó áfás számlát adott az értékesítésről. Visszaigényelhető ez az áfa az osztrák adóhivataltól? Ha igen, mi az eljárás menete, s milyen címszóval lehet az áfát visszaigényelni? Köszönöm!

Kérdez a használtautó-kereskedő: közösségi beszerzés vagy sem? Cikk

Be kell-e fizetni az áfa összegét a beszerzési ár után Magyarországon, ha a használtautó-kereskedő Közösségen belül, magánszemélytől vásárol használt autót és itthon különbözeti áfa alá van bejelentve? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Használt autó áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A használtautó-kereskedő Ausztriából és Németországból vásárol használt autót magánszemélytől. Itthon különbözeti áfa alá van bejelentve, pont a használtautó-kereskedés miatt. Kint nem fizeti meg a vásárlás után az áfát, mivel az eladó magánszemély volt. Behozza Magyarországra a megvásárolt autót és értékesíti itthon, magánszemélynek vagy cégnek. Én úgy tudom, hiába különbözeti adózással fizeti az adót itthon, ha magánszemélytől veszi közösségen belül a használt autót, Magyarországon be kell fizetni az áfa összegét a beszerzési ár után. Akkor nem kellene, ha kereskedőtől veszi és a beszerzés számlája bruttó, vagy a kinti kereskedő is különbözeti áfát feltünteti a számlán. Segítségét előre is köszönöm.

Ausztriában lévő bankszámla, magyar tulajdonos Kérdés

Ausztriában lévő bankszámla magyar tulajdonosa (magánszemély) a kamat után hol és hogyan adózik 2017-ben? Válaszukat köszönöm: Vincze Sándorné

Kata után külföldi járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy Ausztriában (tartózkodási hely) 40 órás munkaviszonnyal rendelkező magyar munkavállaló, aki heti 4 órában Magyarországon (állandó lakhely) is rendelkezik munkaviszonnyal. A fenti párhuzamos munkavégzésre tekintettel az osztrák hatóság által kiállított A1 igazolásnak megfelelően a járulékfizetés Ausztriában történik az említett munkaviszonyok után. A hivatkozott munkavállaló – a fennálló munkviszonyok mellett – a jövőben katás vállalkozóként kíván itthon tevékenységet folytatni. Kérdésem lenne, hogy a fenti tényállás alapján hogyan alakul a járulék, illetve az adófizetés? Helyes az az álláspont, miszerint a 25 ezer forintos tételes kata megfizetésén túlmenően itthon nem lesz járulékfizetési kötelezettsége, ugyanakkor a teljes "kivett" összeg után Ausztriában tb járulékot kell fizetnie az ottani szabályoknak megfelelően? Adózás tekintetében ugyanakkor a katás jövedelem csak itthon lesz-e adóztatható, figyelemmel a két ország között létrejött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény 7. cikkében foglaltakra? Válaszát előre is köszönöm! Kiss Veronika

140 kilométeres sebességhatár kísérleti jelleggel az osztrákoknál Cikk

Kísérleti jelleggel óránként 130-ról 140 kilométerre emelték a sebesség felső határát az A1-es (Bécs-Salzburg) osztrák autópálya két szakaszán, összesen 120 kilométeren.

Ideiglenesen ellenőrzik az ausztriai Tirol tartományba északról és délről belépőket Cikk

Ausztria hétfőre virradóra elrendelte, hogy a Tirol tartományba Németország és Olaszország felől érkezők iratait ellenőrizzék, az intézkedés szerint vasárnap éjféltől öt napig vizsgálják a beutazókat az olasz-osztrák határon, a Brenner-hágónál, illetve a német-osztrák határon, a többi között a Kiefersfelden/Kufstein határátkelőhelyen.

Ex ante-nyilatkozat Kérdés

Társaságunk ausztriai székhelyű osztrák tulajdonosa társaságunknak és más belföldi cégeknek is végez reklámadó-köteles tevékenységet. Bevétele nem éri el a 100 millió Ft-ot, így reklámadó-mentességet kíván igénybe venni. Kérdésem, hogy az ex ante nyilatkozatot az osztrák cégnek is be kell-e nyújtania a NAV-nak, mint igénybe vett de minimis támogatás, vagy rá nem vonatkozik? Ha igen, milyen módon kell benyújtania, kell hozzá adószám? Társaságunknak mint kapcsolt vállalkozásnak, figyelembe-kell-e vennie saját reklámadó-tevékenysége bevételének megállapításakor tulajdonosa árbevételét is? Nagyon szépen köszönöm segítségüket, válaszukat. Üdvözlettel: Kiss Györgyi

Szijjártó sérelmezi az osztrákok családi pótlékról szóló döntését Cikk

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az osztrák kormány legutóbbi döntése a családi pótlékokról méltánytalan és tisztességtelen a magyar emberekkel szemben.

Az árszínvonalhoz kötnék az osztrákok a külföldiek családi pótlékát Cikk

Az osztrák koalíciós kormány döntött az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről szerdán. Az új jogszabály várhatóan 2019-től lép életbe, és évente mintegy 100 millió eurót (több mint 31,3 milliárd forintot) takaríthat meg vele a bécsi kormány.

Német minimálbér fuvarozás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. fő tevékenysége (mezőgazdaság) mellett fuvarozási tevékenységet is folytat 3,5 tonna összsúlyú kistehergépkocsival. A gépkocsit a vállalkozás egyik tulajdonos tagja vezeti, aki 8 órás munkaviszonyban (munkaidőkeretes) van. Németországba és Ausztriába tervez havi 1-2 alkalommal fuvarozást vállalni. Milyen bejelentési kötelezettsége van az érintett országokban? Kell-e alkalmazni a német minimálbért ezekre a napokra? Ausztriára is vonatkozik ez az intézkedés? Hogyan kell számfejtenem? A magyar alapbérhez (garantált bérminimum 180 500 forint) hozzá kell adni ezt a német minimálbért, vagy külön tételként kell elszámolni? Milyen árfolyamon kell átváltani a 8,5 euró óradíjat? A munkaszerződésben rögzíteni szükséges, hogy esetenként Németországban is dolgozik a tulajdonos? Köszönöm segítségét.

Adatszolgáltatás Kérdés

Alanyi adómentes vállalkozó ausztriai székhellyel rendelkező adóalanynak nyújtott szolgáltatást Magyarországon, a saját telephelyén. A szolgáltatás kis gépek szerelését foglalja magába. Katás vállalkozó. A katás bevalláson kívül van-e más adatszolgáltatási kötelezettsége? A nyújtott szolgáltatás 1 millió forint alatt volt ennek az ügyfélnek. Köszönjük válaszukat.

Ügyvezető díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvezetőnk külföldi állampolgár, aki a külföldi anyavállalalatunknál alkalmazott, tehát ott adózik (Ausztria). Nem tartózkodik Magyarországon. Kell-e valamilyen juttatásban részesülnie, elég-e az, ha az anyavállalat átterheli a költségeit (óradíjas átalányszámlázás), kell-e, hogy az ügyvezetésért az anyavállalat bármilyen költséget átterheljen? Van-e a társaságnak adófizetési költelezettsége (pl. eho stb.)? Kell-e valamilyen igazolás, hogy ő külföldön adózik? Köszönöm!

A magyar–osztrák családipótlék-vitára reagált az uniós főbiztos Cikk

Ahol a járulékot fizeti valaki, ott jogosult az ellátásra – ezzel utasította el az Európai Bizottság szociális és munkaügyért felelős tagja az új bécsi kormánynak azt a javaslatát, hogy az Ausztriában dolgozó kelet-közép-európaiak saját országukban élő gyerekeinek alacsonyabb családi pótlékot biztosítsanak. Maryanne Thyssen budapesti tárgyalásait követően elmondta: ilyen típusú indexálás nem szerepel az Európai Bizottság javaslatai között sem – írja a hvg.hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járványügyi szűrővizsgálat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkáltató által átvállalt költségek

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kisvállalati kedvezmény

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs