179 találat a(z) Ausztria cimkére

Osztrák fióktelep Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi adójogi kérdésben szeretném a véleményét, segítségét kérni. Egy magyarországi gazdasági társaság Ausztriában most építtet fel kettő apartmanházat. A házak üzemeltetését egy osztrák cég fogja végezni, ő fogja beszedni az árbevételt a saját nevében, ebből fizet bizonyos költségeket, valamint fedezi a saját díját, a különbséggel pedig évente kétszer elszámol a magyar céggel. A magyar cég állja az ingatlan közüzemi költségeit. Számomra az lenne a logikus, hogy a magyar cég osztrák fióktelepet hoz létre, kint az osztrák telephelyként kapott adószámmal végzi a tevékenységét, és az osztrák szabályok szerint teljesíti adókötelezettségeit, itthon pedig magyar szabályok szerint beépül a fióktelep adata majd a beszámolóba és a tao-bevallásba. Az osztrák könyvelő viszont azt mondja, hogy ezen tevékenység esetében nem szükséges telephelyet létesíteni, elegendő egy osztrák adószámot igényelni. Bennem kétséget ébresztett ez a mondat, és nem szeretném, ha a későbbiekben ebből a magyar cégnek problémája lenne, csakúgy, mint abból, hogy a bevétel miért az üzemeltető nevében és javára kerül beszedésre. Az osztrákoknál nem kell érvényesülnie a bruttó elszámolás elvének? Várom megtisztelő válaszát, tisztelettel Bakó István ügyvezető

Személyautó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném a segítségét: magánszemély Magyarországon egy cégtől (amely bejelentkezett különbözeti adózásra) vásárol egy használt személyautót, amit a magyar kereskedő cég Ausztriában vásárolt áfamentesen (nettó értéken) egy kereskedő cégtől. A magyar magánszemély a magyar kereskedő cégtől áfatartalom nélküli számlát kapott. Kérdésem, hogy a magyar kereskedő cég helyesen állította-e ki áfa nélkül a számláját (ők egyébként a különbözeti áfára hivatkoznak), vagy áfás számlát kellett volna kiállítaniuk (szerintünk ez lett volna a helyes)? Köszönöm segítségét!

Külföldi munka Kérdés

Tisztelt Adózóna! Újonnan alapított magyarországi székhelyű egyszemélyes kft. végezne burkolómunkát osztrák fővállalkozónak Ausztriában. A kft. magyar dolgozói minden hét elején kiutaznának Ausztriába és hétvégéig a kft. által ott bérelt szállásról járnának dolgozni. A kft. többnyire Magyarországon vásárolt (áfás számlával igazolt) burkolóanyagokat használna fel a kinti munkához. Az elvégzett burkolás anyag- és munkadíját a magyar kft. a vevő és a szállító közösségi adószámának feltüntetésével (közösségen belüli értékesítés+szolgáltatás) áfa nélkül számlázná ki. A kft.-nek Magyarországra kiszámlázott bevétele nem keletkezne, viszont költségei mindkét országból származnának. A magyar egyszemélyes kft. tagja, az osztrák fővállalkozó cégnek is tagja 50 százalékban. Úgy tervezik, hogy az osztrák cégbe lesz bejelentve és fizetik utána az ottani járulékokat, adókat. Az Ausztriában biztosított tagnak a magyar kft.-ben is kell bért számfejteni? Amennyiben igen, akkor mennyi a minimum összeg? A kft. dolgozóinak bérszámfejtése ugyanúgy történik-e, mint egy Magyarországon dolgozó alkalmazotté, vagy van valamilyen különbség a bérszámfejtésükben? A kft.-nek van-e valamilyen bejelentési kötelezettsége bármilyen osztrák hivatal felé? A törvényi előírásoknak megfelelőek lennének-e a számlázással és az áru beszerzéssel kapcsolatban leírtak? Van-e olyan dolog, amit máshogy kell könyvelni, vagy bevallani, mint egy teljesen Magyarországon működő vállalkozás esetében? Várom segítő válaszukat! Tisztelettel: GK

Szja külföldi munkavégzés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar építőipari kft. Ausztriában és Németországban is végez alvállalkozóként építőipari tevékenységet. A cég alkalmazottai A1-es igazolással dolgoznak pár hónaptól 2 éves időszakig Ausztriában. Itthon meg vannak fizetve utánuk a járulékok, a személyi jövedelemadó, azonban Ausztriában is fizet a vállalkozás az alkalmazottak után személyi jövedelemadót. Duplán nem lehet adóztatni a munkabért, ezért az lenne a kérdésem, jogos-e, hogy Ausztriában megfizettetik a vállalkozással a bérek utáni jövedelemadót? A cégnek nincs telephelye, irodája Ausztriában, már azt sem igazán értem, hogy miért kell ott egyáltalán fizetnie a vállalkozásnak? A cég visszaigényelheti onnan a megfizetett adót? Vagy itthon kellene visszaigényelni? Úgy gondolom, hogy mivel ez az adó a munkabért terheli, ez a munkaadónak nem jár vissza, esetleg a munkavállalónak, de neki is csak az éves bevalláskor. Szeretném kérni a segítségét ebben a kérdésben, ha megoldható, akkor jogszabályi hivatkozásokkal. Köszönöm!

Ha Ausztriában dolgozik, ezt kell tennie az egészségéért Cikk

Ismerősöm Ausztriában dolgozik, és ott biztosított. Ki kell váltania Ausztriában az EU-s egészségügyi igazolványt, és Magyarországon annak felmutatásával kell jelentkeznie az orvosnál. Ez azt jelenti, hogy itthon nem kell fizetnie a havi 7050 forintot? Olvasónk kérdésére dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszol.

Ausztriai tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó masszőr egy héten 2-3 napot ausztriai masszázsszalonban végezné tevékenységét (ott bérleti díjat fizet), a többi napokon Magyarországon házhoz járva masszíroz. A kinti tevékenységét végezheti a magyar vállalkozása keretében, vagy ki kell váltania az osztrák vállalkozói igazolványt is? Ha a magyar vállalkozása keretében végzi a tevékenységét kell pénztárgépet vásárolnia? Ekkor magyar a székhely, osztrák a telephely és euróban állítja ki a nyugtát? Kell áfabevallást készíteni, ha igen, akkor hol? Köszönettel: Huszár Gábor

Nyugdíj Ausztriából, Németországból Cikk

Hogyan számítják be az ausztriai, illetve a németországi munkát a nyugdíjba? Ismét nemzetközi tanácsadónapokat szervez az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.

Kata határérték átlépés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó a következő kiadott számlájával átlépi a 6 millió forintos alanyi adómentes keretet. A 6 millió forint feletti részt 40% adó terheli. A 40%-os adó kiszámításakor figyelembe vehető a családi adókedvezmény? Másik kérdésem, hogy a vállalkozó már áfakörösként osztrák cégnek számlázna tervező tevékenységet, közösségi adószámmal rendelkezik. Kell-e, és ha igen, milyen esetben áfát fizetnie? Lesz olyan, amikor ténylegesen Magyarországon végzi a tevékenységét, de olyan is, amikor egy-két hétre Ausztriába kell utaznia, és ott ellátni a tervezési feladatot. Válaszát köszönöm!

Külföldi ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Osztrák állampolgárságú és Ausztriában is részmunkaidős munkaviszonyban álló magánszemély egyik kft.-ben szintén részmunkaidős munkaviszonyban ügyvezetői tevékenységet lát el egyéves határozott idejű munkaszerződéssel. Az illetékessége Magyarországon van. Az életkora 63 év, tehát a magyar törvények szerint betöltötte a nyugdíjkorhatárt. Az osztrák törvények szerint még nem, mert ott 65 év a korhatár. Kérdésem: minekután az illetékessége Magyarországon van, ezért itt kell az szja-t és a járulékokat megfizetnie. A munkaerőpiaci járulékot nem kell, mert betöltötte a magyarországi nyugdíjkorhatárt. Kérdéseim: Mi van a többi járulékával? Azt is fizetnie kell továbbra is? Az itteni 1 éves határozott munkaidejű munkaszerződése hogyan fog beszámítani a nyugdíjába, és hol? A magyar törvény szerint, aki a nyugdíjkorhatár után tovább dolgozik, annak 30 naponként 0,5 százalékkal emelkedik a nyugdíja. Ez őrá is alkalmazható? Köszönöm szíves válaszát!

Járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár, egyszemélyes kft. képviselője és közreműködő tagja Ausztriában egyéni vállalkozást alapít. Tevékenységét (alkatrész-kereskedelem) mindkét országban végzi, egyelőre nem látható, hogy melyik országban, milyen nagyságrendben tevékenykedik. A társadalombiztosítás szempontjából válaszhatja-e, és milyen feltételekkel az osztrák vállalkozásban a járulékok megfizetését, itthon pedig, mint többes jogviszonyos társas vállalkozó, nyilatkozna, hogy a járulékfizetési kötelezettségének az egyéni vállalkozásában (Ausztriában) tesz eleget. Milyen dokumentumokat kell ehhez beszereznie? Köszönöm!

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget kérek, hogy jól értelmezem-e a törvényt. A tanuló jogviszonya 2016. 04. 30-ával szűnt meg, a diákigazolványát leadta, de igazolást kapott arról, hogy a diákigazolvány használatára jogosult 2016. 10. 31-ig. Ezzel az igazolással tud diákkedvezményt igénybe venni. Jól tudom-e, hogy ez esetben, ha Magyaroszágon nem lesz jogviszonya (mivel Ausztriában tanul tovább), akkor 2016. 11. 01-től számított 45 nap után egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, vagy esetleg a külföldi tanulói jogviszonyra tekintettel mentesülhet ez alól? Segítségét megköszönve, tisztelettel: Kövesdi Anita

Áfaszabály Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hivatkozva a korábbi kérdésemre http://adozona.hu/kerdesek/2016_7_4_AFA_szabaly_xff , további kérdésem merült még fel: Van-e bármilyen összeghez kötött korlát, ami felett mindenképp be kell regisztrálnia a magyar áfa alá az osztrák vagy német cégnek? Mert német oldalon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egy bizonyos összeg felett az áfaregisztráció kötelező. Van ilyen szabály? Köszönöm.

Egyesület külföldi konferencia Kérdés

Egy egyesület tagjai támogatásból ausztriai konferencián vesznek részt. A szállásdíj tartalmazza a reggeli árát is. Kell-e az étkezés után adót, járulékot fizetni? Köszönöm.

Ausztriai vásári értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég ausztriai vásáron standot bérelt, ahol magánszemélyek részére értékesített terméket, amelyről nyugtát adott. Áfa tekintetében milyen szabályok vonatkoznak az ügyletre? Köszönöm.

Háromszögügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. 05. 23.-án megválaszolt "Háromszögügylet" című kérdéshez kapcsolódva: Szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben is megfelel a közösségi adómentes értékesítésnek az ügylet, ha a fuvart a közbenső vevő (Svájc, de ausztriai adószáma van) szervezi, és fizeti? Előre is nagyon köszönöm szíves válaszadását.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

PhD hallgatónak nyelvvizsgadíj kifizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Járványügyi szűrővizsgálat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkáltató által átvállalt költségek

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs