hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezért utasítja el Ausztria a koronavírus-kötvény kibocsátását

  • MTI

Ausztria elutasítja azt a javaslatot, hogy a koronavírus-járvány által okozott károkat enyhítő intézkedéseket kötvénykibocsátással finanszírozzák, mivel véleménye szerint az csak újabb szuverén adósságválsághoz vezetne, ráadásul az Európai Stabilitási Mechanizmus elég forrással rendelkezik.

"Nem szabad megismételni a már elkövetett hibákat, mert az a koronavírus-járvány után csak egy újabb adósságválságot idézne elő" – jelentette ki Gernot Blümel pénzügyminiszter vasárnap az APA hírügynökségnek adott interjúban. A miniszter ezzel Enrico Letta egykori olasz miniszterelnök kritikájára reagált, aki "felelőtlenséggel" vádolta meg Ausztriát a kötvénykibocsátást elutasító álláspontja miatt.

"Elegendő pénz áll rendelkezésre a (vírusjárvány által) leginkább érintett országok támogatására" – mutatott rá az osztrák pénzügyminiszter, utalva ezzel az Európai Stabilitási Mechanizmusra (ESM). Az ESM a rendelkezésére álló 410 milliárd eurós keretből akár fel is vásárolhatná az érintett országok államkötvényeit – mondta. Hozzátette: "a már meglévő eszközeinket kellene felhasználnunk, mielőtt újakat hoznánk létre, olyanokat, amelyeknek hosszú távon hatása lehet az európai gazdasági térség stabilitásra nézve".

Számos ország, amely most a krízishelyzettel takarózva a közös eladósodást szorgalmazza, néhány hónappal ezelőtt még mentességet szeretett volna kapni a stabilitási paktum előírásai alól – jegyezte meg az osztrák pénzügyminiszter.

Enrico Letta a francia Le Figaro lap szombati számában bírálta a koronakötvényt elutasító országokat, Hollandiát és Ausztriát. "Az önjelölt erényesek ismét másokat vádolnak túlköltekezéssel" – fogalmazott, felelőtlenségnek nevezve álláspontjukat. "A vírus a költségvetési hiánytól és az államadósságtól függetlenül mindenki számára egyaránt probléma" – mondta, példának hozva fel olyan, a kötvénykibocsátást támogató kedvező költségvetési és adóssághelyzettel rendelkező országokat, mint Írország, Luxemburg és Szlovénia. "Hollandia és Ausztria húsz napon belül meg fogja változtatni álláspontját, mihelyst maguk is hasonló helyzetbe kerülnek, mint amilyenben más országok most vannak" – véli.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök egy szombati nyilatkozatában Rómában közös cselekvésre szólította fel az európai országokat a koronavírus-krízis elhárítására. "Minden egyes uniós tagállam társadalmi és gazdasági életét egy cunami készül maga alá temetni" – figyelmeztetett. Európának az olasz miniszterelnök szerint új Marshall-tervre lenne szüksége a gazdasági károk helyreállításához. Beszédében a célra javasolt koronakötvényt Conte európai újjáépítési kötvénynek nevezte át. Amennyiben az EU nem lép azonnal, "az utánunk következő generációknak kell majd a lerombolt gazdaság újjáépítésének hatalmas költségeit viselni" – jelentette ki az il Sole 24 Ore lapnak adott nyilatkozatában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close