282 találat a(z) áfatörvény cimkére

Így módosulhat az áfatörvény és az Art. Cikk

Március végén, illetve április elején több olyan törvényjavaslatot is benyújtott a kormány, melyek adózással kapcsolatos előírásokat érintenek. Írásunkban ezek közül az áfatörvény, az adózás rendjéről szóló törvény, valamint az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény tervezett módosításait ismertetjük.

Közhatalmi tevékenység díjának továbbhárítása – így hat az alanyi adómentes értékhatárra Cikk

Gyakran felmerülő kérdés, hogy egy szolgáltatás kapcsán a megrendelő érdekében igénybe vett közhatalmi tevékenységek díjai egyrészt hogyan számlázandók, számlázhatók tovább, másrészt ezek ellenértéke beleszámít-e az alanyi áfamentesség értékhatárába.

Áfaarányosítás – ezek a szabályok Cikk

Írásunkból megtudhatja, hogyan vonható le az előzetesen felszámított áfa, hogyan kell arányosítani, melyek a speciális esetek, milyen megosztási módszerek léteznek, valamint, hogy milyen kihatásai vannak az arányosításnak.

Különbözeti adózás áfaszabályai I. rész: viszonteladókra vonatkozó speciális szabályok Cikk

Az áfatörvény az áfakötelezettség teljesítése szempontjából több speciális jogállást ismer el, amely alatt vagy amelynek választása esetén az általános esettől eltérő módon kell az áfakötelezettségnek eleget tenni. Az egyik ilyen speciális mód vagy jogállás maga a különbözeti adózás, azaz azon szabályok összessége, amely a viszonteladókra vonatkozik. Az alábbi cikkben a viszonteladókra vonatkozó speciális szabályokat ismertetjük.

Az áfafigyelési időszak szabályai I. – Ingóságok Cikk

Az áfatörvény egyik legtöbbet használt paragrafushelye a 135. § és a 136. §. Ezen jogszabályhelyek írják le, hogy egy-egy tárgyi eszközhöz kapcsolódó áfa milyen szabályok mentén vonható le, és mennyi ideig kell azt korrigálni. Természetesen az áfatörvény fő szabálya az irányadó, azaz a 120. §, mely szerint egy előzetesen felszámított áfa akkor helyezhető levonásba, ha azt bevételszerző tevékenységhez használják. A figyelési időszak a tárgyi eszközök élettartamához köthető. Az áfatörvény megkülönbözteti, hogy ingó, vagy ingatlan eszközökről beszélünk-e, jelen cikk az ingó vagyontárgyra fókuszál, az ingatlannal egy külön cikkben foglalkozunk.

NAV 2024/1. adózási kérdés: fogászati ügyletek adómentessége Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján megjelent a fogászati ügyletek adómentességéről szóló 2024/1. adózási kérdés.

Számlázás az áfatörvény 58. §-a szerint Kérdés

NAV 2023-11 adózási kérdés: az egyes italtermékek csomagolása visszaváltási díjának kezelése az áfában Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján megjelent az egyes italtermékek csomagolása visszaváltási díjának kezelése az áfában című a 2023-11. Adózási kérdés.

Áfatörvény kiléptetés értelmezése Kérdés

Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás nyújtása harmadik országba Kérdés

Raktározás Kérdés

Időszakos ügylet, számlakorrekció Kérdés

Kártérítés vagy kártalanítás: különbségek a Ptk. és az áfatörvény alapján Cikk

A gazdasági/üzleti életben gyakran előforduló jelenség az, hogy – például – a vevő és az eladó, a megbízó és a megbízott, a bérbeadó és a bérlő közötti jogviszonyban a felek nem úgy teljesítenek, ahogy a közöttük fennálló megállapodás alapján kellene. Ebből a nem rendeltetésszerű teljesítésből adódóan valamelyik félnek kára keletkezik, amit a polgári törvénykönyv is ismer és szabályoz a kártérítés és a kártalanítás jogintézményével.

Szállodai alapcsomag áfatörvény 70. § (1) b) Kérdés

NAV-tájékoztató a számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályairól Cikk

Frissítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályairól szóló információs füzetét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Taós fejlesztési tartalék

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink