155 találat a(z) Ausztria cimkére

Szorul a hurok a nagy adóelkerülők körül! Így menekülhetnek meg Cikk

Négy hónapig még rendkívül kedvező feltételek mellett lehet hazahozni és legalizálni a külföldi bankszámlákon tartott összegeket, amelyeknek eddig a töredékét helyezték el az érintettek az eltitkolt jövedelmek kifehérítését szolgáló stabilitás megtakarítási számlákon (smsz). A külföldi bankszámlákon tartott összegek hazahozatalára és kifehérítésére ösztönöz az is, hogy 2017 szeptemberétől már a magyar adóhatóság is értesülni fog a más országokban – köztük több kedvelt adóparadicsomban – elhelyezett adózatlan jövedelmekről.

Bekeményítene Ausztria is a külföldiek családi pótlék ügyében Cikk

Támogatná az Ausztriában dolgozó külföldiek családipótlék-juttatására vonatkozó szabályok szigorítását az osztrák kancellár – derül ki a Kronen Zeitung vasárnapi számának adott interjújából.

Adózás, tb és ügyintézés külföldi munkánál Cikk

Külföldi munka adózási, társadalombiztosítási és ügyintézési teendőiről érdeklődött olvasónk. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési szakértő válaszolt.

Alapítványi szolgáltatás igénybe vétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapítvány idősek otthona üzemeltetését végzi. Ennek keretében áfamentes tevékenység folytatása mellett van áfaköteles tevékenysége is, melyre az általános szabályok szerint van bejelentkezve. Az áfaköteles tevékenység: az alapítványnak van saját konyhája, melyben az ellátottak ételeit készíti el saját munkaerővel (ez az áfamentes tevékenységéhez tartozik, de ugyanerről a konyháról kiszállítást is végez.) Ez a két tevékenység ugyanabban az épületben történik. Az ingatlanhoz tartozik egy, az idősek pihenését szolgáló kert is, melynek rendbetételéhez egy céget bízna meg. Az alapítvány rendelkezik közösségi adószámmal. A megbízandó cég az alábbi információt adta magáról: Ausztriában bejegyzett cég, közösségi adószámmal rendelkezik. Kérdésem, hogy ebben az esetben az osztrák cégnek milyen számlát kell az alapítvány felé kiállítania, illetve keletkezik-e az alapítványnak áfafizetési kötelezettsége, ha igen, akkor milyen arányban? Ebben az esetben számít-e az, hogy az alapítványnak van áfamentes és áfakörös tevékenysége is? Mivel szolgáltatást venne igénybe, nem kell az osztrák cégnek Magyarországon adószámot kérnie? Köszönöm!

Közösségen belüli munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi kft. Ausztriában végez munkát. Rendezvényekre, kiállításokra állítanak össze installációkat, majd a kiállítások végén lebontják azokat. A magyarországi kft. a munkáját bocsátja rendelkezésre osztrák munkaterületen, az anyagot nem. Ez a kft. csak és kizárólag Ausztriában dolgozik, magyarországi munkái nincsenek. Alvállalkozója nincs, saját emberekkel végzik a szolgáltatást. Kell-e ennek a magyar kft.-nek osztrák adószámot kérnie, vagy számlázhat a magyar adószáma alatt? Ha számlázhat a magyar adószáma alatt, akkor közösségen belüli értékesítésként adómentesen számláz? Válaszát köszönöm!

Továbbszámlázott külföldi konferencia áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi társaságunknak egy szintén belföldi társaság továbbszámlázza egy Ausztriában igénybevett konferencia díját. A továbbszámlázást végző belföldi társaság a konferencia díjának osztrák áfáját Ausztriában visszaigényli. A társaságunk részére történő továbbszámlázás során – az áfatörvény 42. paragrafusára hivatkozva a Magyarországon nem létező – osztrák áfamértéket tünteti fel a számlán. Helyesen jár-e el? Köszönöm.

Így igényelheti vissza a külföldön levont forrásadót Cikk

A magyar forrásadó többszörösét fizetik azok a magyarok, akik Ausztriában és Luxemburgban rendelkeznek befektetéssel, de nem adtak le illetőségigazolást. Az adókülönbözet némi papírmunkával visszaigényelhető, ám az adóhatóság eltérő gyakorlatot alkalmaz a forrásadó-visszatérítések ügyében – hívja fel a figyelmet a Baker Tilly.

Adóhivatali fókuszban az Airbnb Cikk

Adatokat kért az Airbnb-től, és további magánszállásokat kínáló oldalak üzemeltetőitől az osztrák adóhivatal, amely a begyűjtött adatokból a keletkezett bevétel összegére kíváncsi, valamint majd arra, hogy a szállást hirdetők fizetnek-e adót a bérbeadás után.

Ausztriai szolgáltatás Kérdés

Ásványvizet és víztisztító berendezéseket, kávégépet szeretnénk forgalmazni Ausztriában, úgy, hogy az ügyfél csak bérleti díjat (használati díjat) fizet magánszemélyeknek és cégeknek is egyaránt. Milyen engedélyek szükségesek, hogyan kell kiállítani a számlát?

Ausztriában és itthon is dolgozott? Így kell bevallania jövedelmét Cikk

Ha valaki Ausztriában adómentes jövedelmet szerzett tavaly, de itthon is dolgozott, hogyan kell bevallania a jövedelmét? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértőnk válaszolt.

Változnak az adókulcsok: reform a szomszédban Cikk

Az osztrák kormánykoalíció bemutatta az új adóreformot Ausztriában pénteken, az ötmilliárd eurós (mintegy 1550 milliárd forint) volumenű intézkedéscsomagot az osztrák kancellár a második köztársaság legnagyobb adóreformjának nevezte.

Külföldi ügyvezetőnek nyújtott kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar társaság osztrák ügyvezetője több millió forint kölcsönt vett fel a cégtől. A külföldi ügyvezető nem tagja a társaságnak és az ügyvezetésért nem kap semmilyen javadalmazást. Kérdésem, hogy ha a társaság végelszámolás alá kerül és elengedi az ügyvezetővel szemben fennálló követelését, akkor az ügyvezetőnek ez a bevétel a kettős egyezmény alapján egyéb bevételnek vagy nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül? Magyarország megadóztathatja-e ezt a jövedelmet? Segítségüket előre is köszönöm.

Menekültek munkavállalása: az osztrák államfő támogatja Cikk

Támogatja a menekültek ausztriai munkavállalását és sürgeti a menedékkérők elhelyezésének megoldását az osztrák államfő.

Csökkentik a jövedelemadót Ausztriában Cikk

Ötmilliárd eurós (mintegy 1550 milliárd forint) adókedvezményt jelentett be az osztrák kormány szombaton kétnapos kormányülést követően.

Mennyi lesz a nyugdíja, ha Ausztriában dolgozik vagy dolgozna? Cikk

Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság, illetve a nyugdíjszervek nemzetközi tanácsadónapokat szerveznek szeptemberben három helyszínen, ahol az érdeklődők arról kaphatnak tájékoztatást, hogy például az ausztriai munkavégzést hogyan kell beszámítani a nyugdíjba.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close