156 találat a(z) Ausztria cimkére

Ezért utasítja el Ausztria a koronavírus-kötvény kibocsátását Cikk

Ausztria elutasítja azt a javaslatot, hogy a koronavírus-járvány által okozott károkat enyhítő intézkedéseket kötvénykibocsátással finanszírozzák, mivel véleménye szerint az csak újabb szuverén adósságválsághoz vezetne, ráadásul az Európai Stabilitási Mechanizmus elég forrással rendelkezik.

Brutális szám: egyetlen nap alatt 16 ezer munkanélküli segélykérelem Ausztriában Cikk

Hétfőn 16 ezer új munkanélküliségi segélykérelmet regisztrált az osztrák munkaügyi hivatali szolgáltatásokat is ellátó Arbeitsmarktservice (AMS) munkaközvetítő szervezetnél.

Termékimporthoz kapcsolódó fuvarköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném segítségét. Magyar cég Szerbiából szerez be terméket, amelynek szállításával szerb fuvarozó céget bíz meg. A termék vámolása Magyarországon történik. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben a fuvarozási szolgáltatás mentes-e az adó alól, illetve az áfabevallás mely soraiban kell helyesen beállítani ezt a szolgáltatást. Ugyanez a fuvarozó cég Ausztriából hoz terméket Magyarországra. A kérdésem itt is az lenne, hogy mi a helyes áfabeli megítélés ebben az esetben. Válaszát előre is köszönöm!

Webáruház EU-ba terjeszkedne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi jogeset kapcsán merültek fel kérdések, melyek tisztázásában kérem az Önök segítségét. Van egy magyar, webáruházat üzemeltető egyéni vállalkozó. Most Ausztriába is szeretne értékesíteni. (főként nem adóalanyok részére). Be kell-e jelentkeznie a tagállamba? Kell-e osztrák adószám ez esetben? 27 százalék áfát kell-e felszámítania értékesítései során? Köszönöm előre is részletes válaszukat!

Áfa kétszer Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018.11.14-én Magyarországon új személygépkocsi-vásárlás történt hitelre. A számlát a magánszemélynek a bank adta ki. Nem volt ismert – csak az osztrák hatóság felszólítása után – hogy a kint használni kívánt gépkocsit – a tulajdonos életvitelszerűen az országban él – honosítani kell. A gépkocsi a hitel kifizetése, a magyarországi forgalomból kivonás után honosításra került. Az eljárást új gépjármű magánimportjának minősítették, és mint új (6 hónaposnál fiatalabb és 6000 kilométernél kevesebbet futott) közlekedési eszközre 2019.03.11-én kiszabta az osztrák áfát. A kiszabott áfát igazoltan megfizették. Az osztrák hatóság azt az infót adta, hogy a magyarországi eladótól kell a bizonylatokkal (határozat az áfa, befizetésigazolás másolatai) a visszatérítést kérni. A bank szerint az osztrák hatóság hibázott: a lakóhelyváltozás miatt került új közlekedési eszköz Ausztriába – az áfamentesség pedig nem volt alkalmazható (2006/112/EK végrehajtási rendelet 2. cikk a) pont). Szerintük a 2006/112/EK IRÁNYELV I. CÍM, 2. cikk 1. bekezdésének b) pontja szerint nem minősül Közösségen belüli termékbeszerzésnek a lakóhely megváltoztatása keretében új közlekedési eszköz nem adóalany általi átvitele az új lakóhelyre, feltéve, hogy a 2006/112/EK irányelv 138. cikk (2) bekezdésének a) pontjában előírt adómentesség az értékesítés időpontjában nem volt alkalmazható. A NAV-tól korrekt infót nem kaptunk, állásfoglalást talán a PM ad(hat)? Hová forduljunk? A pereskedést nem akarjuk. Kérem a konkrét ügyre vonatkozó jogszabályhellyel alátámasztani válaszukat! Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel: HG.

Magyar jármű karbantartása EU-s országban: hogyan kell számlázni? Cikk

Melyik jogszabály mondja ki, hogy a magyar tehergépkocsi ausztriai karbantartását 20 százalék áfával kell kiszámlázni? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Egyhónapos pótszabadságot igényelhetnek az apák Ausztriában Cikk

Szeptembertől egyhónapos gyermekgondozási pótszabadságot igényelhetnek az apák Ausztriában.

Papírmunka a sofőrök külföldi minimálbérénél Cikk

„Sofőrjeink nemzetközi minimálbérét hogyan kell számfejteni, és hogyan számoljuk a járulék alapjául szolgáló összeget (Németország, Ausztria, Hollandia)? Valamint a bérjegyzékükön fel kell tüntetni külön tételenként a belföldi-nemzetközi napidíjat és az üzemanyag-megtakarítást?” – kérdezte az Adózóna olvasója. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Ausztriából származó jövedelem adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgárságú, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező személy 2015. évben kizárólag külföldi munkavállalásból szerzett nem önálló munkából származó jövedelmet, január 1-jétől június 30-áig egy szlovák közvetítő cégen keresztül, de ténylegesen Ausztriában történő munkavégzéssel, július 6-ától december 31-éig osztrák munkáltatónál, helyileg szintén ausztriai munkavégzéssel. Egyik munkáltató sem rendelkezik magyarországi adóügyi illetőséggel. Kérdésünk, hogy ebben az esetben – mivel az osztrák munkáltatónál kevesebbet töltött 183 napnál – figyelembe kell-e venni a 183 napos szabályt, miszerint, ha a külföldi államban tartózkodás hossza nem haladja meg a 183 napot, akkor az Ausztriából származó jövedelem Magyarországon is adóköteles? (A Magyarországon megfizetett adóból levonva az Ausztriában megfizetett adót.) Véleményünk szerint az Ausztriával kötött kettős adózás elkerüléséről szóló 1976. évi 2. törvényerejű rendelet 15. cikk (2) bekezdése a magyarországi adóztathatóságra hármas feltételt támaszt, melyek nem vagylagosak, hanem együtt vizsgálandók. Következésképpen jelen esetben nem teljesül az a feltétel, hogy a jövedelmet olyan munkaadó fizette ki, aki nem bír illetőséggel a másik tagállamban (Ausztriában), továbbá az sem teljesül, hogy a térítést nem a munkaadónak a másik államban lévő telephelye viseli. Marad a 183 napnál kevesebb feltétel, bár éves szinten az sem teljesül. A fenti jövedelem csak Ausztriában adóztatható? Üdv.

Csökkentik az adókat Ausztriában Cikk

Fokozottan csökkennek az adóterhek Ausztriában 2020-tól; a változás főként a bér- és jövedelemadót érinti, de a vállalatok nyereségadó-kulcsa is alacsonyabb lesz majd.

Idén először nem munkaszüneti nap a nagypéntek Ausztriában Cikk

Nagypénteken az érintett egyházak Ausztria-szerte tiltakoztak az új rendelet ellen, amely szerint az idén ez már nem munkaszüneti nap az országban.

Családi juttatások külföldi munkavállalóknak – elítélik az ausztriai szabályt az Európai Parlamentben Cikk

Az Ausztriában dolgozó külföldi munkavállalóknak járó családi juttatásokat érintő osztrák jogszabály nem egyeztető össze az uniós joggal, ugyanis szembemegy az egyenlő bánásmódról és a szabad mozgásról szóló uniós irányelvvel – jelentette ki Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, valamint munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos Strasbourgban csütörtökön.

Félnapos munkaszünet nagypénteken: szinte minden oldalról bírálják az osztrák kormány tervét Cikk

Általános félnapos munkaszünetet tervez nagypéntekre az osztrák kormány, de máris sok bírálatot kapott a munkajogi viták rendezését célzó új rendelkezésére, amely szerint minden munkavállaló csak 14 óráig dolgozhat a húsvéti ünnepek kezdőnapján.

Céges ingatlan vásárlása külföldön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlant vásárolt Ausztriában. Még nincs eldöntve az ingatlan sorsa, lehet továbbértékesítik, vagy befektetési szándékkal megtartják, de nem hasznosítják, esetleg a kft. üzleti tevékenységre is használja. Kérem segítségüket, hogy a fenti esetekben milyen kötelezettségei lesznek a cégnek, mikor szükséges bejelentkezni az osztrák adóhatóságnál? Köszönettel várom tájékoztatását,

Társasági adó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném a segítségüket kérni az alábbiakban. Egy induló kft. Ausztriában infomatikai rendszer telepítésére kapott felkérést, ez a munka valószínűleg 2019 decemberéig tart. Helyes-e, hogy az osztrák cég a kft. számlájából 20 százalék forrásadót akar levonni az ottani társasági adóra? Mi úgy érezzük, hogy ez kettős adózást okozna. Szeretnénk megkérdezni, hogy a magyar adóhatóság ezt a forrásadót, ha kapunk kint igazolást a befizetésről, elfogadja-e, és ez a kinti befizetés levonható-e a magyarországi társasági adóból? Egyszemélyes kft.-ről van szó és a tulajdonos dolgozna ezen a projekten ott az osztrák cég telephelyén. Könyvelésileg hogy lehet kezelni ezt a 20 százalékot, ha a vevő számla 100 egységben lesz lekönyvelve havonta és a kiegyenlités csak 80 egység lenne? Köszönöm szépen, ha segítenek .

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Megbízás teljesítése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close