hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Módosult a héa-irányelv – adókulcsokkal kapcsolatos szabályok

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

A Tanács 2022 áprilisában tette közzé 2022/542. irányelvét a 2006/112/EK és az (EU) 2020/285 irányelvnek a hozzáadottértékadó-mértékek tekintetében történő módosításáról. A jogszabály a tagállamokra nézve tartalmaz kötelezettségeket – az irányelv rendelkezéseit 2025. január elsejétől kötelesek implementálni saját jogszabályukban. Írásunkban az adókulcsokkal kapcsolatos módosítást mutatjuk be.

Az irányelvnek a teljesítési helyre irányadó szabályait "Uniós áfaszabályok: változnak a teljesítési helyre vonatkozó rendelkezések" címmel ismertettük.

Adókulcsokra vonatkozó szabályok

Az irányelv előírásai szerint az általános adómérték mellett a tagállamok legfeljebb két kedvezményes adókulcsot alkalmazhatnak. Az általános adómérték nem lehet alacsonyabb 15 százaléknál (felső korlát továbbra sincs), a jelenlegi szabályok szerint a kedvezményes adómérték pedig nem lehet alacsonyabb, mint 5 százalék. A magyar áfatörvény – összhangban a közösségi szabályokkal – két kedvezményes adómértéket alkalmaz, 18, illetve 5 százalék értékben.

A kedvezményes adómértékhez kapcsolódóan egy igen jelentős változást tartalmaz az irányelv-módosítás:

„A tagállamok az e cikk (1) bekezdésében említett két kedvezményes héamérték mellett egy, az 5 százalékos minimális mértéknél alacsonyabb kedvezményes héamértéket, valamint egy, az előzetesen felszámított héa levonásának jogával járó mentességet is alkalmazhatnak a III. melléklet legfeljebb hét pontja alá tartozó termékértékesítésekre és szolgáltatásnyújtásokra.”

Ez tehát azt jelenti, hogy a jövőben négy darab kedvezményes adómértéket alkalmazhatnak a tagállamok, két kedvezményes adómérték 5 százalék és a normál adómérték (hazánkban 27 között) között lehet, lehet egy 5 százalék alatti, de 0 százalék feletti adómérték, és emellett egy 0 százalékos adómérték is hatályba léphet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mely termékek/szolgáltatások eshetnek a kedvezményes kulcs alá a módosított szabályok alapján!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink