155 találat a(z) Ausztria cimkére

183 napos adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi otthonából távmunka útján foglalkoztatott szoftverfejlesztőnek hány napot kell Ausztriában, az őt alkalmazottként foglalkoztató osztrák cégnél tartózkodnia/dolgoznia ahhoz, hogy a 183 napos szabály szerint Ausztriában kelljen adóznia, és a szabadságokat hova kell számítani (az itthon eltöltött időszakhoz vagy a munkában eltöltötthöz)? Amikor Ausztriában dolgozik, járhat-e át határmenti magyar településről, vagy csak az számít ott tartózkodásnak, ha a munkán kívül az éjszakát is osztrák szálláson tölti?

Kft.-tag tb-kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Meglévő kft.-ben szeretne a tulajdonos felesége tulajdonostárs lenni. A feleség Ausztriában biztosított (ausztriai lakcíme van, de magyar állampolgár). Kérdésem az lenne, hogy így neki milyen járulékfizetési kötelezettsége lenne Magyarországon, ebből a jogviszonyból? Az ausztriai biztosítási jogviszonyt milyen formában igazolja le a könyvelés felé? Bognárné

Fuvar áfája Kérdés

Cégünk bérmunkában gyermekruhákat varr osztrák partnerünknek. A kész ruhákat cégünk által bérelt tehergépjárművel szállítjuk ki Ausztriába. A megrendelő más magyarországi varrodákkal is dolgozik a többi varroda által elkészített ruhákat is mi szállítjuk ki a megrendelő kérésére. Kérdésem, hogy az osztrák megrendelő felé milyen számlát kell kiállítanunk. (A gépkocsi vezetője cégünk alkalmazottja.) Köszönettel K. Gabriella

Osztrák minimálbér: Magyarország szerint a közúti fuvarozókat nem sújthatja Cikk

Magyarország kitart amellett, hogy nem terjed ki a közúti szektorra – annak speciális jellege miatt – a magyar vállalkozásokat különösen hátrányosan érintő osztrák kiküldetési irányelv hatálya – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapesten, a Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélést követően, amelyen az osztrák bér- és szociális dömping szabályozás idei módosításáról is tárgyaltak.

Mégsem csökkenti a külföldiek családi támogatását Ausztria Cikk

Ausztria elállt attól a tervétől, hogy csökkenti az ott dolgozó külföldiek családi támogatását, a magyar családokat is érintő döntés az osztrák-magyar tárgyalások nagy eredménye – jelentette ki Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel.

Magyar sofőrök Ausztriában – mi lesz a bérekkel? Cikk

A VOLÁN Egyesülés álláspontja szerint súlyosan sérti az európai uniós joganyagot és mesterségesen teremt versenyhátrányt a külföldi, így a magyar fuvarozási vállalkozások számára az a jogszabály, amely az Ausztrián áthaladó gépjárművezetők bérét az ausztriai minimálbérhez igazítja.

Új közúti szabályozás Ausztriában Kérdés

Tisztelt Szakétő! Egy határmenti kft. kereskedelemmel foglalkozik. Előfordul az is, hogy az osztrák vevő kéri a kiszállítást. Ebben az esetben a kft. tulajdonában álló tehergépjárművel az ügyvezető kiszállítja az árut. Kis családi vállalkozásról van szó, az ügyvezető látja el az értékesítési és a kiszállítási feladatokat is. Munkaviszonyban van a kft.-nél. Kérdésünk az, hogy rá is vonatkozik az új rendelkezés, az osztrák pénzügyminisztériumhoz őt is be kell jelenteni? Vagy elláthatja ezt 0 forintos megbízási jogviszonyban is, mint tulajdonos? Ekkor is érvényes rá az osztrák minimálbérre vonatkozó kötelezettség? Köszönettel.

Magyar reakció az osztrákok családtámogatási terveire Cikk

Ha valamelyik ország elégedetlen, akkor sem cselekedhet egyoldalúan, ezt a többi tagállammal egyetértésben kell tennie – idézi a kormányportál Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének az osztrák közszolgálati televízió (ORF) híradójában elhangzott kijelentését. A miniszter arra reagált, miszerint az osztrák kormány a családtámogatás változtatásával csökkentené az Ausztriában dolgozó magyarok juttatását.

Megkurtítanák az Ausztriában dolgozó külföldiek szociális juttatásait Cikk

Az osztrák szociális rendszer „bevándorlóinak” megállítása érdekében csak öt év után folyósítaná a külföldieknek juttatható szociális támogatást Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter, aki erről az Österreich című lap vasárnap megjelent számában beszélt.

Csökkenne az Ausztriában dolgozó külföldiek családtámogatása Cikk

Az osztrák parlament által tervezett családtámogatási változtatás nyomán az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók 50 százalékkal kevesebb pénzhez jutnának, a magyar kormány szerint ez elfogadhatatlan – erről az emberi erőforrások minisztere beszélt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, miután tárgyalt Sophie Karmasin osztrák család- és ifjúságügyi szövetségi miniszterrel.

Szolgáltatás igénybevétele külföldi cégtől Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalásukat. Üügyfelem szerszámtervezési és fémmegmunkálási szolgáltatást rendelt meg egy ausztriai partnerétől. Az elvégzett munkáról áfát nem tartalmazó számlát állított ki a partner, mert ugyan a munka megkezdésekor megigényelte a magyar adószámot, de azt csak 4 hónap múlva képezték meg számára. A munkát Magyarországon végezte el, de bejelentett telephellyel nem rendelkezett, mivel adószám hiányában ezt nem tudta intézni. Kérdésem: most, a magyar adószám birtokában kell-e, lehet-e helyesbíteni a kiállított számlákat magyar áfamértéket tartalmazó számlára arra az időszakra, amikor még nem volt magyar adószáma? Tisztelettel.

Svájci cég vásárol árut, amit Ausztriába szállítanak Kérdés

Egy Svájcban bejegyzett cég szeretne egy Magyarországon bejegyzett cégtől árut vásárolni, amelyet Ausztriába kellene szállítani. Hogyan kell a számlát kiállítani a svájci cégnek, áfával vagy áfamentesen akkor is, ha a magyar kft. szervezi a szállítást és akkor is, ha nem?

Kamionsofőr bére Ausztriába menő fuvar esetén Kérdés

Tisztelt adózóna.hu! Tudomásom szerint Ausztria is bevezette a külföldi kamionsofőrök esetében azt, hogy az Ausztriába vagy Ausztrián keresztül menő fuvarok esetében a kamionsofőrök részére is kötelező megfizetni azt a legkisebb bért, amit az osztrák állampolgárságú sofőrök részére fizetnek. Tudomásom szerint nincs törvényben rögzítve az osztrák minimálbér, s ezért is „érdekes” számomra, hogy milyen minimális bért kell fizetni a sofőr részére?! Ehhez kapcsolódóan kérdezem még, hogy milyen dokumentumok szükségesek ahhoz, hogy egy esetleges ellenőrzés során milyen dokumentumokkal kell/lehet igazolni Ausztriában azt, hogy a szállítmányozó az Ausztria területén történő fuvarozás esetén megtörténik a sofőr részére az előzőekben írt bér megfizetése? Milyen dokumentum kell, hogy a sofőrnél legyen? Milyen dokumentumok bocsáthatóak utólag a hatóság részére? Köszönöm Üdvözlettel: Oszlánszky Gábor

Közösségen belűli beszerzés közösségi adószám nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni. Belföldi áfás adóalany Ausztriából vásárolt a tehergépkocsijába egy motort. Amikor kiállították neki a számlát, nem volt közösségi adószáma (amit közben megkért), a másik félnek volt közösségi adószáma. A számlát az ausztriai áfa szerint állították ki. Nekünk most hogyan kell az áfabevallásban szerepeltetnünk? Kell itt Magyarországon áfát fizetni? A választ előre is köszönöm.

Kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk rendszeresen végeztet Ausztriában szerelési munkákat dolgozóival. Kérdésem lenne, hogy hogyan értelmezzük az osztrák minimálbér alkalmazását a gyakorlatban, azaz a havi külföldi munkavégzés napjaira a napidíjon kívül az osztrák minimálbérnek megfelelő összegeket kell számfejtenünk? Másik kérdésem, hogy az előírt 44 órás keret ebben az esetben is kötelező, hiszen ennél hosszabb foglalkoztatásról van szó.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close