179 találat a(z) Ausztria cimkére

Így igényelheti vissza a külföldön levont forrásadót Cikk

A magyar forrásadó többszörösét fizetik azok a magyarok, akik Ausztriában és Luxemburgban rendelkeznek befektetéssel, de nem adtak le illetőségigazolást. Az adókülönbözet némi papírmunkával visszaigényelhető, ám az adóhatóság eltérő gyakorlatot alkalmaz a forrásadó-visszatérítések ügyében – hívja fel a figyelmet a Baker Tilly.

Adóhivatali fókuszban az Airbnb Cikk

Adatokat kért az Airbnb-től, és további magánszállásokat kínáló oldalak üzemeltetőitől az osztrák adóhivatal, amely a begyűjtött adatokból a keletkezett bevétel összegére kíváncsi, valamint majd arra, hogy a szállást hirdetők fizetnek-e adót a bérbeadás után.

Ausztriai szolgáltatás Kérdés

Ásványvizet és víztisztító berendezéseket, kávégépet szeretnénk forgalmazni Ausztriában, úgy, hogy az ügyfél csak bérleti díjat (használati díjat) fizet magánszemélyeknek és cégeknek is egyaránt. Milyen engedélyek szükségesek, hogyan kell kiállítani a számlát?

Ausztriában és itthon is dolgozott? Így kell bevallania jövedelmét Cikk

Ha valaki Ausztriában adómentes jövedelmet szerzett tavaly, de itthon is dolgozott, hogyan kell bevallania a jövedelmét? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértőnk válaszolt.

Változnak az adókulcsok: reform a szomszédban Cikk

Az osztrák kormánykoalíció bemutatta az új adóreformot Ausztriában pénteken, az ötmilliárd eurós (mintegy 1550 milliárd forint) volumenű intézkedéscsomagot az osztrák kancellár a második köztársaság legnagyobb adóreformjának nevezte.

Külföldi ügyvezetőnek nyújtott kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar társaság osztrák ügyvezetője több millió forint kölcsönt vett fel a cégtől. A külföldi ügyvezető nem tagja a társaságnak és az ügyvezetésért nem kap semmilyen javadalmazást. Kérdésem, hogy ha a társaság végelszámolás alá kerül és elengedi az ügyvezetővel szemben fennálló követelését, akkor az ügyvezetőnek ez a bevétel a kettős egyezmény alapján egyéb bevételnek vagy nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül? Magyarország megadóztathatja-e ezt a jövedelmet? Segítségüket előre is köszönöm.

Menekültek munkavállalása: az osztrák államfő támogatja Cikk

Támogatja a menekültek ausztriai munkavállalását és sürgeti a menedékkérők elhelyezésének megoldását az osztrák államfő.

Csökkentik a jövedelemadót Ausztriában Cikk

Ötmilliárd eurós (mintegy 1550 milliárd forint) adókedvezményt jelentett be az osztrák kormány szombaton kétnapos kormányülést követően.

Mennyi lesz a nyugdíja, ha Ausztriában dolgozik vagy dolgozna? Cikk

Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság, illetve a nyugdíjszervek nemzetközi tanácsadónapokat szerveznek szeptemberben három helyszínen, ahol az érdeklődők arról kaphatnak tájékoztatást, hogy például az ausztriai munkavégzést hogyan kell beszámítani a nyugdíjba.

Nem támogatták adóreformját: lemondott az osztrák pénzügyminiszter Cikk

Minden posztjáról lemondott kedden Michael Spindelegger osztrák alkancellár és pénzügyminiszter, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, lépését azzal indokolva, hogy saját pártja sem támogatta őt az adóügyi reform körül kialakult koalíciós vitában.

Külföldön élő alkalmazott gyed igénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik alkalmazásban álló munkavállalónk jelenleg Ausztriában él, az állandó lakcíme is ott van már, Magyarországon csak tartózkodási hellyel rendelkezik. Első gyermeke után kapott tgyása 2014. 07. 04-én járt le, ezt követően beadta a gyedigényét, melyet foglalkoztatói igazolás kíséretében továbbítottunk az OEP-nek. A gyed igénylőben nyilatkozott arról, hogy az osztrák állampolgárságú férje Ausztriában családi ellátást kap. Egyeztettem néhány szakemberrel, és azt a tájékoztatást kaptam, hogy így nem lesz jogosult a gyedre, mivel az állandó lakcíme Ausztriában van, és a férje családi ellátást kap. Így hát felmerült bennem a kérdés, hogy akkor a magyarországi munkaviszonyában milyen időre is jelentsem őt a havi 08-as bevallásban? Gyedre nem jelenthetem, hiszen nem fognak neki folyósítani ilyen ellátást, éppen ezért véleményem szerint fizetés nélküli szabadságot kellene jelentenem, melyről előzetesen a 14T1041-es nyomtatványon is adatot kellene szolgáltatnom. Várom válaszukat.

Magyar cég Ausztriában végzett lakás-felújitási szolgáltatása Kérdés

Magyar építőipari cég lakás-felújítási munkálatokat végez Ausztriában osztrák közösségi adószámmal rendelkező egyéni vállalkozók, cégek részére. Kérdéseink: 1. Köteles-e a magyar cég osztrák adószámot kérni, vagy telephelyet létesíteni Ausztriában? 2. Jogosult-e a magyar cég az osztrák munkákhoz a magyar közösségi adószámával fordított adózású anyagbeszerzési számlákat kérni? 3. Ha nem jogosult, mert a vásárolt anyag nem hagyja el az országot, akkor ennek a szabálytalan anyagbeszerzésének milyen következményei lehetnek a magyar, illetve az osztrák adóhatóság részéről? 4. Hogyan helyesbíttetheti utólag ezeket a fordított adózású, így az összesítő nyilatkozatban is szerepeltetett számlákat? 5. Ha nem kaphat csak áfás számlát, mi az áfa visszaigénylésének menete? Mi a válasz a fenti kérdésekre, ha a jövőben adószámmal nem rendelkező magánszemélyek részére is szándékozik dolgozni? Kell adószám? Telephely? Milyen áfát számítson fel? Hogyan igényelje vissza a vásárláskor megfizetett osztrák áfát? Köszönettel: Dr. Géressy Ilona

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértők! Érvényesíthet-e a családi kedvezményt egy magyarországi munkavállaló, amennyiben a férje Ausztriában igénybe vesz hasonló kedvezményt? Az Szja tv 1/A § -a olvasatom szerint csak arról rendelkezik, hogy a férj nem veheti igénybe mindkét országban. Köszönöm a választ.

Ezek az országok kerülhetnek le az EU feketelistájáról Cikk

Tizenegyre csökkenhet a túlzott deficit-eljárás alatt tartott EU-országok száma, ha az EU pénzügyminiszteri tanács áldását adja a Bizottság hétfői javaslatára. Az országspecifikus ajánlások részeként Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Hollandia és Szlovákia esetében javasolták az eljárás lezárását, miközben újabb figyelmeztetést intéztek a francia kormányhoz.

Osztrák áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar bt. beltagja Ausztriában dolgozik vállalkozóként, nemzetközi fuvarozó. A fuvardíjról számlát állít ki az osztrák cégnek, ahol dolgozik, az áfa-törvény területi hatályán kívül eső szolgáltatásként, tehát nincs rajta áfa. Jól értelmezem, hogy ebben az esetben az osztrák költségek (üzemanyag, útdíj) áfáját nem igényelheti vissza? Kérnek egy nyilatkozatot a 13ELEKAFA nyomtatványon, ez nem egyértelmű számomra: "A PM rendelet 8. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott nyilatkozat hiányában a kérelem nem adható be. A Nyilatkozat tartalmazza, hogy a kérelmező az adó-visszatérítési időszakban – az Irányelv 3. cikk b) pontjának i. és ii. alpontját átültető rendelkezésekben említett ügyletek kivételével – nem teljesített olyan termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást, amelynek teljesítési helye – a visszatéríttetés tagállamának joga szerint – a visszatéríttetés tagállamának területén van. A nyilatkozatot a nyilatkozat melletti kódkockába tett „X” –jel megadásával teheti meg." Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járványügyi szűrővizsgálat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkáltató által átvállalt költségek

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kisvállalati kedvezmény

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs