hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a minősített kölcsönbeadókra vonatkozó részletszabályok

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

2022. május 31. napjáig volt hatályban a veszélyhelyzet ideje alatt a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatására vonatkozó különleges szabályokról szóló 407/2021. kormányrendelet, mely rendezte a minősített foglalkoztatóként történő nyilvántartásba vétel szabályait. Június 1. napjától már az Mt. határozza meg a minősített kölcsönbeadó fogalmát. A részletes szabályokat pedig a 2022. június 28. napján megjelent Magyar Közlönyben kihirdetett 226/2022. kormányrendelet tartalmazza, mely tartalmában javarészt egyező a korábbi szabályozással.

Azért van jelentősége a fenti szabályozásnak, mert lehetővé teszi a minősített kölcsönbeadó részére a magyarországi engedélymentes foglalkoztatást az illetékes miniszter közleményében meghatározott harmadik országok állampolgárai vonatkozásában, a szintén a közleményben megjelölt foglalkoztatásokban, ideértve a munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást is.

Minősített kölcsönbeadóként történő nyilvántartásba vétel

Az Mt. 214. § (1) bekezdésének f) pontja szerint minősített kölcsönbeadó az a kölcsönbeadó, aki harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatására jogszabályban foglalt feltételek alapján jogosult. A rendelet szerint minősített kölcsönbeadóként történő nyilvántartásba vétel iránt a foglalkoztató Budapest Főváros Kormányhivatalához kérelmet nyújthat be, ha

1./ kölcsönbeadóként nyilvántartásba vett, EGT-tagállam területén székhellyel rendelkező, a tagok korlátolt felelősségével működő gazdasági társaság,

2./ a harmadik országok állampolgárai jogszabályszerű foglalkoztatásának támogatására az 1. mellékletben meghatározott számban és végzettséggel vagy szakmai képesítéssel rendelkező személyt alkalmaz (valamennyi olyan székhelyen, telephelyen, ahol harmadik országbeli állampolgárt foglalkoztat),

3./ a vagyoni biztosíték letétbe helyezését igazolja,

4./a kérelem benyújtását megelőző üzleti évre vonatkozóan az éves átlagos statisztikai létszáma legalább 500 fő,

5./ megbízható üzleti háttérrel rendelkezik, és

6./ szerepel az állami adóhatóság által vezetett, az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 260. § a szerinti köztartozásmentes adózói adatbázisban, vagy adóhatóság által kiadott köztartozásmentes adózói minőségről igazolást nyújt be.

Nem feltétel a fentiek alapján a tevékenység gyakorlásához megfelelő irodahelyiség, mely a 407/2021. kormányrendeletben még követelmény volt.

A 2022 augusztusától hatályos EU irányelvekkel és az Mt. várható módosításaival összefüggésben számos feladatuk lesz a munkáltatóknak: felül kell vizsgálni a használatban lévő munkaügyi iratmintákat, át kell gondolni a belső HR folyamatokat. A változások érintik – többek között – a tájékoztatási kötelezettséget, a próbaidőt, az apaszabadságot, a kisgyermekes szülőkre vonatkozó munkafeltételeket. Ismerje meg a várható módosításokat munkajogi konferenciánkon!

A foglalkoztató a nyilvántartásba vétel iránti kérelmet az e célra rendszeresített nyomtatványon, elektronikus úton nyújtja be a kormányhivatalhoz. A nyomtatvány tartalmazza a foglalkoztató megnevezését, cégjegyzékszámát, a képviseletre jogosult személy nevét, címét, egyéb elérhetőségét és a foglalkoztató nyilatkozatait a fenti feltételek teljesítéséről.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a vagyoni biztosítékra, a végzettségre, az üzleti háttérre és a nyilvántartásra vonatkozó előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Céltartalékképzés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Csökkentett energiadíj – mikrovállalkozás

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Tartozás elengedése két cég között

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs